• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

ATO’da “Ekvador Günü” toplantısı

ATO’da “Ekvador Günü” toplantısı
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) dış ticareti geliştirmeye yönelik mercek altına aldığı ülkelere Ekvador da eklendi.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) dış ticareti geliştirmeye yönelik mercek altına aldığı ülkelere Ekvador da eklendi. ATO, Güney Amerika ülkesi Ekvador ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla "Türkiye-Ekvador Yatırım Ticaret ve İşbirliği Toplantısı" düzenledi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında düzenlenen toplantıya katılan Ekvador'un Ankara Büyükelçisi Roberto Betancourt, Türk şirketlerini Ekvador'a yatırım yapmaya çağırdı. ATO Başkanı Gürsel Baran, "Türk şirketlerimiz dünyanın aranan yatırımcıları arasına girdi, gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

ATO olarak dış ticaretin gelişimine çok önem verdiklerini, bu çerçevede ATO'da düzenledikleri toplantılarla ülkeleri mercek altına aldıklarını anlatan Baran, "Dış ticaretimizi geliştirmek için önce ülkeyi tetkik ediyoruz. Ne alıp sattığımızı, daha neler alıp satabileceğimizi görebilmek için detaylı bir çalışma yapıyoruz" dedi. Baran, bu kapsamda çalışma yaptıkları ülkelere Ekvador'u da eklediklerini kaydetti.

Ekvador ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Baran, "Ülkemiz ile Ekvador arasında toplam ticaretimiz 100-150 milyon dolar seviyesinde ve Türkiye bu ticarette açık veren ülke konumunda. Halbuki her iki ülkenin de potansiyeli daha fazla. Sizleri yakından tanımak ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi. Baran, Türkiye ile Ekvador arasındaki ticarette Ankara'nın payının da düşük olduğuna işaret etti. İki ülke arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Baran, "Serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ticaretimizin artacağına inanıyorum" diye konuştu.

Baran, Ankara ekonomisi ve ATO'nun çalışmaları hakkında da ayrıntılı bilgi vererek şunları kaydetti:

"Ankara, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan beşinci ili. Dış ticaret hacmi 17,3 milyar dolar seviyesinde. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine ihracat yapıyor. Ankara Ticaret Odası olarak, bir yandan üyelerimize yönelik hizmetlerimizi sürdürürken diğer yandan da Ankara'nın daha çok üreten, ihracat yapan bir şehir olması için çalışıyoruz."

"Ekvador'a yatırım yapın"

Ekvador Tanıtım Filmi'nin ardından söz alan Ekvador Ankara Büyükelçisi Roberto Betancourt da Türkiye'nin ticareti geliştirme konusundaki tavrını takdir ettiklerini belirterek, "Fakat Türkiye'ye sadece muz satmak istemiyoruz. Türkiye'nin üretmediği başka mallar da satabiliriz. Avrupa'da ve Amerika'da çok beğenilen ton balığı, gül, kakao gibi ürünleri Türkiye'ye de satmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasına engel olan hususların ATO'nun katkıları ve iki ülke yetkililerinin yardımlarıyla aşılabileceğini belirten Büyükelçi Betancourt, "Türklerin hoşuna gidebilecek ürünleri çok iyi fiyatlarla Türkiye'ye satmak ve kendi endüstrimizin gelişmesi için gerekli ticari ürünleri satın almak istiyoruz" diye konuştu.

Türk şirketlerini Ekvador'da inşaat ve altyapı yatırımları yapmaya davet eden Betancourt, ülkenin güneyinde büyük bir Türk şirketinin liman yapımına başladığını belirterek, "Türkiye'nin teknolojisi ile Ekvador'un işbirliğinin çok büyük projeleri doğuracağına inanıyorum" dedi. Betancourt, Ekvador'un da Türkiye gibi stratejik bir coğrafi konumu olduğuna dikkati çekti.

Ekvador Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Juan Francisco Navas ise Ekvador'un ekonomisi, ülkedeki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında ATO üyelerine sunum yaptı. Ekvador'un küçük bir ülke olarak değil dünyanın önemli bölgelerine giriş olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Navas, "Latin Amerika'nın ortasında yer alan Ekvador, ticarete açılan bir kapı konumundadır" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımları destekleyen kanunlar çıkardıklarını da anlatan Navas, toplantının sonunda ATO üyelerinin sorularını yanıtladı.

ATO ile Ekvador Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ofisi'nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıda, iki ülke arasındaki ticari işbirliği fırsatları ve yatırım olanakları değerlendirildi. Toplantıya, Ankara Ticaret Odası Meclis ve Komite üyeleri katıldı.

ATO’da “Ekvador Günü” toplantısı

ATO’da “Ekvador Günü” toplantısı

ATO’da “Ekvador Günü” toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim