• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C

Atina'da 'sosyal sigorta' düzenlemesine Molotoflu tepki

Atina'da 'sosyal sigorta' düzenlemesine Molotoflu tepki
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ve Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi'nin (PAME) öncülüğünde...

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ve Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi'nin (PAME) öncülüğünde ilan edilen 24 saatlik grev, ülke genelinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerle sürüyor. Atina'da 60 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler son yılların en yoğun katılımlı eylemi oldu. Anarşist ve yüzü maskeli gruplar, Sintagma Meydanı'nda polise Molotof kokteyli ve taşlarla saldırdı. Çevik kuvvet, gaz ve ses bombası ile karşılık verdi.

Hükümetin sosyal sigortalar yasasında yapmayı planladığı düzenlemelere tepkiler sürüyor. Ülke genelinde bugün ilan edilen genel grev gösterilerine son yılların en yoğun katılımı gerçekleşiyor. Atina'da polisin açıkladığı verilere göre Sintagme Meydanı'nda 3 sendikanın gösterisine 60 binden fazla kişi katıldı. Ülkede hayatı durduran grevde vatandaşlar, hükümetten sosyal sigortalar yasasında değişiklik ve ek vergi artışlarını öngören düzenlemeni parlamentodan geri çekmesini istiyor.

Radikal Sol Koalisyon (Syriza) iktidarı döneminde gerçekleşen en kalabalık grev gösterisinde sendikalar birlikte hareket ediyor. PAME'nin gösterisine 20 bin kişi katılırken, diğer iki büyük sendikanın gösterisine ise katılım çok daha yüksek oldu. Atina dışındaki illerde tarım sektörü ve çiftçiler traktörleri ile katılırken, Selanik, Girit, Larisa ve diğer büyük şehirlerde hükümet karşıtı protesto gösterilerine katılımın çok yüksek olduğu bildirildi. Ülke genelinde mağazalar ve ticari işletmeler hizmet vermiyor.

POLİSE MOLOTOF İLE SALDIRDILAR

Kendilerini anarşist olarak adlandıran yaklaşık 100 kişiden oluşan bir grup, öğlen saatlerinde polis ile çatıştı. Sintagma Meydanı'nda polise Molotof kokteyli, taş ve tahta ile saldıran yüzü maskeli gençler, zaman zaman polis ile göğüs göğüse çarpıştı. Polislerin Molotof kokteyli saldırılarında zor anlar yaşadığı görüldü. Mağaza vitrinlerine de zarar verildi. Çevik kuvvet polisi ise gaz ve ses bombası ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Ara sokaklara dağılan polis ile yüzü maskeli gençler arasındaki gerginlik sürüyor.

Sintagma Meydanı'nda polisin kullandığı gaz sebebiyle barışçıl gösteri için toplanan binlerce vatandaş zor anlar yaşadı. Nefes almanın zorlaştığı ve göz yaşartıcı gaz sebebiyle vatandaşlar meydanı boşaltmak zorunda kaldı.

KAMYONET İLE BAKANLIK KAPISINI YIKMAYA ÇALIŞTILAR

Selanik'te ise Makedonya - Trakya Bakanlığı dış kapısına dayanan göstericiler, dört çeker bir kamyonet ile giriş kapısını yıkmaya çalıştı. Bir süre kapıya yüklenen kamyonet, eylemi daha fazla sürmeden bekleyişine devam etti.

Atina merkezinde yürüyüş ve gösteriler sebebiyle caddeler trafiğe kapatıldı. Çevik kuvvet polisi yoğun güvenlik önlemi aldı. Zırhlı otobüs ve devamlı havada uçan helikopter ile göstericiler yakından izlendi.

Greve benzin istasyonları, taksiciler, denizciler, öğretmen ve öğretim görevlileri, doktorlar, hastane çalışanları, serbest meslek sahipleri, avukat, mühendis, çiftçi ve kamyoncular destek veriyor.

Toplu taşıma araçları da greve destek verirken, ülke içi hava taşımacılığını yapan Aegean ve Olympic havayolları toplam 66 seferini iptal etti.

Öte yandan sosyal sigortalar yasa tasarısına 2 haftadır yolları kapatarak tepki gösteren çiftçiler, şehirlerarası yollardaki traktörlü yol kapatmaları daha uzun sürelere yayarak devam ettiriyor.

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

Kreditörlerin talebi doğrultusunda hazırlanan yeni düzenleme, 6 yıllık kriz döneminde 13'üncü defa emekli maaşlarında kesinti, bu yıl emekliğe ayrılacaklar için kayıplar, düşük emekli maaşı alanlar için yapılan EKAS priminde kesinti, serbest meslek sahipleri ile tarım sektörüne yönelik sigorta primi ve vergilerde artışı öngörüyor. Sendikalara göre düzenlemede değişiklik yapılmaz ise özel sektörde aylık 80 Euro, kamu sektöründe ise 250 Euro'luk kayıplar yaşanması bekleniyor.

Yeni emekli olacakların aylıklarında 2016 yılında yüzde 15-30'luk kesinti yapılması planlanıyor. Serbest meslek sahiplerine yönelik 2017'den itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre örneğin 70 bin Euro gelir beyanında bulunan bir avukat, şimdiye kadar 4 bin 500 Euro sigorta primi ödemesinde bulunurken, bundan böyle 27 bin Euro ödeme yapacak.

Atina'da 'sosyal sigorta' düzenlemesine Molotoflu tepki

Atina'da 'sosyal sigorta' düzenlemesine Molotoflu tepki

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim