• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü
Sanatçı Thomas Hope'ın, 18.yüzyılda, İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında çizdiği eskizlerin yer aldığı Thomas Hope: Osmanlı İstanbul'u...

Sanatçı Thomas Hope'ın, 18.yüzyılda, İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında çizdiği eskizlerin yer aldığı Thomas Hope: Osmanlı İstanbul'u Eskizleri" adlı sergi Atina'da büyük ilgi gördü.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Thomas Hope'ın 18. yüzyılda İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında çizdiği resimlerin yer aldığı "Osmanlı İstanbul'u Eskizleri" sergisi ziyaretçilerine kapıları açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği, Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından desteklenen "Thomas Hope: Osmanlı İstanbul'u Eskizleri" adlı sergi Benaki İslam Sanatı Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor.

Müzede dün gerçekleştirilen serginin açılışı büyük ilgi gördü. Açılışa akademisyenler, diplomatların ve çok sayıda sanatseverin yanı sıra Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras da katıldı. Uras, açılışta gerçekleştirdiği konuşmada serginin önemine değinerek, "Bu sergi, 18.yüzyılda İstanbul'un panoramik resimlerini yeniden bir araya getirmek isteyenler için bitip tükenmez bir külliyat niteliğinde. bu sergi iki ülkeyi birbirine yakınlaştırıyor. Sergiyi İstanbul'da da gerçekleştirebiliriz. Ziyaretçiler, bugünkü İstanbul'un yanı sıra 18.yüzyıldaki İstanbul'u da keşfedecekler" dedi.

Türkiye'nin Kültür ve Turizm Ataşesi Aslı Aksungur ise İHA'ya yaptığı açıklamada, hem Atinalı sanatseverlerin hem de Atina'ya yurtdışından gelen sanatseverleri bekleyen bir sergi olduğunu belirterek, "Thomas Hope, 18. yüzyılda İngiltere'de yaşayan bir aristokrat, aynı zamanda filozof ve sanatçı. Dönemin dehası olarak anılan bir isim ve 18. yüzyılda gittiği İstanbul'da, İstanbul'un siluetini ve mimarisini çizmiş bir kişi. Uzun süre bu çizimlerin yok olduğu düşünülmüş ve daha sonra bir müzayede Antoni Benaki'nin satın aldığı ve Benaki Müzesi'nin bir koleksiyonunda olduğu ortaya çıkmış. Bu keşif sonucunda Benaki Müzesi böyle bir sergi yapmaya karar verdi. Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve Türk Büyükelçiliği olarak bu serginin gerçekleşmesine katkıda bulunduk. Çünkü İstanbul'un tanıtımı için çok önemli bir sergi olduğunu düşünüyoruz. İstanbul'un o dönemine ışık tutan bir sergi. Sergide göreceksiniz Topkapı Sarayı gibi bazı binalar, mekanlar varlığını koruyor. Sadece Türk ve Yunan tarihi açısından değil dünyada da önemli eserler bunlar" ifadelerini kullandı.

Yunan vatandaşların da sergiye ilgi göstereceğini sözlerine ekleyen Aksungur, açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Yunanlıların zaten İstanbul'a karşı yoğun ilgileri var. Bu sergiye de ilgilerinin yoğun olacağını düşünüyoruz. Çünkü buraya gelen Yunanlılar İstanbul'u çok farklı bir perspektiften görecek ve o yüzden ilgi olacağına eminiz".

25 Eylül'e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide, 1769-1831 yılları arasında yaşayan Thomas Hope'un 18.yüzyıl sonunda İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında çizdiği ve camiler, saraylar, yalılar, çeşmeler, insanlar ve panoramik manzaralardan oluşan 60 adet eskiz sergileniyor. İstanbul'a dair farklı bir bakışın gözlemleneceği serginin İstanbullu sanatseverlerle buluşması için de çalışmalar devam ediyor.

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Atina’da “Osmanlı İstanbul’u Eskizleri” Sergisi Büyük İlgi Gördü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim