• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

Atık Pillere Savaş Açtı

Atık Pillere Savaş Açtı
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yaşayan Biga Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Simge Alacaoğlu, derste öğretmeni tarafından işlenen geri dönüşüm...

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yaşayan Biga Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Simge Alacaoğlu, derste öğretmeni tarafından işlenen geri dönüşüm konusunun ardından atık pil toplamaya karar verdi. Alacaoğlu, 2 yılda yaklaşık 30 kiloluk atık pil topladı.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yaşayan Biga Atatürk Anadolu Lisesinde eğitim gören Simge Alacaoğlu, babası Ali Alacaoğlu, kardeşi ve kuzeninin de desteğiyle atık pillere karşı savaş başlattı. Derste öğretmeni tarafından işlenen konuda "Her maddenin geri dönüşümü vardır" sözünden yola çıkan Alacaoğlu, 2 yıldır atık pilleri topluyor. Çevre dersinde atık pillerin doğaya büyük zarar verdiğini öğrendiğini söyleyen Simge Alacaoğlu, "Hepimizin bilmediği bir şey var. Bir pilin doğaya ne kadar büyük bir zarar verebileceğidir. Doğaya karıştığında bizlere ne tür bir dönüşümle ne kadar zararlar verebileceğidir. Hepimiz bunları düşünmediğimiz veya bilmediğimiz için atık pillerimizi çevreye gelişigüzel atıyoruz. İnsanların yanı sıra doğaya da çok büyük zararlar veren pillerin içinde cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi elementler bulunmaktadır. Bir çoğumuz bir pilde bu kadar çok element olduğunu tahmin bile edemeyiz. Bu maddelerin faydaları olduğu gibi beraberinde de sorunlar getiriyor. Bu nedenle bu tür maddeleri doğru kullanmak, zararlarını da bilmeliyiz. Piller insanlar üzerinde nörolojik, sinir sistemlerinde, böbreklerinde ve karaciğerlerinde hasar oluşturabilir. Bu hastalıklar insanlarda ölüm riski de oluşturabilir. Bu zararlarını öğrendikten sonra ailecek atık pillere karşı savaş başlattık" dedi.

Alacaoğlu geçtiğimiz yıl derslerinden arta kalan zamanlarda ve market işleticisi babası, kardeşi ve kuzeni ile 20 kg pil topladığını ve onları okula teslim ettiğini, bu yıl ise topladıkları pillerin 10 kg ağırlığa ulaştığını ifade etti. Atık pillerin okullarda, belediyelerde toplandığını hatırlatan Alacaoğlu, herkesin duyarlılık göstererek bu atıkları çevreye atmak yerine birazcık zaman ayırarak bu noktalara verebileceklerinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim