• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Atıcı: “Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı”

Atıcı: “Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı”
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, asansörlerin hayatımızı kolaylaştırdığını, ancak güvenliğimizi de tehlikeye...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, asansörlerin hayatımızı kolaylaştırdığını, ancak güvenliğimizi de tehlikeye atmaması gerektiğini söyledi.

Adana'da Çukurova, Seyhan, Kozan, Karataş, Saimbeyli ve Feke ilçelerinde 2015 yılında asansör bakım ve periyodik kontrollerinin MMO ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini, 2016 yılı için Çukurova ve diğer ilçelerde de TÜRKAK tarafından onaylı MMO ekipleri tarafından gerçekleştirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirten Atıcı, Çukurova Belediyesi ile Makina Mühendisleri arasında 21.04.2010 tarihinde Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yapılmasına için protokol imzalandığını kaydetti.

Çukurova Belediyesi ile 2010 yılında imzalanan protokol sırasında yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen hem belediye hem de Odanın bu konuda örnek bir davranış sergilediğini belirten Atıcı, "Türkiye'de İzmir dışında asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini yapan ilk belediye olmuştur. Protokolle beraber başlangıçta binalardaki asansörlerin sayısı tespit edilmiş ve buna göre asansörlerin kontrollerinin nasıl yapılacağı tespit edilmiştir. Binalar teker teker dolaşılmış ve kontroller için gerekli envanterler elde edilmiştir. Çukurova Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odası arasında yapılan Asansörlerin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yapılmasına dair protokol çerçevesinde asansörlerin kontrollerine başlanmıştır. Asansörlerin kontrolleri sırasında kontrol ekiplerimiz fazlaca problemlerle karşılaşmıştır. Odamız gerek asansör firmaları, gerekse apartman yöneticileri ile toplantılar düzenleyerek asansör kontrollerinin nasıl ve niçin yapıldığı hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. 2010 yılında Çukurova Belediye sınırları içerisindeki yeşil etiketli güvenlikli asansör oranı %3 iken bugün bu oran yüzde 41 düzeyine yükselmiştir. Kamusal denetim bakış açısıyla yapılan periyodik kontrollerin güvenlikli asansör oranına etkisi çok net bir şekilde gözlemlenmiştir" dedi.

Atıcı açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Asansörler hayatımızı kolaylaştırırken güvenliğimizi de tehlikeye atmamalıdır. Bunun içinde gerek aylık bakımlarının gerekse de yıllık kontrollerinin periyodik bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yıllık periyodik kontroller sırasında bulunan eksiklilerin de ivedilikle giderilmesi kullanıcılar ve bakım personeli açısından büyük önem taşımaktadır.

Çukurova Belediyesi sınırları içerinde ölümlü kazalarında olduğu çeşitli asansör kazaları meydana gelmiştir. Kontrolü yapılmamış veya kırmızı etiket aldığı halde kullanılan asansörlerde kazalar sıklıkla olmuştur. Son yıllarda yapılan kontroller ve bununla beraber yapılan revizyonlar sayesinde asansörlerdeki kazalar önlenmiştir.

Çukurova Belediyesi 2010 yılından bu yana protokoller yenilenmiş ve bu protokoller sayesinde Belediye sınırları içerisinde asansörlerin tamamı kontrol edilmiştir. Kontrol edilen bu asansörlerin yarısından fazlası yeşil etiket almıştır. Yani kullanıcıların ve bakım personelinin can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturması önlenmiştir. Geri kalan kırmızı etiketli asansörlerin ise birçok eksiklikleri tamamlanmış fakat bazı kusurlar yüzünden kırmızı etiketten yeşile dönememiştir.

2015 yılına geldiğimizde Belediye sınırlarında ki tüm asansörlerin ve yapı kullanıma açılacak binaların asansörlerinin ilk periyodik kontrolleri standart ve yönetmeliklere uygun olarak kontrolleri yapılmıştır. Yapılan bütün kontroller Türkak tarafından akredite edilen muayene personelleri ile yapılmıştır. Hali hazırda Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesinde asansörlerin kontrollerinde 17 muayene personeli görev yapmaktadır. "

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, 2015 yılında Çukurova İlçesi Belediyesi sınırları içerisinde saptanan 5 bin 68 asansörün tamamının bakım ve periyodik kontrollerinin gerçekleştirildiğini, 2 bin 55 asansöre yeşil, 2 bin 889 asansöre kırmızı, 76 asansöre sarı ve 40 asansöre de mavi etiket yapıştırıldığını kaydetti.

Atıcı: “Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı”

Atıcı: “Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı”

Atıcı: “Asansörler Güvenliğimizi Tehlikeye Atmamalı”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim