• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Ateş düşürücü kadıntuzluğu bitkisi

Ateş düşürücü kadıntuzluğu bitkisi
Dr. Muammer Yıldız, kadıntuzluğu bitkisini doğal ortamında inceleyerek faydalarını sıraladı.

Hipertansyon, korku, kaygı ve endişeye karşı etkili, C vitamini deposu kadıntuzluğu bitkisinin faydalarını ve kullanım alanlarını Bitki araştırmaları uzmanı Dr. Muammer Yıldız detaylı çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı.

Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitki olduğunu söyleyen Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız, Kadıntuzluğu bitkisini “Mayıs-Haziran ayları arasında, sarı renkli, kokulu çiçekler açan, 1–3m boyunda, dikenli, çalı görünüşünde, seyrek ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökü acı, yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halindedir. Yaprakları açık yeşil renkli, oval biçimli, kısa saplı, derimsi yapılı, kenarları kızılımsı renkli, batıcı ve dişli olur. Çiçekler alkım veya bileşik salkım yada çok az olarak tek tek bulunur. Sonra bu dişi çiçekler kırmızı ya da siyah renkli, oval biçimli, uruk ve ferahlatıcı tadı olan meyveleri oluşturur. Meyvelerinde bol miktarda c vitamini vardır.” Şeklinde tanımladı.

ÜLKEMİZDEKİ YETİŞME ALANLARI

Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır. Ülkemizde ise İstanbul ve Trakya’da, değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, Anadolu’nun özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde bolca yetişir. Yazları yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.

NASIL HAZIRLANIR?

Bitki Araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız, Kadıntuzluğu bitkisinin nasıl hazırladığını “Gövde ya da kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir. Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenilebilir. Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir ya da toplanıp şurup veya reçel yapılarak yenmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak tüketilmektedir.” Sözleri ile açıkladı.

KADINTUZLUĞU BİTKİSİNİN BİLİNEN FAYDALARI

*Kan dolaşım bozukluklurına iyi gelir.
*Antimikrobial, antibakterisit,antiseptik ve antitümöral (rahim kansernde) etkilidir.
*Diş çürümelerine karşı koruyucudur.
*Mide bağırsak ve iştah problemlerinde etkilidir.
*Kalp ve eklem romatizmalarında kullanılır.
*Ateş düşürücü ve müsil etkisi vardır.
*Terletici arındırıcı ve toxin atıcı olarak eskiden çok yaygın olarak kullanılırdı.
*Safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır.
Uyarı, hamileler kadıntuzluğu bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır!

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim