• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Ateş Belçika’ya sıçradı

Ateş Belçika’ya sıçradı
Belçika polisi, Suriye’den dönen ve eylem hazırlığında olduğu iddia edilen cihatçılara yönelik ülke çapında büyük bir operasyon başlattı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Belçika terörle mücadele birimlerinin özel timler desteğinde başkent Brüksel başta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda aralarında Suriye’den dönen savaşçıların da bulunduğu operasyonel bir hücre hedef alındı.

Federal Savcılık’tan yapılan açıklamada hedef alınan hücrenin Belçika’da eli kulağında ve büyük çaplı bir saldırı gerçekleştirme aşamasında olduğu belirtildi. Ülkenin doğusundaki Verviers’de düzenlenen operasyonda 2 terörist öldürülürken 1’i yaralı olarak ele geçirildi. Polis kaynakları operasyonda ölen iki şüphelinin Belçikalı olduklarının altını çizerken etnik kökenleri hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Federal Savcılık, Bruxelles, Hal-Vilvorde ve Verviers’de 10 binada eş zamanlı operasyon düzenlendiğini açıkladı. 

SURİYE'DEN DÖNENLER İSTİHBARAT BİRİMLERİNİN TAKİBİNDEYDİ

Suriye’den Belçika’ya dönen ve belli bir süredir güvenlik ve istihbarat birimlerinin takibindeydi. Operasyon kararı ise şüphelilerin evlerine ve araçlarına yönelik dinlemelerde elde edilen bulgular üzerine alındı. TSİ 18.45’te başlatılan operasyona keskin nişancılar, polis helikopterleri ve özel müdahale birimleri katıldı. Verviers’nin merkezinde gerçekleştirilen operasyonda şüphelilerin polise otomatik silahlarla karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Görgü tanıkları çok sayıda silah sesinin yanı sıra patlama seslerinin de duyulduğunu ifade etti.

Verviers’de iki kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonun ardından polis birimleri Brüksel yakınlarındaki Anderlecht’te geniş kapsamlı bir operasyon daha gerçekleştirdi. Bu operasyonda herhangi bir çatışma yaşanmazken patlayıcı maddeler bulundu. Belçika’ya yönelik özellikle internet aracılığıyla yapılan tehditlerde son günlerde belirgin bir artış tespit edilmişti. Son olarak dün yayınlanan mesajlarda yer alan “Belçika’ya geliyoruz” vurgusu dikkat çekmişti.

Tehdit seviyesi yükseltildi

Polisin yürüttüğü operasyonların ardından ülkedeki tehdit seviyesi yükseltildi. Belçika’da 4 seviyeli tehdit seviyesi söz konusu. Polis merkezlerine yönelik tehdit seviyesi 3’e yükseltilirken genel tehdit seviyesi 2’de tutuldu. Tehdit seviyesinin sadece polis odaklı yükseltilmesi olası saldırı beklentisinin polise yönelik olduğu algısını oluşturdu.

İhbar üstüne ihbar

Operasyonların ardından ülkede ihbar çılgınlığı yaşandı. Önce Federal Polis Merkezi’nde bomba olduğuna yönelik bir ihbar yapıldı. İhbar üzerine bina boşaltıldı. Bu ihbarı Brüksel’in Molenbeeek kentinde “isyan başlangıcı” yaşandığı yönünde bir ihbar izledi. Yetkililer bu söylentiyi kesin şekilde yalanladı. Ardından Brüksel Oto Salonu’na yönelik ihbar yapıldı ancak o da asılsız çıktı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim