• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

ATB’den Coğrafi İşaretler Enstitüsü Talebi

ATB’den Coğrafi İşaretler Enstitüsü Talebi
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin hakkını, hukukunu koruyacak Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulmasını önerdi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin hakkını, hukukunu koruyacak Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulmasını önerdi.

Trakya Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği Yerel Kalkınmanın Anahtarı Yöresel Ürünler Paneli'ne Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklareli Borsa Başkanı Turhan Altıntel ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürenler Projesi'nin 8'inci yıla girdiğini belirterek, proje çerçevesinde düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in bu yıl 7'ncisi yapacaklarını kaydetti. Yöresel Ürünler Projesi'nin 2008 ekonomik krizinden sonra TOBB'un "kriz varsa çare de var" kampanyasından hareketle ATB İş Geliştirme Çalışma Grubu'nun fikriyle ortaya çıktığını belirten Çandır, "Önce kendi bölgemizden ürünlerin neler olduğunu keşfetmeye başladık sonra oda borsalarımıza "sizin oraların nesi meşhur?" diye sorduk. Gelen cevaplarda eşsiz bir hazinenin ortasında olduğumuzu ancak yöresel ürünlerimizin çoğunun kaybolmaya yüz tuttuğunu unutulmaya yüz tuttuğunu keşfettik. Bunları tekrar harekete geçirmek için seferberlik başlattık. Bu yolda TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere oda ve borsalarımız, kalkınma ajanlarımız bizi yalnız bırakmadı" diye konuştu.

"AVRUPA BU İŞİ ÇÖZMÜŞ"

Anadolu'nun 12 bin yıllık tarihinde çok sayıda medeniyete ve sahipliği yaptığını belirten Çandır, "Bu hamur bütün zenginliğiyle ellerimizin altında" dedi. Avrupa'nın 50 yıldır bu konuya odaklanarak yöresel ürünlerine coğrafi işaret alarak önce kendi halkına tanıttığını sonra da ihracat yapmaya başladığını belirten Çandır, "Yöresel ürünlerini korumak için enstitüler kurmuşlar. Bizler de bunu yapabiliriz" ifadelerini kaydetti. Geçen 8 yıllık sürede yöresel ürünlerin korunmasında önemli mesafe kaydedildiğini anlatan Çandır, önceki hükümet döneminde coğrafi işaret stratejik belgesinin hazırlandığını, 112 coğrafi işaretli ürün sayısının 193'e ulaştığını, 224 ürünün da coğrafi işaret için müracaatı bulunduğunu kaydetti. Çandır, "Ama ülkemizde 3 bine yakın coğrafi işaret alabilecek ürün var. Onun için hep beraber çok çalışmalıyız. Odalara, borsalara, kalkınma ajanslarımıza ve yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Yöresel ürünlere sadece özlem duygusuyla romantik şekilde yaklaşılamayacağını söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin kırsal kalkınma, yerinde istihdam ve kadın işgücüne katılımın garantisi olduğunu kaydetti.

"COĞRAFİ İŞARET ÜRÜNE ARTI DEĞER KATIYOR"

Antalya'nın coğrafi işaretli Finike Portakalı'nı anlatan Ali Çandır, "Tükettiğiniz portakalın Finike portakalı olduğundan benim kuşkularım var. Çünkü Türkiye'de 1.8 milyon ton portakal üretiliyor. Bunun sadece yüzde 10'u Finike portakalı" dedi. Avrupa'da coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 20-25 fiyat farkı ile tüketiciye ulaştığını belirten Ali Çandır, "Avrupa'da ürünün coğrafi işaretli olması durumunda tüketici yüzde 20 fiyat farkını ödemeyi kabul ediyor. Ama bizdeki üretici, coğrafi işaret alıp da yeni bir denetim sarmalı içine girmeyi istemiyor. Bizdeki ürünün hakkını hukukunu korusa üretici coğrafi işaret için daha fazla çaba sarf eder" dedi.

"KALKINMA BAKANLIĞI BÜNYESİNDE ENSTİTÜ KURULSUN"

Yöresel Ürünler Fuarı'ndan sonra üreticilerin çok sayıda yöresel ürün pazarı açtığını kaydeden Çandır, "Burada bir de tehlike geliyor. Coğrafi işaret alıp sadece duvarımızı asmak yeterli değil , denetimini de yapmak gerekiyor. Bununla ilgili yasal beklentilerimiz var" dedi. Türk Patent Enstitüsü'nün yöresel ürünlerle ilgili çok çalıştığını ancak Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Enstitüsü'ne ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ali Çandır, "Coğrafi İşaretler Enstitüsü bir an önce kurulmalı. Coğrafi işaretle ilgili Sanayi Bakanlığımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız çalışmalar yürütüyor. Ancak ortada bir çok başlılık söz konusu. Çok başlılık yerine zaten yerinde kalkınmanın aracı olan yöresel ürünlere Kalkınma Kalkınma Bakanlığı'nın bünyesinde bir enstitü kurulması daha verimli çalışmayı sağlar" ifadelerini kullandı.

Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in 7'ncisini bu yıl 19-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceklerini bildiren Ali Çandır, "Trakyamız, Kalkınma Ajansı'nın da desteğiyle YÖREX'te bir yıldız gibi parlıyor. Ajansın yönetimine ve genel sekterine teşekkür ediyorum" dedi.

VALİ'DEN YÖRESEL ÜRÜNLERE KADIN VURGUSU

Kırklareli Valisi Esengül Civelek de Kırklareli'nin ekonomik gelişimine dikkat çekerken, bölgenin yöresel ürün zengini olduğunu söyledi. "Yöresel ürünlerimiz aynı zamanda bizim kültürel mirasımızdır" diyen Vali Civelek, kültürün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti. Son yıllarda yöresel ürünlere olan ilginin yöresel ürün üretimini artırdığına dikkat çeken Civelek, üretim artışının özellikle kadın istihdamın artırdığını belirtti.

Vali Civelek, "Yöresel ürünler kadın yoksulluğuyla mücadelede enstrüman haline geliyor, bölgelerin ekonomik gelişimine, sosyal gelişimine inanılmaz bir katma değer sağlıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında artan rekabet ve değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmek için yöresel ürünlerde markalaşmak ve coğrafi işaret sahip olmak da şart haline geliyor. Bu konuda oda, borsa ile yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluk düşüyor" diye konuştu.

Kırklareli köftesi, Kırklareli peyniri ve hardaliye için Kırklareli TSO ve Borsa'nın esnaf odası ile başlattığı coğrafi işaret girişimini takdirle karşıladığını söyleyen Vali Civelek, "Panelimizin ilimiz yöresel ürünlerinin tespiti ve coğrafi işaretin anlamı konusunda yarar sağlayacağına inanıyor, başarılar diliyorum" dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise yöresel ürünlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, bu yönde çalıştıklarını söyledi. Panelin ardından, ATB Başkanı Ali Çandır, Vali Civelek'e plaket sundu.

ANTALYA DAVETİ

Panelin ardından Kırklareli Valiliği'ni ziyaret eden Ali Çandır, Vali Esengül Civelek ile bir süre sohbet etti. Çandır, Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklareli Borsa Başkanı Turhan Altıntel'i da makamında ziyaret ederek, Yöresel Ürünler Fuarı'na desteği nedeniyle teşekkür etti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay'ın da bulunduğu ziyaretlerde Çandır, Vali Civelek, Çetintaş ve Altıntel'e Antalya davetinde bulundu. Turizm sektörünün içinde bulunduğu durum nedeniyle Kırklarelileri tatillerini Antalya'da geçirmeye çağıran Çandır, Anadolu'nun tüm zenginliklerinin buluştuğu 7. Yöresel Ürünler Fuarı ile 23 Nisan'da kapılarını açacak olan Türkiye'nin en büyük organizasyonu EXPO 2016 Antalya'ya davet etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim