• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın bugüne kadar çok sayıda zorluk ve kriz yaşadığını, bunların birçoğundan da büyüyerek...

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın bugüne kadar çok sayıda zorluk ve kriz yaşadığını, bunların birçoğundan da büyüyerek çıkmayı başardığını söyledi.

ATB Mayıs Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Yönetimin bir aylık çalışmasının yansıtıldığı Meclis'te Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 65. Hükümete başarılar dileyerek meclis konuşmasına başlayan Çandır, yeniden Dışişleri Bakanı olarak görev alan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'na da başarı diledi.

Özel sektör olarak hükümetten büyük beklenti içerisinde olduklarını belirten Çandır, hükümeti çok zorlu bir çalışma döneminin beklediğini söyledi. Özel sektör ve hane halkının ekonomik direncinin uzun süredir erozyona uğradığını savunan Çandır, "Bu durum; temel ekonomik stratejimiz olan, özel sektörün ekonomideki lokomotif olma özelliği ile uyuşmamaktadır. Yani lokomotifimiz uzun bir süredir gücünü yitirmekte ve yavaşlamaktadır. Özel sektör yatırımlarındaki durağanlık ve kapasite kullanım oranlarındaki zayıflık da bu tespiti desteklemektedir. Siyaset kurumu ve aktörleri bir bütün olarak ülkemizi ve ekonomimizi rekabetçi, diri ve üretken bir yapıya kavuşturmakla mükelleftir. Dolayısıyla bir bütün olarak siyaset kurumundan insanlarımızın en büyük beklentisi, sorunlarına kalıcı çözümler üretmesidir. Sonuç olarak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar, enerjimizi boşa harcama lüksümüzün olmadığına işaret etmektedir" dedi.

KRİZE KARŞI ANTALYA YAKLAŞIMI

Antalya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATB Başkanı Çandır, Antalya'nın bugüne kadar birçok zorluğu ve krizi yaşadığını, bunlardan birçoğundan da büyüyerek çıkmayı başardığını ifade etti. 2001 krizinde Türkiye ekonomisi yüzde 6 küçülürken, Antalya'nın yüzde 1 büyüme gerçekleştirdiğini anımsatan Çandır, bu dönem yaşanan krizden çıkmanın adresi olarak "Antalya Yaklaşımı'nı gösterdi Çandır konuşmasına şöyle devam etti:

"Ancak bu kez ülke ekonomisinin içinde bulunduğu zorluğun çok üzerinde bir zorlukla karşı karşıyayız. Sorun artık herhangi bir sektörün sorunu olmaktan öteye geçmiş ve Antalya'nın sorunu haline dönüşmüştür. Eğer gerekli önlemleri doğru zamanda almaz ve uygulamazsak, Antalya'nın bir bütün olarak dumura uğrama riskiyle karşı karşıya kalacağız. Hatırlayacağınız üzere aylardır bir "Antalya Yaklaşımı" ihtiyacını dillendirmekteyiz. Bu yaklaşımın temel dayanağı; bir taraftan kentimizin bütününe yayılmış bir zorlukla karşı karşıya kalmış olmamız, diğer taraftan da benzer yaklaşımların ülkemizde ve diğer ülkelerde uygulanmış olmasıdır. Antalya ekonomisinin üretken birimlerinin yaşadıkları ekonomik ve finansal zorluklara karşı direncini arttıracak, ekonomik faaliyetlerini devam ettirecek ve çiftçiden esnafa, turizmden ticarete, sanayiden hane halkına kadar bütün ekonomiye can suyu olacak bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu yaklaşımın uygulama tarafları kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları olmalıdır. Uygulama kapsamı ise Antalya'da yerleşik ve Antalya vergi dairelerine kayıtlı üretken birimler olmalıdır. Vergi daireleri, SGK birimleri, yerel yönetimler, kamu bankaları ve meslek örgütleri gibi kamu kurumları, kendi konuları kapsamındaki yükümlülüklerin belirli bir dönem için kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler almalıdır. Kapsam içi şirketlerin, özel sektör bankalarına ve diğer mali kuruluşlara karşı olan yükümlülüklerini kolaylaştırıcı tedbirler de alınmalıdır. Burada temel gerekçelerini, işlevlerini ve taraflarını özetlemeye çalıştığımız "Antalya Yaklaşımı', kent ekonomisi için bir can suyu olma özelliği taşımalıdır."

TARIM TOPRAKLARI UYARISI

Meclis'te Borsa'nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Ali Çandır, hububat hasadı öncesinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere 1. Meslek Komitesi tarafından sektörel analiz toplantısı düzenledikleri belirtti. Çandır, sektörel analiz toplantısında Antalya'nın buğday rekoltesinde düşüşler yaşanacağı hakkında uyarılarda da bulunulduğunu belirterek, "Buradan, her şeye rağmen tüm üreticilerimiz ve üyelerimize bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini diliyorum" dedi.

ÇİÇEK FESTİVALİ TEŞEKKÜRÜ

Çiçek Festivali'nin 12 yıldır amatör ruhla her geçen gün daha fazla geliştirerek düzenlendiğini kaydeden Çandır, "12. Antalya Çiçek Festivali'ne destek veren ve kortejimize katılarak bizlerle birlikte yürüyen, festivale katkı veren üyelerimize, üreticilerimize, yerel yönetimlere, halkımıza, tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve festivalin düzenlemesinde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 12 yıllık emeğin sonunda Antalya'nın sevdiği, kabullendiği ve geleneksel hale getirdiği Çiçek Festivali'nin, uluslararası bir etkinlik haline gelmesi, sektörümüze ve kentimize daha fazla değer katması için merkezi ve yerel yöneticilerimiz başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla bu festivalin dünyada hak ettiği yere getirmenin yollarını hep birlikte aramalıyız" diye konuştu.

Ali Çandır, Ramazan Ayı'nın tüm İslam alemine ve insanlığa barış ve mutluluk getirmesini diledi.

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim