• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

ATB Başkanı Bilgiç: “Tarım Ürünlerinde Dışa Bağımlılık Azaltılmalı”

ATB Başkanı Bilgiç: “Tarım Ürünlerinde Dışa Bağımlılık Azaltılmalı”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, soya, pamuk ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini...

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, soya, pamuk ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini bunun da tarımda havza modeline geçilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Bilgiç, ATB meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in tüm bürokratlarıyla birlikte yaklaşık 10 gün önce Adana'ya gelerek yaptığı "ortak akıl" toplantılarının çok faydalı olduğunu söyledi. Bilgiç, "Daha çok Adana, Çukurova Bölgesi'ni ilgilendiren Tarımda Havza Modeline geçilmesi gerektiğini, bu model ile Türkiye'de ve bölgemizde kaybolmaya yüz tutan pamuğu yeniden canlandıracağını ilettik. Bakanımız 2017 yılı Ocak ayında havza modeline geçileceğini bizlere müjdeledi. Havza modelinde de öne çıkan pamuk, soya, yağlı tohumlarla ilgili bir gayret içerisinde olduklarını, faydalı çalışmalarla netice almak istediklerini söylediler" dedi.

Soya, pamuk ve yağlı tohumlarla ilgili dışarıya 4 milyar doların üstünde para ödendiğini söyleyen Bilgiç, bu ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini vurguladı. Bilgiç, şöyle devam etti:

"İthalat yoluyla dışarıya giden bu paranın bir kısmının üreticiye verilmesiyle hem pamukta hem de soyada dışa bağımlığımızı azaltabiliriz. 2015 yılında kullandığımız pamuğun yaklaşık yüzde 60-65'ini ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Yine kullandığımız soyanında yüzde 90'ının üzerinde ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Bu ürünlerdeki dışa bağımlılığımızı azaltmanın yolu üreticiyi bu ürünlerin ekimine teşvik edip, para kazandıracak hale, emeğinin karşılığına alacak duruma getirmek gerekir. Üretici para kazanacağı ürünü ekiyor. Üretilen ürün fiyat olarak yerlerde sürünüyorsa ürün kadar prim verilmelidir. Bu mantığı iyi kavramak gerekir. Çünkü pamuk, bu ülkede katma değer olarak ciddi fayda sağlayan ürünlerin başında geliyor."

Konuşmaların ardından borsa meclis gündem maddelerine geçildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim