• BIST 9536.44
  • Altın 2467.582
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4921
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

Atatürk Havalimanı yıkılmayacak

Atatürk Havalimanı yıkılmayacak
“İnşallah bu süreçte bir kesinti olmaz ve havalimanımız yapılır. Hem ülke hem de dünya havacılığına hizmet eder.”

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 3. havalimanı hizmete açılıncaya kadar hizmet sunacak Atatürk Havalimanı’nın, daha sonra yıkılmayacağını ve sadece özel jetler, kargo uçuşları ile bakım onarım şirketlerine hizmet sunacağını belirtti.

Paylaş
Tweetle
Paylaş
Gönder
Yazdır
A A
DHMİ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Florya’daki tesislerinde gazetecilerle bir araya gelen Genel Müdür Orhan Birdal, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan yoğun hava trafiğinin yeni havalimanı ihtiyacını gündemden düşürmediğini belirten Birdal, “İnşallah bu süreçte bir kesinti olmaz ve havalimanımız yapılır. Hem ülke hem de dünya havacılığına hizmet eder.” dedi.

Birdal, Atatürk Havalimanı’nın İstanbul’a uzun yıllar hizmet sunabilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, Bakırköy, Yenibosna, Florya gibi alanların haritadan silinmesiyle Atatürk Havalimanı’nın genişletilebileceğini ancak bu durumun da imkansız olduğunu bildirdi. Havalimanı’ndaki genişletme ve kapasite artırımına yönelik çalışmaların 3. havalimanı açılana kadar devam edeceğini anlatan Birdal, Atatürk Havalimanı’nda, apronda, taksi yollarında ve pistlerde iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti. Birdal, pistleri yenilediklerine dikkat çekerek, “Yapılan çalışmalarla saatte 40 uçak iniş-kalkış sayısı 58’e yükseldi. Hava trafiğini rahatlattık. Devraldığımız askeri alanı da, yaz döneminde yeni park alanlarıyla hizmete açacağız.” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Orhan Birdal, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yeni pist yapacaklarını ifade ederek, paralel pist yapıldığında hem kapasitenin artacağını hem de hava trafiğinin hızlı ve güvenli hale geleceğini bildirdi. 3. havalimanında mahkeme tarafından verilen ÇED raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı hakkında değerlendirmelerde bulunan Birdal, konuyla ilgili pek çok dava açıldığını ve davaların birinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildiğini hatırlattı. Birdal, bilirkişi raporunu bekleyen mahkemenin geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiğini dile getirerek, “Ancak ihale süreci ile ilgili bir aksaklık söz konusu değil ve bu safhalar devam ediyor. ÇED Raporu’na yönelik bir konu olmadığı için ihale sürecine ilişkin çalışmalar devam edecek. Şu anda yer teslimi sürecinin bir önceki adımındayız.” dedi.

Birdal, 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumdan, dövizdeki yükselme nedeniyle oluşan kur farkı ile ilgili herhangi bir talep gelmediğini söyledi. Şirketlere, ihale öncesi şartname sattıklarını ve burada her konunun belirtildiğini dile getiren Birdal, “Bizim anayasamız şartname ve sözleşmedir. Burada ne yazıyorsa onu uygulamak durumundayız. Bize Euro farkıyla ilgili bir talep gelmedi, bizim de gündemimizde değil. İhaleye teklif verenler de, bu durumu dikkate almıştır. O nedenle şu an için bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

Birdal, 3. havalimanının yapılacağı bölgedeki doğanın katledilmiş ve toprakların da insanların insafına bırakıldığını kaydetti. Bölgenin doğaya tekrar kazandırılması için havalimanı yapılması kadar doğal ve doğru bir şey olmadığını dile getiren Birdal, “O nedenle havalimanının yapılacağı alan için seçilen yer, son derecek doğru bir nokta.” diye konuştu.

Orhan Birdal, Türk sivil havacılığının 2023’teki hedefinin 375 milyon yolcu ve 750 uçak olduğunu söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim