• BIST 9456.53
  • Altın 2496.393
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8183
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Atama yapılmayınca Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan bina atıl hale düştü

Atama yapılmayınca Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan bina atıl hale düştü
Adalet Bakanlığı'nın Yargıtay'daki iş yükünü azaltmak amacıyla yıllardır gündemde olan Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) bir türlü faaliyete başlamadı.

Adalet Bakanlığı'nın Yargıtay'daki iş yükünü azaltmak amacıyla yıllardır gündemde olan Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) bir türlü faaliyete başlamadı. Açılacak diye milyonlarca lira ödenerek kiralanan binalar ise atıl hale düştü.

2013'te temeli atılan Adana Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) hizmet binası, 20 ayda bitirilmesi planlandı. Bina inşaatı hızlı bir şekilde devam ederken Bakanlık, 2015'in başında faaliyete geçirmeyi hedeflediği mahkeme için AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Müteahhit Kenan Şenbayrak'a ait 12 katlı yeni bir bina kiraladı. Ancak hakim ve savcı ataması yapılmayınca mahkemelere uygun hazırlanan kiralık bina yaklaşık bir buçuk yıldır boşta bekliyor. Kamu kaynaklarının bu şekilde israf edilmesi tepkilere neden oldu.

Adana Bölge Adliye Mahkemeleri için Adana'da ilk olarak 2005 yılında ÇUKOBİRLİK'in kullanılmayan 16 katlı binasını 3.5 milyon liraya satın aldı. Ancak bu bina, adli faaliyetler için uygun görülmediğinden o tarihten bu yana atıl halde duruyor. Daha sonra aynı amaç doğrultusunda D–400 Karayolu üzerindeki trafik kavşağında 12 bin metrekare alan üzerindeki bir bina kiralandı. İnşaat halindeki binanın iç tefrişi için harcama yapıldı. Fakat benzeri gerekçelerle buradan da vazgeçildi. Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredilen bu binada şu anda Denetimli Serbestlik, Tüketici Mahkemeleri gibi birimler hizmet veriyor.

2014'ün sonunda faaliyete geçirilmesi düşünülen Adana Bölge Adliye Mahkemesi hizmet binasının temeli 29 Kasım 2013'te atıldı. Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi'nde 98 milyon 700 bin lira keşif bedeliyle yaklaşık 106 bin metrekare alan üzerinde kurulan binanın Temmuz 2015'te teslim edilmesi öngörüldü. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 99'lar seviyesine ulaşan binanın teslim tarihi aralık sonuna ertelendi. Ana binada çalışmalar hızlı bir şekilde sürerken, Adalet Bakanlığı Bölge Adliye Mahkemesi için 2014'te merkez Seyhan ilçesindeki Reşat Bey Mahallesi'nde bir işadamının (otel için tasarlanan) 12 katlı binasını anahtar teslim üç yıllığına kiraladı. Binaya her bir yıl için kira bedeli (KDV hariç), 2.5 milyon TL'den toplam 7.5 milyon ödeniyor.

Binanın tefrişine ise Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından üretilen malzemeler için (KDV dahil) 1 milyon 508 bin 138 TL ödeneğin tahsisi İş Yurtları Kurumu bütçesinden karşılandı. Eylül 2014 itibariyle 12 bin 200 metrekare alana sahip binada mahkeme salonları oluşturulup, hizmet için hazır hale getirildi. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Gaziantep illerini kapsayan Bölge Adliye Mahkemesi'ne Kasım 2014'de hakim ve savcıların ataması yapılması amaçlandı; fakat bu bir türlü hayata geçmedi. Bakanlık, en son Resmi Gazete'deki duyurusuna göre Adana'nın da aralarında bulunduğu 6 Bölge Adliye Mahkemesi 20 Temmuz 2016'da göreve başlayacak. Şimdi kiralanan yerde kullanılan malzemeler şimdi yapımı tamamlanan asıl binada kullanılacak. Bu da ayrı bir maliyet oluşturacak. HSYK, ülke Bölge Adliye Mahkemelerine Şubat 2011'de başsavcıları atamıştı.

"ÖNGÖRÜSÜZ YÖNETİCİLER HALKIN PARASINI ÇARÇUR EDİYOR; HESABINI KİM VERECEK?"

CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, yaptığı açıklamada öngörüsüz yöneticilerin halkın parasını çarçur ettiğini belirterek, "Yapılan israfın hesabını kim verecek?" diye sordu. Yağ, savcı ve hakim atamaları yapılmadığı için kullanılmayan bir binaya milyonlarca liralık kira bedeli ödenmesinin akıllarda soru işareti uyandırdığına işaret etti.

Kamu kaynaklarının nasıl israf edildiğinin en açık göstergelerinden biriyle karşı karşıya olunduğunu dile getiren Yağ, "Bu bina gerçekten de hizmet için mi yoksa iktidar yandaşlarına kaynak aktarmak için mi inşaat halindeyken kiralanmıştır? Boşa harcanan bu parayla adalet mekanizmasında yaşanan onlarca sorun için kaynak oluşturmak mümkünken halkın parası çarçur edilmiştir." dedi.

Daha önce kiralanan bina önünde basın açıklaması yapan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Bölge Adliye Mahkemeleri ile ilgili yasal düzenlemenin 2005'te yapıldığını hatırlatarak, aradan geçen 10 yılda bu mahkemelerin hala faaliyete geçirilmemesini eleştirmişti. Çıtırık, tepkisini şu şekilde dile getirmişti: "Hakim, savcı ve personelinin atanması konusunda hiçbir işlem yapılmamıştır. Bütçesinin yüzde 90'ı faize giden bir ülkede, kamu kaynaklarının doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Atıl olarak duran bu binanın inşaat, mefruşatında ve kiralanmasında kamu kaynakları ciddi şekilde çarçur edilmiştir. Gerçekten bu bina bir hizmetin karşılanması için mi kiralanmıştır yoksa iktidarın yandaşlarına çeşitli kaynakları aktarabilmesi için mi yapılmıştır? Bu durumdan rahatsızız. Mahkemenin asıl hizmet binasının bitirilme aşamasına gelmişken gerekli atamaların ne zaman yapılacağı belli değilken söz konusu yapının "kime, neden, niçin" kiralandı? Gerçekten bir kamu hizmetinin verilmesi mi yoksa birilerinin yine devlet imkanları kullanılmak suretiyle çıkar mı sağlanmıştır? Türkiye bu kadar kaynaklarını rahat çarçur edecek bir ülke değildir. Yargı faaliyetleri için kiralanan ek binalara harcanan paralar yeni adliye binası inşaatında kullanılabilirdi. Türkiye bu kadar zengin değil. Kimilerine göre "çerez" parası. Kaçak sarayın maliyeti ortada."

Atama yapılmayınca Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan bina atıl hale düştü

Atama yapılmayınca Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan bina atıl hale düştü

Atama yapılmayınca Bölge Adliye Mahkemesi için kiralanan bina atıl hale düştü

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim