• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Asyaport, Türkiye'nin ilk ECOPORT PERS sertifikalı limanı oldu

Asyaport, Türkiye'nin ilk ECOPORT PERS sertifikalı limanı oldu
Türkiye’nin en büyük, en modern ve Avrupa’nın ilk 10 limanı arasında olan transit konteyner limanı Asyaport, EcoPort statüsünü kazanan ve bunu da PERS Sertifikası ile kanıtlayan ilk ve tek liman oldu.

Avrupa Limanları Organizasyonu ESPO “Europian Sea Ports Organisation” tarafından Lloyd’s Register işbirliği ile verilen, liman sektörüne özgü Avrupa’nın en itibarlı Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası PERS “The Port Environmental Review System (Liman Çevresel İnceleme Sistemi)” Türkiye’de ilk kez Asyaport’a verildi.

Türkiye’nin en büyük, en modern ve Avrupa’nın ilk 10 limanı arasında olan transit konteyner limanı (HUBPORT) Asyaport, karbon salınımını düşürmek ve operasyonları sırasında çevreye zarar vermemek adına yaptığı çalışmalarla EcoPort statüsünü kazanan ve bunu da PERS Sertifikası ile kanıtlayan ilk ve tek liman oldu.

Proje aşamasından itibaren çevreci bir yaklaşımla hareket eden ASYAPORT Liman A.Ş., doğal çevrenin öneminin farkındalığı, bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olan üst yönetimi ve çalışanları ile birlikte iddialı ve uluslararası düzeyde bir çevre politikası izleyerek ilk olarak ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini devreye aldı. Sistemin temelini, çevre sorumluluğuna sahip çalışanlarının oluşturduğu Asyaport, uzun bir hazırlık döneminin ardından, bugün Avrupa’da PERS sertifikasına sahip 27 seçkin limandan biri olarak EcoPort limanlarının arasındaki yerini aldı. Küresel ısınma sorununun öneminin bilincinde olan AsyaportT, hizmet döngülerinin tamamı üzerinde sera gazı salınımlarının azaltılması konusunda çalışmaya başlayarak çevreye duyarlı liman öncülüğünü sürdürmeye devam ediyor.

Asyaport, karbon salınımını düşürmek ve operasyonları sırasında çevreye zarar vermemek adına tüm vinçlerini elektrik enerjisi ile çalıştırıyor. Tekirdağ’ın trafo gücü 150 MWA iken; Asyaport, Tekirdağ’ın %21’ne eş değer 32 MWA trafo gücü kullanmaktadır. Güneş panellerinden elektrik enerjisinin de elde edildiği limanda 2015 yılında 186.053 kWh elektrik enerjisi sağlandı. Liman içi taşıyıcılarında dizel yakıt yerine Türkiye ve Avrupa’da ilk kez kullanılan LNG (Likit Doğal Gaz) tercih edilerek; yıllık 1.230 ton karbon salınımının önüne geçildi.

LNG kullanılan araçlarda 1.000 kWh enerji için 185 kg CO2 açığa çıkarken, dizel araçlarda ise 253 kg CO2 emisyonu açığa çıkıyor. Açık ve kapalı alanların tümünde son teknoloji LED aydınlatma kullanılarak yıllık yüzde 58,5 enerji tasarrufu yapılıyor ve yıllık 400 ton karbon salınımının önüne geçiliyor. Dünyanın yaşanabilir olma özelliğini korumak adına Asyaport, karbon salınımlarını azaltacak enerji üretim teknolojilerine öncelik veriyor. Karbon salınımı yaratmayan enerji kullanarak karbon salınımını yıllık toplam 1630 ton azaltmıştır.

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Asyaport, dizayn edilme sürecinde her zaman kalite, iş güvenliği, sosyal sorumluluk ve çevre duyarlılığı konusunda öncü olmuş; ECOPORT PERS, ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikalarını almaya hak kazanmıştır. Aynı zamanda TSE Yeşil Liman, ISO 14064 Sera Gazı Emisyonu Hesaplama ve Doğrulanması, ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi Sertifika çalışmaları devam etmekte ve bu konuda belirlediği hedefler doğrultusunda ilerlemektedir.

ECOPORT PERS Sertifikası: 1993 yılında kurulmuş olan Avrupa Limanları Organizasyonu ESPO ‘’Europian Sea Ports Organisation’’ tarafından Lloyd’s Register işbirliği ile verilen, liman sektörüne özgü Avrupa’nın en itibarlı Çevresel Uygulama Sistemi Sertifikası PERS ‘’The Port Enviromental Review System (Liman Çevresel İnceleme Sistemi)’’dir. Sistem kriterleri ECOPORTS projesi kapsamında 2003 yılında ESPO tarafından yayınlanmıştır. Avrupa’da faaliyet gösteren en seçkin limanların üyesi olduğu ESPO’nun merkezi Belçika’dadır.

asyaport_1.jpgasyaport_2.jpg

sertifika_asyaport.jpgasyaport_3.jpgasyaport_4.jpgasyaport_5.jpgasyaport.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim