• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Asya Altyapı ve Yatırım Bankası resmen açıldı

Asya Altyapı ve Yatırım Bankası resmen açıldı
Çin'in öncülüğünde kurulan ve Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın (AIIB) açılış töreni Pekin'de gerçekleştirildi.

Çin'in öncülüğünde kurulan ve Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın (AIIB) açılış töreni Pekin'de gerçekleştirildi.

Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'ndeki bu sabah yapılan açılış törenine Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang katıldı.

Açılışa başkanlık eden Xi, açılış konuşmasında, üye ülkelerin ortak çabalarıyla kurulan Asya Altyapı Kalkınma Bankası'nın 21. yüzyıln gereklerine uygun olarak çok taraflı banka olacağını belirtti. Söz konusu bankanın insanlığın kader ortaklığında yeni bir platform olduğuna vurgu yapan Xi ayrıca, projenin aynı zamanda Asya ve dünyanın refahına ve küresel ekonomik düzenlemeye taze güç katacağına işaret etti.

AIIB'ın ilk başkanı olan Çin'den Jin Liqun de açılışta bir konuşma yaptı. Açılışa bazı üye ülkelerin ekonomi bakanları da katıldı.

Asya'daki enerji, ulaştırma ve altyapı projelerini destekleme amacıyla 25 Aralık 2015 tarihinde Pekin'de resmen kurulan Asya Altyapı ve Yatırım Bankası'nın hali hazırda 57 kurucu üye ülkesi bulunuyor.

-TÜRKİYE'DE ÜYE ÜLKELER ARASINDA-

Türkiye'nin 26 bin 99 hisseye karşılık, 2 milyar 609,9 milyon dolarlık sermaye taahhüdünde bulunduğu bankada, Çin'in yaklaşık 29,8 milyar dolar ile en yüksek sermaye taahhüdü bulunuyor. Sermaye taahhüdünde Çin'i 8,3 milyar dolar ile Hindistan, 6,5 milyar dolarla Rusya izledi.

Merkezi Pekin olarak belirlenen banka, şartları yerine getiren herhangi bir yerde ofis veya temsilcilik açabilecek. Çalışma dili İngilizce olan belirlenen banka, denetlenmiş finansal bildirimlerinin yer alacağı yıllık rapor da yayımlayacak.

Uzmanlar, Asya Altyapı ve Yatırım Bankası'nı Pekin'in küresel ekonomide giderek artan rolünün tipik bir göstergesi olarak görüyor ve bu oluşumu Dünya Bankası'na rakip olacak bir potansiyeli olarak değerlendiriyor. ABD'nin muhalefetine rağmen kurulan ve bugün resmen faaliyete geçen bankanın kurucu üye ülkeleri arasında Rusya, Almanya , İngiltere ve Güney Kore gibi ekonomi devleri de yer alıyor.

ABD VE JAPONYA KATILMADI

Asya Altyapı Yatırım Bankası'na karşı çıkan ve Çin ile ilişkileri son dönemde iyice gerilen ABD ile Japonya ise projeye katılmayan ülkelerin en önde gelenleri arasında bulunuyor.

Projeye üyelik için başvuran ve üyelikleri onaylanmayan bölge ve ülke ise sırasıyla Pekin yönetiminin kendi parçası olarak gördüğü Tayvan ile tüm dünyaya meydan okuyan Kuzey Kore oldu.

Asya Altyapı ve Yatırım Bankası resmen açıldı

Asya Altyapı ve Yatırım Bankası resmen açıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim