• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Aşut: “Terörün Geleceğimize İpotek Koymasına İzin Veremeyiz”

Aşut: “Terörün Geleceğimize İpotek Koymasına İzin Veremeyiz”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, teröre ve teröristlere karşı devletin verdiği tavizsiz duruşun arkasında olduklarını...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, teröre ve teröristlere karşı devletin verdiği tavizsiz duruşun arkasında olduklarını ancak, terörün, ülkenin ve iş dünyasının geleceğine ipotek koymasına da izin veremeyeceklerini, Türkiye'nin artık terör gündemi sarmalından kurtulması gerektiğini belirtti.

MTOS Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, doğu ve güneydoğuda yaşanan terör olaylarının ekonomiye etkisi ile son birkaç yıldır gerek içte gerek çevre ülkelerde meydana gelen olayları Türkiye ve iş dünyası açısından değerlendirdi. Son 2-3 yıldır ülke çapında ekonomide ciddi bir atalet, iş dünyasında ciddi bir durgunluk olduğuna dikkat çeken Aşut, arka arkaya gelen yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi, iki kez tekrarlanan genel seçimlerin ekonomiyi hep ikinci, hatta üçüncü planda bıraktığını kaydetti.

Ekonominin bu kadar uzun süre ihmal edilmesinin, koalisyon tartışmalarının getirdiği istikrarsızlığın ve siyasi kavgaların ülkede uzun süredir var olan ve son 10 yılı aşkın süredir ekonomiye can veren istikrar sürecine zarar verdiğini belirten Aşut, bunun sonucunda üretimin sıkıntıya girdiğini ve ihracatın 150 milyar dolar bareminde sıkışıp kaldığını dile getirdi.

"ÇEVRE ÜLKELERDEKİ SORUNLARIN ETKİLERİNİ AĞIR BİR ŞEKİLDE YAŞIYORUZ"

Çevre ülkelerde yaşanan sorunların Türk ekonomisine zarar verdiğine işaret eden Aşut, şöyle konuştu: "Özellikle Suriye sorunu ve dünyanın son zamanlarda gördüğü en büyük mülteci akınına maruz kalmamız, dış politikanın ülke ekonomimiz için ne kadar hayati olduğunu gösterdi. Bu noktada iş dünyası olarak devletimizin karar verdiği bir politikanın doğru ve yanlışlığını konuşmak gibi anlamsız ve gereksiz bir polemiğe girmek bizlerin işi değildir. Devletimiz bir karar vermişse bize düşen devletimizin arkasında durmak ve üretmeye, yeni pazar bulmaya, insanımıza iş ve aş vermeye devam etmeye çalışmaktır. Biz de böyle yaptık. Ancak, Suriye, Mısır, Irak gibi ticaretimizde önemli olan ülkelerin ve komşularımızın kendi içlerinde yaşadıkları siyasi ve sosyal sıkıntıların bize yansımasının olumsuz etkilerini de ağır bir şekilde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Mısır'ın Afrika ve Arap Yarımadası'na olan çıkışımızı kapatması, Suriye'deki sıkıntıların alternatif güzergahı ortadan kaldırması, hem ihracatımızı hem de bu pazarlara olan lojistiğimizi olumsuz engelledi."

"TERÖRE KARŞI DEVLETİMİZİN VERDİĞİ TAVİZSİZ DURUŞUN ARKASINDAYIZ"

Aşut, Türkiye'ye bu sorunları taşımaya çalışan güçlerin, Türkiye'nin sosyal huzurunu bozma çabaları ve gündeme oturan terör eylemlerinin de ekonomiye doğrudan yansıdığını vurguladı.

Artık bu sarmaldan, birileri tarafından bize biçilen gündemden sıyrılıp ülke olarak kendi gerçek gündemimize dönmemiz gerektiğini anlatan Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletimizin ve devletimizin bütünlüğüne, kardeşliğine kast eden her türlü teröre ve teröristlere karşı devletimizin verdiği tavizsiz duruşun arkasındayız. Öte yandan terörden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımızın vatandaşlık haklarının, eğitim, sağlık, özgürce dolaşma hakkının sağlanması adına devletimizin gösterdiği çabayı sonuna kadar destekliyoruz. İnsanımıza karşı sonsuz şefkat ve değer verme, teröre karşı tavizsiz duruş iş dünyasının arkasında durduğu bir politikadır. Terörle gündeme getirilmek ve yapay bir Suriye ortamı yaratılmak istenen bölgelerde güvenlik güçlerimizin huzuru tekrar sağlamaya başlamaları sevindirici bir haberdir. Bu anlamda, milletimizin huzuru ve devletimizin varlığı adına verilen bu büyük mücadelede canlarını veren tüm güvenlik görevlilerimize, askerlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralı gazilerimize acil şifa diliyoruz."

"TERÖR GÜNDEMİ SARMALINDAN KURTULMAK ZORUNDAYIZ"

Terörün, ülkenin ve iş dünyasının geleceğine ipotek koymasına izin veremeyeceklerinin altını çizen Aşut, ancak Türkiye'nin artık terör gündemi sarmalından kurtulması gerektiğini belirtti. Artık gerçek gündemimize dönmek gerektiğini anlatan Aşut, hükümetin 3-6-12 aylık eylem planının gerçek gündeme dönme anlamında çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Ekonominin ülkenin geleceği ve sosyal huzuru olduğunu ifade eden Aşut, şunları kaydetti: "Ekonomi ne kadar güçlü olursa sosyal huzur o kadar artar. Elbette ülkenin demokratikleşme sorunları var. Yeni bir anayasa ihtiyacı var. Adaletten eğitime ciddi sorunlarımız var ama tüm bunlar ekonomi ihmal edilmeden eş güdümle ilerlemesi gereken konulardır. Bir yandan siyasi istikrarı, huzuru ve birlikteliği sağlayabilmeliyiz, diğer yandan Türkiye'nin son derece inandığımız orta uzun vadedeki pozitif hedeflerini ele alıp reform alanlarına kesintisiz olarak odaklanabilmeliyiz. Terörün Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkaracak reform alanlarından uzaklaştırmasına kesinlikle izin vermemeliyiz. Aksi takdirde Cumhuriyeti kuran atalarımızdan bugün bu mücadelede canlarını vatan için veren kardeşlerimize kadar bu hakkı ödememiş ve geleceğimize sahip çıkmamış oluruz."

"İŞ DÜNYASI GELECEK ADINA HER DAİM UMUTLUDUR"

Aşut, "Tüm bunlara karşın Türkiye'nin, bir yandan etrafındaki ateşin yansıması olan terör eylemleri, bir yandan ateşe çekilmeye karşı direnen, bir yandan her şeye rağmen sosyal huzurunu koruyan, ekonomisini, döndüren bir ülke olduğunu" vurguladı.

Aşut, bu noktada, tüm bu başarıların ve ayakta kalabilmenin, bu bölgedeki ülkelerden farklılık gösterebilmenin ardında yatan, artık bir asra yaklaşan Cumhuriyetin bize kazandırdıklarını görmek gerektiğini söyledi.

Düşmanların, her çabaya rağmen parçalayamadıkları, bölemedikleri, ayrıştıramadıkları bir millet, öte yandan, her şeye rağmen sorunların arasında slalom yapan ve kendi yolunu çizen, küresel ekonominin parçası olmaya devam eden bir Türk iş dünyası olduğunu anlatan Aşut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunlar aslında gecenin ardındaki şafağı ve aydınlığı bize gösteriyor. Biz, iş dünyası olarak ülkemizin geleceğinden çok ama çok umutluyuz. Böylesi zor zamanlar bizim kendi içimize dönme zamanı olmalıdır. Etrafımızdaki sıkıntı yaşayan ülkelere baktığımızda bu ülkelerin sıkıntı yaşadığı, onları bu hale getiren konuları iyi irdelemeli ve eğer bizde de benzer sorunlar varsa, şimdiden başkaları müdahale etmeden biz kendi irademizle bunları düzeltmeliyiz. Bu bir taviz değil, aksine ülkemizin gücüne güç katmaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim