• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Astımlılara ‘grip aşısı’ uyarısı

Astımlılara ‘grip aşısı’ uyarısı
Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.

Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, mevsimsel üst solunum yolu enfeksiyonlarının astımı tetikleyebildiğini belirterek grip aşısı yapılmasını önerdi.

Sonbaharın gelmesi ile üst solunum yolu enfeksiyonları artmaya başladı. Özellikle bu dönemde çocuklarda burun akıntısı, hapşırık, ateş, halsizlik, öksürük gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu belirtilerin yaşanmaması için grip aşısını öneriyor.

Havaların soğumasına bağlı olarak artan grip ve nezlenin astım krizlerine neden olabileceğini anlatan Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, "Astım, genetik olarak duyarlı bireylerde hava yolunun daralmasına bağlı ortaya çıkan şikayetler bütünüdür. Alerjik ve alerjik olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Alerjik olanlar ev tozu, polen, kedi ve köpek tüyleri, küf mantarları ile tetiklenebiliyor. Çocuklarda genelde alerjik olanlar görülüyor. Alerjik olmayanlar ise nezle grip gibi enfeksiyonlardan etkileniyor" dedi.

"Grip aşısı yaptırın"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız, "Normal bireyler enfeksiyonu grip veya nezle olarak geçirirken, astımı olan bireyler üst solunum yolları sıkıntısının yanında alt solumun yolları sorunları da yaşıyor. Gribal enfeksiyonlar, bronşlarını daraltır ve krize sokabilir. Bu nedenle yaşanabilecek astım ataklarını engellemek adına grip aşısı fayda sağlıyor. Aileler, astımlı çocuklarının rahat bir yıl geçirmeleri için bu aylarda grip aşısı yaptırmalıdır. Bu aşı 6 aydan büyük tüm çocuklara uygulanabilir. Ayrıca astımı olan çocuklar düzenli kontrolden geçmeli" diye konuştu.

"Yaşam kalitesini düşürüyor"

Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Arıkan Ayyıldız şunları söyledi; "Nefes darlığı solunum kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Normal nefes alınmaması hayat kalitesini bozuyor. Nefes darlığı yaşayan bireyin adeta gece uykusu olmuyor. Bu durum çocuğun yaşamını ve akademik hayatını olumsuz etkiliyor. Nefes almak her şeydir. Amacımız önleyici ve kontrol edici tedavi yöntemlerini uygulayarak akciğer fonksiyonlarını en iyi düzeyde tutmaktır. Çünkü yaşanan ciddi ataklar akciğerde iz bırakabiliyor. Kalıcı hasar olmaması için astım krizinin önüne geçmek gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim