• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu
Asrın projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) hattının ilk yolcuları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile...

Asrın projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) hattının ilk yolcuları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan yetkilileri oldu. Heyet, Kars'tan Gürcistan'a trenle ilk seyahati gerçekleştirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze, Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev ile birlikte büyük kısmı tamamlanan BTK demiryolunu kullanarak Kars'tan Gürcistan'a seyahat etti. Sınır köylerindeki vatandaşlar, cep telefonuyla hatta ilk kez yolcu taşımacılığı yapan treni görüntüledi. Trende gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde sona yaklaşıldığını belirterek, "Zor bir güzergahta çalışıyoruz. Üç ülkenin birlikte çalıştığı bir proje bu ve memnuniyetle artık ifade ediyoruz ki bugün sizlerle birlikte ilk yolculu seyahati yapıyoruz. Daha önce yükler taşındı ama ilk defa yolculu seyahati yapıyoruz. Sabah Azerbaycan Demiryolları Başkanımız Cavid Qurbanov bir ifade kullandı; "Bugün bir tarih yazılıyor" dedi. Çok güzel bir tespit. Sizlerle birlikte bir tarihe şahitlik ediyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde, ki bugün Ahılkelek'e kadar gitmiş olacağız. İnşallah kısa süre içerisinde gerek Türkiye tarafındaki çalışmalar, gerek Gürcistan tarafındaki çalışmalar üç ülkenin işbirliği ile inşallah bitmiş olacak ve biz bu hattı özellikle yük taşımacılığı hizmetine sunmuş olacağız" dedi.

Bakan Arslan, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Türkiye tarafında Kars'a hizmet edecek, Gürcistan tarafında Ahılkelek'e, Tiflis'e hizmet edecek, Azerbaycan'da Bakü'ye hizmet edecek gibi gözüküyor. Ama bu proje üç ülkenin ortak dünyanın hizmetine sunulduğu bir projedir. Ve bu proje emin olunuz ki en az bizim kadar Kazakistan'ı ilgilendiriyor. En az bizim kadar Çin'i ilgilendiriyor. Türkmenistan'ı ilgilendiriyor. Ve Avrupa'nın tamamını ilgilendiriyor. Çünkü başka koridorları düşündüğünüzde çok daha kısa sürede, çok daha düşük maliyetlerde yük hareketini sağlayan bir projeyi yapmış oluyoruz. Böylece memnuniyetimiz o ki, Asya ile Avrupa arasında orada koridorun tamamlayıcısı olan Marmaray'ı çok daha anlamlı hale getirecek olan demir İpek Yolu Projesi'ni inşallah hizmete sokmanın arifesindeyiz. Tekrar memnuniyetim o ki, biz bu coğrafyadaki kardeşliği pekiştirecek, kültürel birlikteliği artıracak, ticareti büyütecek bir projenin bitme aşamasına gelmiş olmasının tanıklığını yaşıyoruz" diye konuştu.

Bakan Arslan'ın ardından Azerbaycan Demiryolları Başkanı Cavid Qurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze ve Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev de projenin önemine verdikleri değerleri ve projenin bölge için ne kadar önemli olduğunu dile getirdiler.

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu

Asrın projesinin ilk yolcuları Bakan Arslan ve üç ülkenin yetkilileri oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim