• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

ASO Başkanı Özdebir: “Yüksek teknoloji üretmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var”

ASO Başkanı Özdebir: “Yüksek teknoloji üretmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Yüksek teknoloji üretmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Yüksek teknoloji üretmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var" dedi.

ASO 1'nci Organize Sanayi Bölgesinin AB hibe programı kapsamında ASO Teknik Koleji ve Hacettepe ASO 1'nci OSB Meslek Yüksekokulu ortaklığında düzenlediği "İşsiz Gençlere İş Fırsatı" projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. ASO 1'nci OSB'de gerçekleşen toplantıya ASO ve ASO 1'nci OSB Başkanı Nurettin Özdebir, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, Avrupa Birliği Mali Yardımları Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan, İŞKUR Ankara İl Müdürü Ahmet Taşan ve Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Recep Altın, İŞKUR Aktif İş Gücü Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Aslan, Hacettepe ASO 1. OSB Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şener Karabulut, ASO Teknik Koleji Müdürü Mustafa Daşçı ve mesleki teknik eğitim yetkilileri ve bölgede yer alan çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantıda konuşan Özdebir, Türkiye'nin iki büyük sorununun cari açık ve işsizlik olduğunu belirtti. ASO Başkanı Özdebir, "Gençlerimizi ne kadar iyi yetiştirirsek, o kadar daha yüksek teknoloji yoğun işler yapabiliriz. Dünya rekabetinde daha fazla ihracat yapıp cari açığımızı kapatabiliriz. Yüksek teknoloji üretmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var" dedi.

Teknoloji ve üretimin çok hızlı değiştiğini söyleyen Özdebir, "Bugün okula başlayan gençlerin mezun olduklarında hayal ettikleri meslekler belki olmayacak. Onun için bu değişime ayak uydurabilmek için en azından temel bilimlerde yeteri kadar bilgi sahibi olmaları lazım. Yani siz mesleğinizde erbap sahibi birisiyseniz, dünyanın herhangi bir ülkesinde de o mesleği icra edip ondan geçiminizi sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

Gençler arasındaki işsizliğin yüksek olduğunu belirten Özdebir, "Her 4 gencimizden biri işsiz ve iş arıyor. Onlar yarıştıkları akranlarından bir adım öne geçsin diye Avrupa Birliği'nin hazırlamış olduğu böyle bir fırsatı değerlendirerek bir kurs düzenledik. 320 saat teorik ve pratik eğitimler verildi. Bu kurslar içerisinde akademik bilgilerin üzerine yapacakları mesleği icra etmekle ilgili yeteneklerini geliştirecek ve bu konuda bilgilendirecek, onlara tecrübe kazandıracak bir eğitim tasarlayarak lise ve üniversite mezunu işsiz gençlerin iş hayatına geçişlerini sağladık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir istihdam seferberliği başlattıklarını dile getiren Özdebir, şunları kaydetti:

"İstihdam seferberliği ile ilgili İŞKUR ve SGK ile beraber Ankara'nın çeşitli sanayi odaklarında bir seri toplantılar yaptık. Burada ortak bir şikayet vardı. İşverenler biz çalıştıracak insan, adam bulamıyoruz diyorlar. Bu anlamda da birtakım yenilikçi ve kapsayıcı düzenlemelere ihtiyaç var. Bu gençlerimizin çoğu çalışırken de bir kariyer hedeflerinin olması ve o kariyer planlamasında onlara da destek olunması gerekir. Mesleki Yeterlilik Kurumundan almış oldukları belgeleri değerlendirip bu sürelerin sonunda kendisine teknisyen, yüksek tekniker, mühendislik unvanı verilebilecek bir kariyer planlamasının da uygulanması lazım."

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot ise gençlerin gelişimlerini en iyi şekilde sağlamaya yönelik koşulları yaratmaya çalıştıklarını ve onlara iş gücü piyasasında aktif olabilmeleri için en iyi fırsatları sunmaya çalıştıklarını belirtti.

AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan da konuşmasında AB fonları hakkında bilgi vererek, program otoritesi olan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının projenin yürütülmesindeki önemini paylaştı. "İşsiz Gençlere İş Fırsatları" projesinin uygulanan projeler arasında en çok personel istihdamı olan proje olduğunu belirten Doğan, projede emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı "Avrupa Birliği'nin Eğitim ve İstihdamın Geliştirme Politikası"; MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya "Ulusal Yeterliliklere Dayalı Belgelendirme"; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Recep Altın "Ulusal Yeterliliklere Göre Mesleki Eğitim"; İŞKUR Aktif İş Gücü Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Aslan ise "Ulusal Yeterliliklere Dayalı" konularında birer sunum gerçekleştirdi.

ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde Mart 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında yürütülen projede toplam 218 üniversite ve lise mezunu kursiyere CNC makine, kaynak, endüstriyel tasarım, iş makineleri bakım onarımı, elektrik pano montajı ve mekatronik mesleklerinde günde 8 saat olmak üzere 320 ders saati teorik, pratik ve iş güvenliği konularında eğitim verildi. Kursların bitiminde genç kursiyerler ASO METES İktisadi İşletmesinde mesleki yeterlilik sınavlarına alındılar. Sınavlarda başarılı olan kursiyerlere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onaylı sertifikaları verildi. Eğitimlerini tamamlayan ve çalışmak isteyen 100'e yakın kursiyer, ASO 1. OSB'deki sanayi kuruluşları ve Ankara'da faaliyet gösteren işletmelerde istihdam edildi. Ayrıca 25 kursiyere kendi işletmelerini kurmaları için destek sağlandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim