• BIST 9752.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu
Aydın'da 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından yaptırılıp 1922 yunan işgali sırasında yakılıp yıkıldıktan sonra adeta öksüz kalan yazıtlardaki adı...

Aydın'da 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından yaptırılıp 1922 yunan işgali sırasında yakılıp yıkıldıktan sonra adeta öksüz kalan yazıtlardaki adı ile Nasuh Külliyesi halk arasında Zincirli Han olarak bilinen tarihi yapı aslına uygun restore edilerek yenden halka hizmet vermeye başladı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün açtığı ihaleyi alan Aydın Büyükşehir Belediyesi Zincirli Han'da butik otel, restorasyon hizmeti verecek. Aydın'ın en yeni ancak en tarihi oteli olarak hizmete başlayan Zincirli Han artık Aydın kültür-turizmine de hizmet edecek. Konaklama hizmetinin yanında yöresel ürünlerin satışının yapıldığı ve kültür hizmetinin de verildiği bir mekan olarak kullanılacak olan tarihi yapının 2,7 Milyon TL'ye restore edilerek eski haline kavuşturulduğu belirtildi.

Aydın'ın kültür turizmine katkı sağlayacak olan "Osmanlı Sokağı" projesi içerisinde yer alan Zincirli Han'ın açılışında konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, şehre böyle bir tarihi yapıyı kazandırmaktan memnun olduklarını söyledi. Zincirlihan Oteli'ninin 29 odalı, 43 yatak kapasiteli olduğunu, Osmanlı Mutfağı, restoran ve satış yerleri bulunduğunu belirten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Burası Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Biz de ihaleye girerek buranın işletmesini aldık. Biz hizmet için herkesle ortak çalışmaya hazırız. Böyle tarihi bir yeri Aydın halkı ile buluşturmak bize nasip oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Aydın'ın böyle bir yere ihtiyacı vardı. Hem önemli bir tarihi yapının atıl durumdan kurtulup yeniden halka hizmet etmesi hem de şehrin merkezinin böyle güzel bir otele kavuşması Aydın için bir kazançtır" dedi.

NASUH PAŞA KÜLLİYESİ'NİN TARİHÇESİ

Nasuh Paşa Külliyesi'nin bir bölümü olan Zincirlihan, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından inşa edilmiş. 1922 yılında Yunanlılar'ın Aydın'ı işgali sonrası çekilirken külliyeyi kendi yıkmasının ardından 1926 yılında Medrese'nin ortasından yol geçirilmiş. Nasuh Paşa Külliyesi, yolcuların konaklaması, ticaret amacıyla inşa edilen kagir ve ahşaptan yapılan bir yapı. Ortasında büyük bir avlu bulunan külliye, Aydınlı Nasuh Paşa tarafından 1708 yılında küçük bir mescit, medrese, han ve hamamdan oluşan bir külliye olarak yaptırılmıştı. Zincirlihanı 2 bölümlüden oluşuyor. Bunlardan ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Bu bölümün caddeye açılan kapısı üzerinde 1708 yılında yaptırıldığı yazılıdır. Moloz taş ve tuğla ile yapılan hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi iç avluya açılmaktadır. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında da 27 odası vardır. Ahşap örtülü odalarda ocaklar ve dolap nişleri bulunmaktadır. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki cadde üzerinde sivri tuğla kemerli 3 dükkân bulunmaktadır. Bu bölümlerde yolcuların hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler vardır. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında enine iki bölümden oluşan hamam yer almaktadır. Aydın'da kültür turizminin ayaklarından birisi olan Zincirlihan'ın restorasyonunda sona doğru geliniyor. Osmanlı dönemi yapılarından olan Zincirlihan, çalışmalar tamamlandığında 29 odalı butik otel şeklini alacak. Aynı yerde bulunan Gümrükönü Hanı ve Bey Hamamı'nın restorasyon çalışmaları da tamamlandığında Nasuh Paşa Külliyesi ile birlikte burası Osmanlı sokağı haline gelecek. Hanlarda bulunan dükkanlarda, Aydın kültürünü ve yaşamını yansıtan ürünlere yer verilecek. Restorasyonlar Zincirlihan için 2,5 milyon, Gümrükönü Hanı 328 bin liraya ihale edilmişti.

Zincirlihan açılışına Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Selahittin Çetindoğan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, belediye başkanları, oda başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları ve davetliler katıldılar.

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Aslına Uygun Restore Edilen Tarihi Yapı Otel Oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim