• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Asker kaçaklarına kötü haber!

Asker kaçaklarına kötü haber!
66 yaşındaki Zeynal Yalçıner'e, kışla yolu göründü. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 27 Kasım 2013'te kolluk kuvvetleri tarafından yakalanarak, askerlik şubesine teslim edilen ancak muayene sonucunu askerlik şubesine getirmeyen Yalçıner'in halen yoklama

Yılmaz ayrıca bakanlık bünyesinde, bakaya kalanların yakalanarak zorunlu askerlik görevlerini icra etmeleri esnasında yaş haddi bakımından muaf tutulmalarına ilişkin bir çalışma yürütülmediğini açıkladı.

47 BİN TL PARA CEZASI

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 66 yaşında asker kaçağı olarak yakalanan Diyarbakırlı Zeynal Yalçıner'in durumunu Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, Bakan Yılmaz'a yönelttiği önergesinde Yalçıner'in durumunu sordu ve olayla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"2013 Ekim ayı içerisinde Başbakan tarafından yaklaşık 600 bin asker kaçağı olduğu kamuoyuyla paylaşılmış ve bu asker kaçakları ile ilgili bakanlıkla irtibat kurularak yakalanmaları konusunda çalışma başlatacaklarını belirtmiş ve bunun hemen ertesinde "asker kaçaklarının" GBT sistemine işlenmesi ve yakalandıktan sonra askerlik şubesine teslim edilmeleri noktasında geçtiğimiz aylarda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile İçişleri Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. İmzalanan bu protokolün ve başbakanın yaptığı açıklamadan sonra Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 27 Kasım günü polis tarafından yapılan GBT kontrolü sırasında Z. Yalçıner "asker kaçağı" olduğu gerekçesi ile yakalanmış ve ardından askere gönderilmek üzere Hatay Dörtyol Askerlik Şubesi'ne teslim edilmiştir. Hatay Askerlik Şubesi, buradan Adana Askeri Hastanesi'ne sevk etmiş, ancak askeri hastane Z. Yalçıner hakkında "Sağlam, askere elverişlidir" raporu vermiştir. Başta kalp ve akciğerler olmak üzere birçok rahatsızlığı olan ve resmi yaşı 65 olarak görülen Z. Yalçıner'in 80 yaşlarında olduğu iddia edilmektedir. Bu durumun yanı sıra iki bakanlık arasında imzalanan protokol uyarınca da Z. Yalçıner'in yakalanması sebebi ile kendisi hakkında Askerlik Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu"nun ilgili maddeleri uygulanacağı ve bu kapsamda zorla askere götürülmenin yanından yaklaşık 47 bin para cezası ile cezalandırılacağı belirtilmektedir."

"HALEN YOKLAMA KAÇAĞI OLARAK ARANIYOR"

Bakan Yılmaz, BDP'li Aydoğan'ın yazılı soru önergesini şöyle yanıtladı:

"Yapılan inceleme neticesinde; yoklama kaçağı olarak aranan 1948 doğumlu Zeynal Yalçıner isimli yükümlünün, 27 Kasım 2013 tarihinde kolluk kuvvetleri tarafından yakalanarak Dörtyol Askerlik Şubesi Başkanlığına teslim edilmiştir. Yapılan yoklama muayenesi neticesinde 27 Kasım 2013 tarihinde Adana Asker Hastanesi Baştabipliği'nin Dahiliye Polikliniği'ne sevk edilmiş, ancak sonucunu bugüne kadar askerlik şubesine getirmemiştir. Yükümlünün halen yoklama kaçağı olarak arandığı tespit edilmiştir. Söz konusu yükümlü muayene sonucunu askerlik şubesine ulaştırmayı müteakip itiraz etmesi halinde itirazına istinaden başka bir asker hastanesinde yeniden muayenesi yapılabilecektir. Yükümlülerin rahatsızlıkları nedeniyle askerlik yapıp yapamayacakları yoklama veya askere şevkleri sırasında sevk edilecekleri asker hastaneleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre haklarında verilecek sağlık kararına bağlıdır."

"YAKALANANLAR İÇİN YAŞ HADDİ MUAFİYETİ ÇALIŞMASI YOK"

Yılmaz, BDP'li Aydoğan'ın, "Bakanlık olarak bakaya kalanların yakalanarak zorunlu askerlik görevlerini icra etmeleri esnasında yaş haddi bakımından muaf tutulmalarına ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bulunmamakta ise zorunlu askerlik görevi esnasında yaş haddinden dolayı hayati risk taşıyan yurttaşların durumuna ilişkin bir sorumluluk taşımayı kabul ediyor musunuz?" sorusunu ise "Konu ile ilgili bakanlığımızca yapılan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" diye yanıtladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim