• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı
Bodrum'da 5 yıldızlı bir otelin bahçesinde bulunan bin yıllık zeytin ağaçları koruma altına alındı.

Bodrum'da 5 yıldızlı bir otelin bahçesinde bulunan bin yıllık zeytin ağaçları koruma altına alındı.

Rixos Premium Bodrum Otel'in bahçesinde bulunan 300 zeytin ağacı koruma altına alındı. Yaşları 300 ile bin yıl arasında değişen 12 ağaç ise Otel Müdürü Mehmet Tulunay'ın başvurusuyla anıtlar kurulunca tescillendi. Ağaçların kesilmemesine dikkat çekmek için asırlık zeytin ağaçlarını tescilletip koruma altına aldıran otel yetkilisi, 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Zeytin Festivali düzenleyerek otelde kalan yerli ve yabancı turistlere zeytin ağacının tarihçesinin anlatılacağını belirtti.

Zeytin Festivali'ne hazırlık

Bu sene özel bir karar ve çalışma ile bu zeytin ağaçları üniversitelerin de desteği ile araştırıldı ve tescillenerek koruma altına alındı. Zeytin ağaçları, otelin zeytinyağı ihtiyacını da karşılayacak. Bu yıl ilk defa yapılacak olan zeytin festivali ile zeytin hasatından sonra, toplanan mahsülden çıkan zeytinyağı, festivale katılan misafirlere hediye olarak verilecek. İlerleyen dönemlerde ise ödüllü bir zeytinyağı olması yönünde çalışmalar yapılacak. Otel misafirlerine zeytin toplatıp, zeytinyağı hediye edecek olan Rixos Premium Bodrum yetkilileri sadece zeytin ağaçlarının değil doğadaki tüm ağaçlara sahip çıkılması için böyle bir sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını ifade etti. 30 Eylül- 2 Ekim günü yapılacak olan Zeytin Festivaline hazırlanan otelde ise hummalı bir çalışma olması dikkatlerden kaçmadı.

Zeytin Festivali ile ilgili kısa bir açıklama yapan Rixos Premium Bodrum Oteli Müdürü Mehmet Tulunay, "Tesisimiz 187 binlik bir alanı kaplıyor. İçerisinde 300 adet zeytin ağacımız var. İçerisinde 12 tanesi anıt ağaç değeri taşıyan yaşlı ağaçlar var. Yaşları 300 ila bin yıl arasında değişiyor. Bu ağaçları tescillemek için başvurduk. Tesisin inşaatından bugüne kadar bu ağaçlar korunmuş. Ancak tescil edilip, koruma altına alınmamış. Manevi olarak korunmuş. Biz de bu ağaçların gerekli mercilere başvurarak koruma altına almak istedik. İlk defa bu yıl bu ağaçların doğru hasatını yaparak misafirlerimiz ve personelimizle beraber zeytin ve zeytinyağı ürünlerini elde etmek istiyoruz. 30 Eylül-2 Ekim arasında böyle bir festival düzenlemeye hazırlanıyoruz. Misafirlerimiz, personellerimiz ve tüm Bodrum halkı bu festivale davetlidir" dedi.

Zeytindostu Derneği yetkilisi Eczacı Atilla Totoş ise zeytinin ana vatanının Türkiye olduğunu ifade ederek, "Muğla Ticaret Odası, Muğla Borsası ve Muğla Büyükşehir Belediyesi bu konulara çok farklı bakıyorlar. Türkiye'de bir çok idarecinin göremediği bakış açısını yakalamış durumdalar. Bu bakış açısına şimdi Premium Rixos Bodrum'da dahil oldu. Otel Müdürü Mehmet bey ve yönetiminin hassasiyeti olağanüstü. Bodrum yarım adasında bir çok böyle ağaçlar var olmasına rağmen, çoğu insan bunu görmezken, bu otel yönetimi bir sosyal sorumluluk projesi olarak bu ağaçların varlığını tescil ettiriyor. Bize zeytindostu derneği olarak tüm ülkedeki zeytin ağaçlarının, bu kutsal ağaçların varlığını sürdürmesi konusundaki çabalarımız Rixos'un bu çalışmalarını birleştirdik. Kurumsal bir yapı ve örnek bir işletme ve heyecan verici bir proje bu yönetimin sayesinde ayağa kalkıyor" ifadelerini kullandı.

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı

Asırlık zeytin ağaçları tescillenip koruma altına alındı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim