• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Asimder Başkanı Gülbey: “Ermeniler Karadeniz’de anadil eğitim sonra toprak isteyecekler”

Asimder Başkanı Gülbey: “Ermeniler Karadeniz’de anadil eğitim sonra toprak isteyecekler”
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, Ermenistan Diaspora Bakanlığı ve Ermeni lobisi destekli...

Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, Ermenistan Diaspora Bakanlığı ve Ermeni lobisi destekli bazı teşkilatlar ile araştırmacılar Karadenizde ki Hemşinleri kullanarak bölgede konuşulan Hemşincenin Ermenicenin bir lehçesi olduğunu söyleyerek anadilde eğitim sonrada Rize ve Artvin bölgesinden toprak talebinde bulunacaklarını iddia etti.

Avrupa merkezli olan Ermeni lobisi Karadeniz'de yaşayan Hemşinlilerin Avrupada yaşayan akrabalarına "Hemşin Diasporası" kurduracaklarını belirten Asimder Genel Başkanı Gülbey, "Ermeni lobisi Avrupada yaşayan Hemşinlilerden sanki zorla sürgün edilmişler gibi ve bu topraklara dönmelerini savunan bir "Hemşin diasporası" kurdurmak çabasındalar. Bu çabaların yanı sıra bölgede boş durmayan Ermenistan Diaspora Bakanlığı desteklediği teşkilatlar aracılığı ile Rize ve Artvin bölgesinde Hemşinlerin Ermeni olduklarını, konuştukları Hemşincenin aslında Ermenice olduğu konusunda panel ve konferanslar yaptırarak tarafta toplamak peşindeler. Araştırmacı sıfatıyla Karadenizde çeşitli çalışmalar yapan bazı araştırmacılar bulunmaktadır. Bunların başında da kendini "Hemşinli Ermeni" olarak tanımlayan Artvin Hopa doğumlu Huriye Şahin gelmektedir. Şahin halk dillerini araştırıyorum diyerek bölgede Hemşinlerin üzerinde çalışma yapmakta ve yeni çıkarttığı kitabının yanı sıra "Hamşetsu Gor" (Hemşin İmecesi) adlı bir dergide çıkartıyor. Bu dergiye de Hemşin ve Hopa'da dağıtıyor. Bu tür yapılan çalışmalarda ve dağıtılan dergilerde anadil konusuna değinerek yeni bir bilinç uyandırılmak isteniyor. Yakın zaman içerisinde Ermeni lobisi ile hareket eden sivil toplum kuruluşları Hemşinler adına yaşadıkları şehirlerde çocuklarının gittiği okullarda nasıl yasada Kürtçe için izin verildiyse Hemşincede için izin verilmesi için resmi başvurularda bulunacaklardır" dedi.

Avrupa, Türkiye, Gürcistan, Rusya ve Ermenistan'da yaşayan Hemşinler diaspora kurmaya çalıştıklarını iddia eden Gülbey, "Ermenistan'da yaşayan Hemşinlerin diaspora çalışmalarının ilk ayağı olarak "Hamşetin Sesi" adlı bir gazete çıkartmaya bile başlamışlardır. Gürcistan'ın Batum şehrinde de Müslümanlaşmış beş köy olduğu ve bu beş köy ahalisi, Stalin döneminde Kazakistan ve Kırgızistan'a sürüldükleri daha sonra Abhazya Gürcistan'a döndükleri ve ayrıca ABD ve Avrupa'da Hemşinlerin var oldukları, bunların henüz örgütlenme çabaları içinde olduklarını Asimder olarak takip etmekteyiz. 2015 yılana kadar Türkiye'deki Hemşinlerle bağ kuramamışlardı. Yakın zaman da Karadeniz bölgesinde Ermenistan Diaspora Bakanlığı ve ABD ile Avrupadaki Ermeni lobisince desteklenen büyük ve geniş çaplı bir "Hemşinliler Konferansı" düzenlenecektir. Bu konferansa dünyanın neresinde yaşayan Hemşinliler varsa onların temsilcileri davet edilecek ve anadilde eğitim kararı alınarak Hemşin Diasporasınında ilk temeli atılmış olacaktır. Bu konferansla, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri ve Dışişleri Bakanlığını bu konuda Asimder Genel Merkezi olarak göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim