• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Asılsız ihbar yapan 133 kişiye ceza

Asılsız ihbar yapan 133 kişiye ceza
Van Sağlık Müdürlüğü, 112 acil servis hattına asılsız ihbar yaptıkları tespit edilen 133 kişiye Kabahatler Kanunu kapsamında para ceza verilmesi için çalışma başlattı.

Van'da, 112 Acil Servis hattına asılsız ihbarda bulunanlar Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırılacak.

 Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çalık mezrasında 1 Şubat 2014'te 1,5 yaşındaki Muharrem Taş'ın, yolların kardan kapalı olması nedeniyle hayatını kaybetmesi, 112 acil servisine yapılan asılsız ihbarları gündeme getirmişti.

Yaşanan olayın ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığının asılsız ihbarlara para cezası verilmesi konusunda hazırladığı yasal düzenleme 27 Şubat 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

İl Sağlık Müdürü Bilal Acar, yasanın onaylanmasıyla 112 Komuta Kontrol Merkezine yapılan asılsız ihbarların Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırılacağını söyledi.

İlk etapta asılsız ihbar yapanlara 250, devam eden aramalarda ise 500 lira ceza para cezası verileceğini açıklayan Acar, komuta merkezinde kurdukları bir ekibin asılsız ihbar yapan vatandaşların bilgilerini derlediğini ifade etti.

Acar, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımızın derlediği bilgileri ilgili kuruma göndererek cezalandırılmalarını sağlayacağız. İnşallah bundan sonra bunların olmasını istemiyoruz. Keşke cezayla değil uyarılarla önlenebilse ancak yıllardır yapılan uyarılara rağmen asılsız ihbarlar engellenemedi. Yaşadığımız elim bir hadise oldu. Bundan sonra asılsız ihbarlarda azalma olmasına rağmen, asılsız ihbarlar tam olarak bitmedi. Cezalarla inşallah bunları en az seviyeye getireceğiz."

Yasanın ardından verilerin toplandığını ve tespit edilen vakaların toplu olarak cezalandırılması yoluna gidileceğini kaydeden Acar, asılsız ihbar yaptığı tespit edilen 133 kişinin cezalandırılması için Sağlık Müdürlüğünün Yönetim Hizmetleri Disiplin ve Hukuk Birimi'ne yazı yazdıklarını ifade etti.

Acar, "Yasa çerçevesinde her kişiye 250 lira para cezası verilecek. Bunlarla ilgili işlemler devam ediyor. Günde 15 bin çağrı alıyoruz ve bunların 200'üne ambulans gönderiyoruz. İhbarların hepsi asılsız değil. Vakayla ilgili aramalar var ama buna rağmen günde 8 bin asılsız ihbar alıyoruz. Cezalandırılması gereken ihbarlar 2 bin civarında" diye konuştu.

Her asılsız ihbarın, bir ya da daha fazla cana mal olabildiğine dikkati çeken Acar, asılsız ihbarların tamamen kesilmesini ümit ettiklerini ve bu konuda özellikle ailelerin 112 servisini arayarak asılsız ihbar yapan çocuklarını uyarması gerektiğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim