• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Aşılama hızı yüzde 96'ya çıktı

Aşılama hızı yüzde 96'ya çıktı
Sağlık Bakanlığı, 13 hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti verildiğini, son verilere göre 2014 yılı aşılama hızının ortalama yüzde 96 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı Osman Topaç, çocukluk çağı ulusal aşı takvimi ile ilgili soruları yanıtladı.

Hastalıklardan korunmada aşının çok önemli olduğunu belirten Topaç, "Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı gelişebilecek sakatlık ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır" dedi.

Topaç, Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit (çocuk felci), hepatit-B, hepatit-A, suçiçeği ve hemofilus influenza tip B’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya karşı bağışıklığının sağlandığını ifade etti. Topaç, bağışıklama yoluyla söz konusu hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların engellenebildiğini vurguladı.

Topaç, bağışıklama çalışmaları ile hastalıkların kontrolünde büyük başarılar kazanıldığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Çok önemli çocukluk çağı bulaşıcı hastalıklarından biri olan poliomiyelit hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında dünyada 350 bin olan vaka sayısı 2014 yılında 359 olarak gerçekleşmiştir"

"TÜRKİYE AŞILAMA ORANI YÜKSEK OLAN ÜLKELER ARASINDA"

Topaç, takvimde yer alan aşıların bilimsel kurulca yapılan çalışmalarla belirlendiğini dile getirerek, "2002 yılında 7 hastalığa karşı aşılama hizmeti verilirken bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti verilmektedir. 2014 yılı aşılama hızımız ortalama yüzde 96'dır. İller ve bölgeler arasında fark bulunmamaktadır. Türkiye, aşı çeşitliliği açısından ve aşılama oranı yüksek olan dünyanın nadir ülkeleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.

Çocuk felcine yönelik yürütülen "Polio Eradikasyon Programı" çalışmaları ile Türkiye'de son çocuk felci vakasının 26 Kasım 1998'de görüldüğüne dikkati çeken Topaç, "Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından 21 Haziran 2002'de 'Poliodan Arındırılmış Bölge Sertifikası ile belgelendirilmiştir" dedi.

"ÜLKEMİZDE AŞI İLE ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDA ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Maternal Neonatal Tetanoz (MNT) Eliminasyonu Programı'na 1994 yılında başlanıldığını anlatan Topaç, "Nisan 2009'da Türkiye'nin, yenidoğan tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasına girdiği belgelenmiştir" dedi.

Topaç, suçiçeği aşısıyla 2011 yılında yüz binde 21 olan görülme sıklığının 2014'te yüz binde 5'e düştüğünü aktararak, "BCG aşısı ulusal aşı programımız içerisinde olup, tüberküloz hastalığının kanla ve lenfatik sistemle yayılmasını engeller.

Ülkemizde yapılan BCG aşılama hizmetleri ve diğer müdahaleler ile verem hastalığına yakalananların sayısı her yıl yüzde 6 oranında azalmaktadır" ifadesini kullandı.

Türkiye'de bulunan mültecilere de sınırdan girişte aşıların yapıldığını belirten Topaç, "Ülkemizde bulunan misafirlerimize her türlü bağışıklama hizmeti verilmekte olup. Ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıklarda herhangi bir artış söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim