• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Aşık Veysel dünya prömiyeriyle anılacak

Aşık Veysel dünya prömiyeriyle anılacak
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, halk ozanı Aşık Veysel'in en sevilen türkülerinin yorumlandığı, besteci Eti'nin "İnsanlık Davası" eserini, dünya prömiyeri ile sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) şef Rengim Gökmen yönetiminde vereceği konserle, ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun en sevilen türkülerini "İnsanlık Davası" eseriyle sanatseverlerle buluşturacak.

Şef Rengim Gökmen yönetiminde CSO'nun bugün ve yarınki konserinde, CSO trombon sanatçısı besteci Ekin Eti'nin, bakır üflemeli çalgılar, elektronikler ve orkestra için yazdığı Aşık Veysel "İnsanlık Davası", ilk kez seslendirilecek.

Konserin ikinci bölümünde, Anadolu Nefesi grubu ve CSO'nun birlikte sahneleyeceği "İnsanlık Davası" eserinde, ünlü halk ozanının 45. ölüm yılı anısına, kendi sazı ve sesinin yer aldığı bölümlerle birlikte en bilinen ve sevilen türküleri, sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

Gökmen: Aşık Veysel çok önemli bir değerimiz

CSO Şefi ve Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, her hafta hem Türk hem de dünya literatüründen eserlerin yer aldığı konserleri izleyicilerle buluşturan CSO'nun bugünkü konserinin biraz daha özel içerikli olduğunu anlattı.

Şef Gökmen, 3 Türk eserinin yer aldığı konserde bir dünya bir de Ankara prömiyerinin bulunduğuna dikkati çekerek, Yalçın Turan'ın "Keman ve Oda Solistleri için Oyun Havaları" adlı eserinin, en az 15-20 ülkede seslendirildiğini ve dünyada tanındığını dile getirdi.

Erdener'in "Dört Viyolonsel ve Orkestra için Cebeci Monologları-3" eserinin, Türkiye'nin en renkli ve beğenilen gruplarından biri olan CSO Çello Kuartet tarafından seslendirileceğini anlatan Gökmen, Ekin Eti'nin Anadolu Nefesi isimli grubunun, Aşık Veysel "İnsanlık Davası" eserinin çok farklı ve özgün olduğunu ifade etti.

Gökmen, "İnsanlık Davası" eserine yönelik şunları kaydetti:

"Aşık Veysel, çok önemli bir değerimiz. Gelecek kuşaklara onu anlatmak, tanıtmak çok önemli bir görev. Türkiye'de her üslupta, türde müzik denemeleri içinde Aşık Veysel'in tadı ve tuzu oluyor zaman zaman. Popüler müzikte olduğu gibi senfonik müzikte de oluyor. Bu çok farklı bir deneme. İzleyiciler, Aşık Veysel'i bu eserde çok somut olarak hissedebilecek. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın tınılarını da yakalayacaklar, Aşık Veysel'in bağlamasını da dinleyecekler. Evrensel tınılarla onu başka türlü algılamaya, anlamaya çalışacaklar." 

"Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası cesaretli davranıyor"

CSO'nun ve diğer senfoni orkestralarının uzun yıllardır Türk eserlerine yer vermeye öncelik gösterdiğine dikkati çeken Gökmen, geçmiş yıllarda Türk eserlerinin ilk seslendirilişinin, yüzde 98 oranda CSO aracılığıyla olduğunu anlattı.

Şef Rengim Gökmen, "Son yıllarda da şöyle bir farklılık var, klasikleşmiş, evrensel ve klasik kompozisyon tekniklerinin ötesinde bazı farklı denemeleri, içinde etnik çalgıları barındıran eserleri de seslendirme bakımından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası cesaretli davranıyor. Çok değişik yelpazede, bugüne kadar bildiğiniz herkesin tanımış olduğu evrensel düzeyde tanınan bestecilerin dışında genç bestecilerin eserlerine yer vermeye özen gösteriyor." diye konuştu. 

"Aşık Veysel'in 'Birlik Destanı' adlı şiirinin son sözlerinden oluşuyor"

Besteci Ekin Eti ise eserinin alışılagelmiş senfoni konserlerinin dışında elektronik çalgılarla desteklendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Eserin ismi İnsanlık Davası, Aşık Veysel'in 'Birlik Destanı' adlı şiirinin son sözlerinden oluşuyor. Aşık Veysel'in son derece yalın ama etkili edebi anlatımını, senfonik müzikle birleştirmeyi amaçlayarak oluşturduk eseri. İlk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'yla dünya prömiyerini gerçekleştireceğiz. Aşık Veysel'in hem şiirini okuduğu hem de sazının yer aldığı birtakım kayıtlar vardı elimizde, bunları orkestra çalarken alttan elektronik destekli olarak insanlara duyurmaya gayret gösteriyoruz." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim