• BIST 9506.67
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Artvin'de Askerin Geleceğini Duyan 2 Bin Kişi Yol Kapattı, Müdahale Başladı

Artvin'de Askerin Geleceğini Duyan 2 Bin Kişi Yol Kapattı, Müdahale Başladı
Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı çıkan ve askerin geleceğini duyunca yolu kapatan 2 bin kişiye müdahale ediliyor.

Artvin'de, Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye geleceğini duyan Artvinhalkını sokağa döktü. Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe yolunu ulaşıma kapatan vatandaşların bölgedeki gergin bekleyişi sürerken, ilk müdahale kısa süre önce yapıldı. Göstericilerin bulunduğu alanda yoğun gaz bulutu oluştu.


Bu arada, olası yaralanmalar için hastanelerin uyarıldığı, acil servislerdeki personel sayısının artırıldığı öğrenildi.


Aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın da bulunduğu vatandaşlar, polisin attığı biber gazından etkilendi.

 


2 BİN KİŞİ YOLU ULAŞIMA KAPATTI

Artvin'in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı çıkanArtvin halkının mücadelesi devam ediyor. Akşam saatlerinde Cerattepe bölgesine askerlerle müdahale olacağı duyumunu alan Yeşil Artvin Derneği, sivil toplum örgütleriye bir araya geldi, yaklaşık 2 bin kişi, Cerattepe yolunu ulaşıma kapatarak bekleyişe geçti.


Cerattepe'ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapatan Artvin halkı gece boyunca ateş yakarak ısındı, bölgede sabahladı. Artvin'deki esnaf da 'Cerattepe'ye müdahale olursa bu iş yeri kapanacaktır' yazılı afişlerin asılı olduğu işyerlerini bu sabah kapatarak Artvinhalkının yanına çıktı. Geceden itibaren bölgede bekleyen vatandaşlara çevredeki evlerden çay ikramında bulunuldu.


6 İLDEN TAKVİYE ÇEVİK KUVVET VE JANDARMA BİRLİĞİ GELDİ

Sabah erken saatlerde maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynırlar ile beraberinde ArtvinRizeTrabzonGiresunGümüşhane ve Erzurum'dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası'na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Konvoyda yolu park ederek kapatan 300 dolayında aracı kaldırmak için 2 çekici de yer aldı.


KONVOYUN YOLU KESİLDİ

Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında CHP ArtvinMilletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve 2 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Çevik kuvvetpolis ekipleri konvoyla vatandaşlar arasında barikat kurdu vatandaşların maden şirketinin araçlarına yaklaşmasına izin vermedi.


CHP MİLLETVEKİLİ BAKAN'I ARADI: ÇOK ZOR DURUMDAYIZ

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, dün geceden bu yana bölgede bulunduklarını anlatırken, "Diğer illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli'nin burnu kanarsa; bunun hesabını kimse veremez" dedi.


Konvoy önünde beraberindeki heyetle bekleyen Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e telefonla ulaştı. Artvin'de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlatan Bayraktutan, Bakan Çelik'e "30 dakikalık müddet aldık. Tüm yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz. Tek umudumuz sizsiniz. Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Çok zor durumdayız. Bu kelimelerle anlatılacak bir durum değil. Artvin'de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız" diyerek yardım istedi.

Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da arayarak, Artvin'deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletilmesi ve çözüm bulunmasını rica etti.

"YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, ASLA ÇEKİLMEYİZ"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da telefonla görüştüğü kişilere bölgedeki durumuı anlattı. Karahan, şirket yetkililerinin o bölgede inşaata başlayamayacağını belirterek, "Şirkete henüz yer teslimi yapılmadı. Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvinhalkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Devlet şirketin makinelerini koruyor. Halbuki bizim polisimiz ve jandarmamız halkın polisi ve jandarması olmalı. Valimiz de öyle olmalı. Ancak şirketin polisi, jandarması haline dönüşmüşler" ifadesini kullandı.


HASTANELERE 'HAZIR OL' TALİMATI

Polisin olası müdahalesi halinde yaralananlar olabileceği değerlendirilerek Artvin Devlet Hastanesi'nin uyarıldığı ve acil birimlerdeki sağlık çalışanları sayısının artırıldığı, bölgeye çevre ilçelerden de ambulans takviyesi yapıldığı belirtildi.

Öte yandan Artvin halkının bekleyişini sürdürdüğü Atmaca Mahallesi mevkiine halkın araçlarla çıkmasına izin verilmiyor. Bunun üzerine çok sayıda kişi yaya olarak bölgeye ulaşmaya çalışırken, bölgede güvenlik güçleri ile Artvin halkının gergin bekleyişi sürüyor.

İLK MÜDAHALE GELDİ

Bu arada, bazı sosyal medya hesaplarında, göstericilere yönelik ilk müdahelenin yapıldığına ilişkin görüntüler yer aldı. Görüntülerde yer yar yoğun gaz bulutunun oluştuğu anlaşıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim