• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Artık AKP'li olmak da yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız. Ben oraya tabiyim diyeceksiniz....

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Artık AKP'li olmak da yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız. Ben oraya tabiyim diyeceksiniz. Biat etmeyenler düşman." dedi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Demirtaş, can yakan, acil çözüm bekleyen sorunları dışında başka bir sorunları olmadığına dikkat çekti. "Meclisin gündeminde hala ülkedeki iç savaş gündemi yok; kapıya dayanan Suriye savaşı yok; kapıya dayanan bölge savaşı yok." diyen HDP Eş Genel Başkanı, parlamenter sistemin ısrarla çalıştırılmamasının özel bir nedeni olduğunu kaydetti.

Başkanlığa razı etmek için aynı tezgahın Meclis üzerinden hayata geçirilmeye çalıştığını belirten Selahattin Demirtaş, parlamentonun gündeminde ülkenin hiçbir sorunu olmadığını ifade etti. Cizre'de 20 gündür vahşet ortamından bahsettiklerini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet tarafından sadece HDP suçlanıp hedef gösterilerek geçiştirilmeye çalışılıyor. Ablukanın devam ettiği sokakta birkaç binada toplam sayıları 70-90 arası olan insan var. Büyük bir kısmı sivil, sokağa çıkma yasağı olmadan bir kısmı dayanışma için oraya gitmiş üniversite öğrencileri, bir kısmı Cizre halkı. Bir çatışma yok, tek taraflı o binalara ateş yapılıyor."

Hükümetin orada bu 70-90 kişi arasında PKK'lıların olabileceğini düşündüğünü, sayılarını bilmediğini ifade eden Demirtaş, orada çok sayıda ağırlıklı sivil olduğunu bildiğini ifade etti. Bu durumu Şırnak Valisi'nin de bildiğini dile getiren HDP Eş Genel Başkanı, Ankara'dan verilen emrin "Cizre'yi temizle" olduğunu aktardı. Bunun kendilerine gelen bir iddia olduğunu, doğru olup olmadığını valinin açıklaması gerektiğini anlatan Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oradaki insanlar ya açlıktan ya susuzluktan ölecekler; ya da tek tek infaz edilecek. Biz de bunun vahşet olduğunu söylüyoruz."

"TOPLU BİR KATLİAM YAPTILAR"

İktidarın bu ahlaksız operasyonların üzerini örtmek için "HDP'liler PKK'nın üst düzey yöneticilerini kurtaracaklar" propagandası yaptığını belirten Demirtaş, ellerinde kayıtlar olduğunu ifade ederek, "32 dakikalık kayıtlar var. Toplu bir katliam yaptılar, açıklayamıyorlar. O nedenle halkın tepkisini azaltmak, sivil katliamı örtmek için gün be gün açıklıyorlar. Cenazeleri şimdi sokaklara dağıtıyorlar. Yıkık evlere, binalara dağıtıyorlar. O cenazelere oradaymış gibi. Şimdi bunun hazırlığı yapılıyor. Belediye cenaze hizmetleri birimine, ordu yetkilileri, "cenazeler hazır değildi neden gelmiş" demişler. Dünden beri cenazeleri de alamıyoruz. Karşımızda bunu anlayacak ahlaklı, vicdanlı bir hükümet yok. Bizim çağrımız halkımızadır." şeklinde konuştu.

"Artık AKP'li olmak da yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız." diyen Demirtaş, "Ben oraya tabiyim diyeceksiniz. Biat etmeyenler düşman. Yüzde 80-85 zaten düşman. Geriye bir elit tabaka var. Bunlar her yeri yakıp yıkıyor, bombalıyorlar." dedi.

Başkan Ahmet Davutoğlu'nun stratejik körlüğü nedeniyle Ortadoğu'da Kürtlerin desteğinin kaybedilmiş olacağını dile getiren HDP Eş Genel Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: "Stratejik ittifak kaybedilecek. Ya AKP şemsiyesi altında bir araya gelecek başka bir şekilde bir araya gelmemize izin vermiyorlar."

"TEK BİR CÜMLEM VAR: SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ"

Başbakan Davutoğlu'nun "Müzakere masasını deviren Demirtaş'tır" sözlerini hatırlatan Selahattin Demirtaş, "Ben ne yapmışım; ne demişim? Nasıl bir girişimde bulunmuşum. Tek bir cümlem var. "Seni başkan yaptırmayacağız." İşte Davutoğlu, Dolmabahçe mutabakatından sonra ilk defa konuştu; doğru konuştu. İşte bu yüzden müzakereler sona erdi. Başkanlık için Kürtleri basamak, İmralı'yı sıçrama tahtası yapacaklar." diye konuştu.

Kendilerine uzlaşıp Kürt sorununun neden çözülmediğinin sorulduğunu dile getiren Selahattin Demirtaş, şunları ifade etti: "Ortada başkan falan yok, diktatörlük var; nasıl uzlaşacağız? Böyle bir anlayışla Kürt sorunu çözülür mü? Biz hep masadan yana olduk. Masayı tutmak ölümleri durdurmaktır. Onurlu, özgürlüğe, şeffaflığı dayalı bir müzakere isteyen biziz. Müzakere olmayacak diyen, savaş büyüyecek demektir. AKP'nin Türkiye'yi içeride ve dışarıda büyük bir kaosa süreklediğini gören herkesle ele ele vermeliyiz." dedi.

"SARAY, ERGENEKON, İŞÇİ PARTİLİLER, ESKİ BÜYÜK BİRLİK PARTİLİLER, FAŞİSTLER YENİ BİR BLOK OLUŞTURDU"

Doğu Perinçek başta olmak üzere Ergenekoncular, eski Büyük Birlik Partililerin sarayla ittifak yaptıklarını dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Davutoğlu'na düşen ise üstünü örtmek, günahını örtmek. Çünkü saray, ergenekon İşçi Partililer, eski Büyük Birlik partililer, faşistler yeni bir blok oluşturdular."

Daha sonra tabletten Erdoğan'ın geçmişte yaptığı bazı açıklamaları dinleten HDP Eş Genel Başkanı, görüntüyü açamayınca yardım istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunları şimdi değil çözüm süreci devam ederken söylediğini dile getiren Demirtaş, "Devran döndü, şimdi ittifaklar, güçler, dengeler değişti. İktidarı kurtarma adına, demokratikleştiriyoruz adına adına eski Türkiye modelin daha kötüsüne dönüş yapıldı." diye konuştu.

"MASTIR PLANINDA BARIŞ YOK, İNSAN YOK"

Başbakan Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı mastır planı da eleştiren HDP Eş Genel Başkanı, yapılanın 1930'lu zihniyetiyle örtüşüyor olduğunu ifade etti. "Yıl 2016; Dersim katliamı tarihe karışmamış. Tam tersi, hesabı sorulacak bir hale gelmiş." diyen Demirtaş, açıklanan planın içinde barış, insan olmadığını; silahların nasıl susacağına ilişkin tek bir cümle olmadığını kaydetti.

Konuya ilişkin geçmişte yayımlanan gazeteleri gösteren Demirtaş, yapılanın savaş politikalarını örtmeye yönelik; sahteciliği dayatma paketi olduğuna dikkat çekti. "İmralı, HDP muhatap alınmayacakmış. Ya kim alınacakmış? Tam belli değil ama halkı muhatap alacakmış. Aldatmaya, kandırmayacaya bakın." diyen HDP Eş Genel Başkanı, "İddia ediyorum bu ülkenin başbakanları Abdullah Öcalan kadar samimi olsaydı; bin defa bu sorun çözülürdü. Sekiz aydır İmralı'ya tecrit var. Görüşmenin kime ne zararı var? Şu savaş olacağına 5 yıl müzakere etseydiniz, kime zararı vardı?" dedi.

"SELEFİLİK, VAHABİLİK ÜZERİNDEN YENİ BİR DİN ANLAYIŞI"

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar görüşmesine de değinen Demirtaş, "Selefilik, Vahabilik üzerinden yeni bir din anlayışıdır. Türkiye'de bunu hayata geçirmişler. IŞİD anlayışı budur. Benden değilsen düşmanımdır, tehlikelidir." dedi. Daha sonra kayyıma verilen Bugün gazetesinin CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke hakkındaki haberi sert sözlerle eleştiren Demirtaş, "Hırıstiyan olsa ne olacak? Bunu nasıl sorgularsın?" diye sordu.

"Katar, Suudi Arabistan, Türkiye işbirliğiyle, AKP öncülüğünde stratejik derinlik diyerek Türkiye'de hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu nedenle PYD'nin çoğulcu anlayışını tehdit olarak görüyorlar." diyen HDP Eş Genel Başkanı, yeni anayasanın bu ortamda yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, açıklamalarını şöyle tamamladı: "AKP'nin dayatmalarını teşhir etmek için o masadayız. Maalesef umutlu değiliz."

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"

"Artık AKP'li olmak yetmiyor; bizzat saraya biat ettiğini açıklayacaksınız"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim