• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Artan Hava Sıcaklıkları Çiftçiyi Yanıltmamalı

Artan Hava Sıcaklıkları Çiftçiyi Yanıltmamalı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ürünlere zarar verebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ali Koç, mevsim sıcaklıklarının üzerine çıkan hava sıcaklıklarından dolayı birçok bitkide uyanma sürecinin başladığını belirtti. Etkisini gösteren sıcak havalara aldanarak üreticilerin ürün ekimlerini erkene almasında zarar görebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Koç, Mart ayının ikinci yarısına kadar dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Koç, "Birçok bitkide uyanma için süreç başladı. Günlerin uzamasıyla birlikte bitkilerde kışa dayanıklılık azalacağı için, bundan sonra ortaya çıkabilecek soğuk, özellikle eksi 10 derece civarına yaklaşan sıcaklıklar birçok kışlık tarla bitkisine zarar verebilecek duruma geldi. Bunun haricinde çiftçimiz havaların ısınmasıyla birlikte yazlık ekimlerini yapıyor. Ancak, tahıl haricinde yazlık ekimlerde hala risk devam ediyor. Çünkü uzun yıllar ortalama süreleri incelediğimizde Mart ayının ikinci yarısında burada sıcaklıkların aşırı derecede düştüğü görülmekte. Böyle bir riskle karşılaşılmaması için Şubat ayı içerisinde ekime geçmemelerinde fayda var" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ MEVCUT ISINMANIN RİSKİ ÖZELLİKLE ERKEN ÇİÇEKLENEN MEYVE AĞAÇLARINDA ZARARLI OLABİLİR"

Sıcak havalar ile birlikte bazı meyve ve tarım ürünlerinin yüksek sıcaklıklar yüzünden zarar görebileceğini belirten Prof. Dr. Koç, "Arıcılıkla ilgili de riskler olabilir bu dönemde. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte arılar artık uyanmaya başlar. Ama ilerleyen dönemdeki soğuklar zararlı olabilir. Yine meyvecilikte bu konuda bir sıkıntıyla karşılaşmak mümkün. Özellikle erken çiçek açan badem, kayısı, şeftali bunlar zarar görebilir. Önümüzdeki mevcut ısınmanın riski özellikle erken çiçeklenen meyve ağaçlarında ve bölge için kritik bir kışa dayanıklılık arz eden kışlık ürünlerde yem bezelyesi, aspir gibi bu tür bitkilerde zararlı olabilir şu dönemdeki yüksek sıcaklıklar. Çünkü onlar da uyanmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

"SICAK HAVALAR ŞEHİRDE YAŞAYANLAR İÇİN BAHAR HAVASI OLSA DA ÜRETİCİ İÇİN DERT ANLAMINA GELMEKTEDİR"

Öte yandan, soğuğa dayanıksız bitkilerin Mart ayının ikinci yarısında gelecek soğuklardan etkilenerek şu anda ekim yapacak çiftçileri maddi kayba uğratabileceğini belirten Prof. Dr. Koç, "Küresel ısınmanın neticesinde şu anda yaşanan sıcaklıkların topraktaki nem kaybını hızlandırıyor. Sıcak havalar şehirde yaşayanlar için bahar havası olsa da üretici için dert anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim