• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Arınç: Yargının arkasındayız

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında açıklama yaptı. Arınç'ın açıklaması şöyle:

51 kişinin sorgusuna başlandı. 2 yeni savcı daha görevlendirildi. 4 bakanın isminin geçtiği ifade ediliyor. Bakan arkadaşlarımızın çocukları isimleriyle bahsediliyor, bürokratlar, işadamlarından bahsedilmektedir. Bazı suçlamalar yapılmaktadır. Kara para aklaması, rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları yapılmaktadır.

Bazı açıklamalar var. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Çolakkadı basın açıklaması yaptı. Görevli olanlara ilaveten iki savcının daha görevlendirildiği ifade edildi. Memur suçları soruşturma ve özel soruşturma bürosu sorumluluğunda bulunmaktadırlar. Mevcut savcılara ilaveten işlemleri kolaylaştırmak için 2 savcı daha görevlendirilmiştir.

EMNİYET AÇIKLAMA

Bazı şube müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin açıklama yapıldı. Görev yerleri haklarındaki görevini kötüye kullanma gerekçesiyle değiştirilmiştir denildi.

HSYK AÇIKLAMASI

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevleri anlatıldı. İş bölümünü belirleme yetsizi başasvcılığındır denildi ve HSYK'nın sorumluluğu yoktur denildi.

Soruşturma savcılığının görevleri başında olduğunu açıkladılar.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile HSYK'nın açıklamaları örtüşmektedir.

ANKARA VALİLİĞİ'NİN AÇIKLAMASI

Validen izin almışlar, isim vermemişler başlıklı haberlerin yalan olduğunu açıkladılar. Polislerin il valileriyle görüşmesinin mümkün olmadığı açıklandı.

Operasyon yapıldığı ve 3 ayaklı olduğu, bakanları, bakan çocuklarının olduğu ve soruşturma sürecinin başladığı yönündedir.

Partimiz henüz kurulma aşamasındayken, siyasetin yozlaştığı bir noktadaydık. Siyasetçilerin yolsuzluklarla ilişkileri konuşuluyordu. Kuruluş ilkemiz olarak, yolsuzluk, yoksulluklar ve yasaklarla mücadele etmeyi ilke edindik

Pekçok mafya ve çete örgütleri yargı önünde çıkarıldı. Sayıları 55 olduğunu biliyoruz.

Bunların hepsi kolluk kuvvetleriyle başlar, yargı süreciyle değerlendirilir. Bizim görevimiz nedir? Siyasi irademiz yolsuzluk yapanların kökünü kazımak için dimdik ayakta durmaktır.

Hükümetimizin yolsuzluktan yana tavır almasını kimse beklemesin. Eğer bir yolsuzluk iddiası rüşvet, yolsuzluk sözkonusuysa yargı bunu aydınlatmalıdır. Yargının yanında yer tutan hükümet, yargı sürecinin bu konuda da yanında olacaktır.

Yargı sürecinin vereceği karara saygılı olacağız bu kararı engellemek yönünde bir çaba içinde olmayacağız. Hükümet üyelerinin isimlerinin geçtiği yönündeki iddialar bizi ilgilendirmiyor. Bu iddia en güzel şekilde ispatlanmalıdır, gerçekler ortaya çıkarılmalıdır.

Muhalefete bir cümle söylemek istiyorum: Hükümeti eleştirmek, bakanlar üzerinden hükümetin yıpratılmasını istemek, seçimlere kırık bir şekilde gitmesini temenni etmek istiyebilirler. Muhalefetin meşru hakları vardır. Dikkatle takip edilmelidir, eleştiriler her zaman yapılmalıdır. Peşin hükümle karar vermek, basına ve internet medyasına servislerle siyaset yapmak muhalefete yakışmaz.

Bu tür olaylara hükümetin yol açtığı iddia ediliyorsa eleştiri yapabilirler. Peşin hükümle suçlama noktasına gitmek ve hükümeti sorumlu tutmak doğru değildir. İnsaflı olsunlar, hakkaniyetli olsunlar, kendilerini de hükümeti de zor durumda bırakacak işleryapmasınlar.

Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek suçtur. Biz hükümet olarak soruşturma dosyasını görmekten bile mahkumken, fotoğrafların yayınlanaması hukukla barışmaz. Bu noktada belirlenecek beyanatların doğru olmayacağı kanaatindeyiz.

Hükümetimiz siyasi anlamda bazı çalışmaları yapacaktır, Sayın Başbakanı'mız da yeri gelince açıklama yapacaktır.

Soruşturma gizliliğine ne basın, ne siyasetçiler uymuyor. Bir insan kesin hüküm verilinceye kadar suçsuzdur. Hukuk herkeze lazım, adalet herkese yol göstermesi gerekir.

Bu olayların bugün cereyan ediyor olması ne anlama geliyor?

Siyasi maksat olabilir mi?

Hükümet olarak siyasi olarak meseleye bakma hakkımız var. Bu tür suçlamayla bazı insanların karşı karşıya geleceklerini yazıyorlardı. Güler mi ağlar mı Barış mı.. diye twitler atmışlar. Biz bunu bugün fark ettik. Artık savaşacağız... artık şunlar tutuklanacak... kasetler çıkacak tehditlerin siz de duydunuz biz de duyduk.

Ama biz birilerinin bu denli belaltı vuracaklarını düşünemedik. Saflığımıza verin.

EBRU GÜNDEŞ'İN EŞİ

Bir sanatçımızın eşiyle ilgili iddialar var. TOKİ iddiaları var, belediyelerin kurulla birlikte çalışıldığı iddiası var. 14 aylık bir dinlemeyle başlayan soruşturmanın bugün başlatılmasınnı altıda ne var.

Dinlemelerin 6 ay önce kesildiği ancak operasyonunun ertelenmesinin altında ne yattığı konuşuluyor.

NE KADAR ACI BİRŞEY

Bu işi yapanlar emniyetteki şube müdürleridir, şube müdürlerinin bir üstüne bilgi vermesi zorunludur. Şube müdürünün operasyondan müdürleri habersizdir, haber verselerdi önlem alınırlardı diyorlar. Görev ifa edilecek. İsimleri gizli tutabilirsiniz. Bir İçişleri Bakanı'nın oğlunun gözaltına alındığını televizyondan öğrenmesi kadar acı birşey olabiir mi?

Bazıları hakkında görevleri kötüye kullanması nedeniyle soruşturma açılmıştır ve görev yerleri değiştirilmiştir.

Bakanlar hakkında fezleke tanzim edileceği, UYAP'a bilgi verilmeden operasyon yapıldığı belli.

Bunun amacı hükümetimizin yıpratılmasıdır. Psikolojik harp taktiği uygulanmaktadır.

Çok planlı bir operasyonla karşı karşıyayız. Bütün bunları yerel seçimlere yönelik, Türkiye'nin ekonomik gücünü yıpratmayı komplo teorisi olarak söylemiyorum. Bazı bilgilerin bu ididayla at başı gittiğini görüyoruz.

Büyümede, ihracatta atılım yapan bir ekonomi görüyoruz. Bu imajı karalamak, küçük düşürme noktasına geldiği düşünülebilir.

1- Bu iddiada kimlerin adı geçiyorsa.. Bu iddialar sonuna kadar araştırılmalıdır. Kim hakkında delil varsa, kim hüküm giyecekse bizi ilgilendirmiyor. Yolsuzluklarla, yasaklarla, yoksullukla mücadele edeceğiz.

Yargı gereğini yapacaktır.

Bu operasyon niçin bu zamanda yapılıyor? Niçin buna benzer tehditlerin savrulması yapılıyor. Hükümetin yıpratılmak istendiğini düşünüyoruz. Eğer devlet içinde kümelenmiş bir örgüt varsa, bunları ortaya çıkarmak boynumuzun borcu olsun.

SİYASİ ÇALIŞMALAR OLABİLİR? KABİNE REVİZYONU YAPILACAK MI?

Halkbank Genel Müdürü'nün eşi serbest kaldı. 51 kişi sorguya girecek.

15 günü geçti. Son Bakanlar Kurulu'ndan sonra aday olacak bakanlarımız görevinden ayrılacak mı belil değildi. Başbakanımızla konuşmuştum. Bakanlar aday olduğu takdirde Ocak ayından itibaren aday olarak çalışacaklarını söyledi. Aralık sonu diye konuşmuş olabilirim. Şimdi nasıl bir karar verecek onu Başbakan takdir edecek.

BAKANLAR İSTİFA ETMELİ Mİ?

Kişiliğinize saygım olmasa farkıl düşünücem. Emniyetle özel görevli biri olarak konuşuyorsunuz. Size Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklamasını okudum. Haklarında soruşturma varsa bulunduğu bir yerden başka bir yerde görevlendirilemsi idare hukukunun gereğidir.

Bakanlar'ın ne yapacağını, Başbakan'ın da ne yapacağını yakında görürsünüz. Ben size iyiki başta bazı kurumların açıklamalarını okudum. Başsavcı diyor ki, mevcut savcılar alınmadı yeni bir savcı görevlendirildi diyor.

DEVLET İÇİNDE BİR ÖRGÜT MÜ VAR? OPERASYON HAZIRLIĞI MI VAR?

MİT de Emniyet'te, Bakanlıklar da idari çalışmalar yapar. Bizim işimiz idari soruşturmalarla başka maksat için bu çalımalar yapıldıysa bunu yapanları bulmaktır. Buna benzer operasyonları değil, kendi içimizde yapabileceğiz bir yapıyı ortaya çıkarmaktır amaç.

Bu iş bir başka maksatlı mı yapıldı, bunu araştırmak bizim işimiz.

Bir ilin emniyet müdürü yapılacak işten haberdar değilse, özelilkle bu yolalr kesilmişse bu araştırılmalıdır.

BAŞBAKAN DİNLENDİ Mİ?

Genel olarak bu konular üzerinde duruldu. Biz zirve yapmadık. Bu iddiayı da konuşmadık. Kamuoyu bizden açıklama bekliyor. Başbakanımız ilgili bakanları çağırdı, değerlendirme yaptık. Bunun dışında yasadışı dinlemeler yapılmış mı bunlar araştırılacaktır. Başbakan'ın evnideki böcekle ilgili açıklamlar yapmıştı, bu soruşturma ayrı onunla ilgili sayın başbakan yakında bir açıklama yapacaktır.

İSTİFA TALEPLERİNİ İLETTİLER Mİ?

Toplantıda bu konuda ne konuşuldu onu anlatmam. Bakanlarımız bizim için suçsuzdur ancak onların dahli varsa hukukun gereği yapılır. Bu bakanlarımız bize müsade diyebilirler, başbakanımız da bunu talep edebilir. Neyapacaklarını yakın zamanda görürüz.

HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ'NIN EVİNDEN ÇIKAN PARA?

OLAYI YAPAN CEMAAT Mİ?

Bütün bu sözleri söylerken cemaate yüklenecek bir anlam yüklenmez. 15 gün önce söylediklerime burun kıvırdılar ama cemaat temiz olduğundan, Türtiye sevadsından eğitim sevdasından başka bir dertleri yok. Bu sözlerimle cemaati hedef aldığım söylenemez. Bu alçaklığı cemaate mal etmek haksızlık olur. Cemaat kendini hedef olarak gösterir mi onu bilemem.

PARALAR VE KASALAR?

Sosyal medya sorumsuz ve sınırsız bir alandır. Ben hükümet üyesi olarak detayları bilmiyorsam nasıl oluyorda bunlar internette yayınlanabiliyor. İnteernette dolaşan ve suç olan bir konuda benim düşüncemi almayın. Ben o detayların gerçekliğinden emin değilim.

Bir bankanın genel müdürünün aldığı maaşı bellidir. Evinde ve işyerinde para bulununca aklıma Sinan Aygün geliyor. 3 trilyon gibi bir paraydı. Sonra o para Sinan Aygün'e iade edildi ve suçsuzluğu kanıtlandı.

İnsanlar haysiyetleriyle yaşar. Umarım haksız çıkarlar ama eğer haklı çıkarlarsa adalet bunun gereğini yapsın.

www.istanbulhaber.com
 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim