• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Arınç: Buna tek başına gücümüz yetmez

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Anayasayı değiştirmek istiyoruz ancak buna tek başına gücümüz yetmez" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da yayımlanan "Eş-Şarku'l-Avsat" gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, demokratikleşme paketi başta olmak üzere başkanlık sisteminden barış sürecine, yeni anayasa yapımından Gezi Parkı olaylarına kadar çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.
 
Arınç, 11 yıldır iktidarda olduklarını, adaletten sağlığa ve eğitime kadar birçok alanda büyük reformlar gerçekleştirdiklerini belirterek, halen yürütülmekte olan kamuoyu yoklamalarında partisinin yüzde 52 oranında halk desteğine sahip olduğunu söyledi.
 
Demokratikleşme paketinin açıklanmasından sonra Türkiye'deki gelişmelere ilişkin soruya Arınç, "Halk arasında demokratikleşme paketinin büyük memnuniyetle karşılandığı, bazı kesimler tarafından da eleştirilere maruz kaldığı, bunun da normal olduğu" cevabını verdi.
 
"Bazı eleştirilerin henüz paket açıklanmadan geldiğini dolayısıyla bu türden eleştirileri dikkate almadıklarını" dile getiren Arınç, yapıcı eleştirileri göz ardı etmediklerini vurguladı.
 
'ANAMUHALEFET KİMLİK BUNALIMINDA'
 
Pakete yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak "Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 63 yıldır halkın desteğinden mahrum olduğunu ve iktidara gelemediğini bundan dolayı bu parti hakkında 'ne uzar ne kısalır' ifadesini kullandıklarını" hatırlatan Arınç, ana muhalefetin "kimlik bunalımında olduğunu" savundu.
 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) hakkında ise Arınç, "Kendilerine 'bugün hava güzel' dense, 'Türk milleti için olmadıktan sonra ne yapayım' derler. Bundan dolayı yüzde 11-12 civarında oy alıyorlar" ifadesini kullandı.     
 
"Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) de aynı şeyleri Kürtler için düşündüğünü" vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Biz halkın tüm kesimlerini bir araya getiren siyaset uyguladığımız için başarılı oluyoruz" dedi.
 
'YENİ ANAYASA YAPMAYA MECBUR OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ'
 
"Anayasayı değiştirmek istiyoruz ancak buna tek başına gücümüz yetmez" diyen Arınç, bundan dolayı anayasa değişikliği gerektirmeyen bazı reformlar yaptıklarını söyleyerek, "Bizler yeni anayasa yapmaya mecbur olduğumuzu biliyoruz. Bu konuda ciddiyiz, herkesle işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.
 
Gezi Parkı olaylarına ilişkin Arınç, "Barışçıl gösteri, herkesin hakkıdır ancak kurumlar, ticarethaneler ve kamu mallarına zarar veren gösterilerin karşısında olururuz" diye konuştu.
 
ARAP DÜNYASIYLA İLİŞKİLER
 
Türk ve Arap halklarının birbirini sevdiğini vurgulayan Arınç, Suriye konusunda, "Halkına karşı silah kullanmaya başladığında Beşşar Esad'la aralarının açıldığı, bu konuda Suriye halkının yanında yer aldıkları" hatırlatmasında bulundu.
 
'İHVAN'IN DEĞİL, DEMOKRATİK İLKELERİN YANINDA YER ALDIK'
 
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanının yanında yer almalarının kendileri için onurlu bir duruş olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Bizler seçilmiş bir cumhurbaşkanını destekledik. Şunu kesin ifade edeyim: Şayet Ömer (Süleyman) ya da (Ahmed) Şefik seçilmiş başkan olsaydı ve bu darbe onlara karşı yapılsaydı, bizler seçilmiş olduklarından dolayı onları da desteklerdik. Gerekçeler her ne olursa olsun, Mursi'nin görevden alınması askeri darbeyle değil, seçimler yoluyla olmalıydı. Biz Mısır'da demokratik ilkelerin yanında yer aldık, İhvan'ın değil.''
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim