• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2014-2023 Çukurova Bölge Planı stratejik amaçları doğrultusunda Kozan'da "Arıcılık Paneli" düzenledi.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2014-2023 Çukurova Bölge Planı stratejik amaçları doğrultusunda Kozan'da "Arıcılık Paneli" düzenledi.

Kozan Kaymakamlığı koordinasyonu, Kozan Belediyesi işbirliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı organizasyonu ile Kozan Millet Bahçesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Kozan'ın birincil meselesinin tarım olduğunu, tarımın bir tarafında arıcılığın diğer tarafında ise narenciyenin yer aldığını vurgulayarak, arıcılık üzerine hazırlanan panelin ÇKA'nın öncülüğü ve katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. ÇKA'nın Kozan'a desteğinin büyük olduğunu vurgulayan Öztürk, ajansın verdiği desteklerin Kozan'ın gelişmişliğine önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Kozan Kaymakamı Avni Oral ise arıcılık ve bal üretimi sektörünün Kozan ekonomisinin önemli sacayaklarından biri olduğunu, ilçenin özellikle üretim ve pazarlama yönünden ön plana çıktığını belirtti. Kozan'ın, ilçenin ve çevre yörelerin ürünlerini endüstriyel ürüne çeviren iki önemli markaya sahip olduğunu vurgulayan Oral; sektörün daha da geliştirilmesi, sorunların çözülmesi ve bu anlamda üretilen ürünlerin katma değer yaratılarak pazara sunulması noktasında tüm kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Oral, bu bağlamda ilki düzenlenen "Arıcılık Paneli'nin sektöre ve Kozanlılara katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi. Bölgesel kalkınmayı destekleyen, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak için çaba gösteren, bölgelerdeki sektörlerin teşvikini sağlamak anlamında gerekli çalışmaları yapan kalkınma ajanslarının önemli misyonlar üstlendiğini kaydeden Oram, bu anlamda ajansın desteklerini kaymakamlık olarak önemsediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, "Kırsala Yönelik Tedbirler" konulu sunum yaptı. Sunumunda 2014-2023 Çukurova Bölge Planı'nın tanıtımını yapan Altunsu, ajansın uygulamış olduğu destek programlarına kısaca değinerek, herkesi ajans desteklerinden faydalanmak için proje hazırlamaya çağırdı.

Türkiye Kalkınma Vakfı'ndan Sevim Karasungur, konuşmasında kırsal kalkınmanın önemine değinerek, arıcılığın kırsal kalkınmaya ve sosyal içermeye katkıları, örgütlenme ve kooperatifleşme, türkiye ve dünya genelindeki iyi uygulama örnekleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ise "Modern Arıcılık Teknikleri, Ana Arı Yetiştiriciliği, Gen Kaynaklarının Korunması, Islah, Ürün Çeşitlendirme ve Apiterapi, Arıcılık Faaliyetlerinde Yapılan Temel Yanlışlar, Dünya'daki Teknolojik Gelişmeler, Arı Ölümlerinin Sebepleri" gibi konularda sektör temsilcilerini bilgilendirdi.

Panelin son oturumunda Adana Orman Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünleri Şube Müdürü Zekeriya Beydilli, Kozan'da arıcılık uygulamaları, Orman Bakanlığının bu alanda yaptığı çalışmalara verdiği destekleri ve bal ormanı projelerini anlattı.

Panel konuşmacıların bilgi paylaşımın ardından soruların cevaplandırılması ile son buldu.

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu

Arıcılık Kozan’da Konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim