• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Ardahan’da FETÖ davası

Ardahan’da FETÖ davası
Ardahan'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 18'i tutuklu 27 eski askeri personelin yargılandığı ve aralarında dönemin...

Ardahan'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 18'i tutuklu 27 eski askeri personelin yargılandığı ve aralarında dönemin 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın'ın da yer aldığı davanın görülmesine devam edildi.

Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, bütün sanıkların yanı sıra, sanık avukatları ve tanıklar da hazır bulundu davada önceki duruşmalarda mazeret bildiren dönemin Ardahan Valisi İbrahim Özefe, mahkemeye yazılı olarak tanık beyanında bulundu. Özefe, 15 Temmuz gecesi eşlerinin talepleri doğrultusunda Erdem Kargın ile birlikte askeri garnizonda yemekte bir araya geldiklerini söyledi. Özefe, "Erdem Kargın 21.00 sularında yemekten ayrıldı. Birkaç dakika sonra içeri geldi, Sayın valim, komutanımız video konferansa çağırıyor. Konferans görüşmesi için tugaya gitmem gerekiyor. Çok özür diliyorum dedi ve ayrıldı. Bir müddet sonra video konferansın bitmesini beklemeden Kargın'ın eşine teşekkür ederek yemekten ayrıldık" dedi.

Konuttayken darbe girişiminden 23. 00 sularında haberdar olduğunu anlatan Özefe, şöyle devam etti:

"Bir müddet sonra Emniyet Müdürü Selami Hüner aradı. "İstanbul'u takip ediyor musunuz diye sorunca, önemli bir terör hadisesinin olabileceğini söyledim. Emniyet Müdürü ise, "Yok sayın valim, başka şeyler söyleniyor. Darbeden falan bahsediliyor" dedi. Bu telefon görüşmesinden bir müddet sonra emniyet müdürünü konuta çağırdım."

Özefe, emniyet müdürü, bu olayın FETÖ işi olduğu yönünde duyumlar aldıklarını, Ardahan Tugay Komutanının tavrının ne olacağının bilinmediğini kendisine aktardığını söyledi. Darbe girişimini haber aldıktan sonra Erdem Kargın ile ilk iletişimini 00.34'de gerçekleştirebildiğini belirten Özefe, şunları kaydetti:

"Bundan önce iki defa 23.24'de ve 23.33'de aradım ancak Erdem Kargın her iki aramamda da telefonu açmadı. Gece 00.34'de tekrar Erdem Kargın'ı aramam üzerine, Kargın telefonu açtı. Görüşmede, "Ordu yönetime el koydu, bize emir geldi, sıkıyönetim ilan edildi" dedi. Bunun bir cunta hareketi, bir grubun kalkışması olduğunu söyledim. Tekrar ısrarla sıkıyönetim ilan edildiğini, emniyetin de sıkıyönetim komutanının emrine girdiğini söyledi. Ben de bunun bir darbe teşebbüsü olduğunu tekrarladım. Emniyete kesinlikle müdahale etmeyin, emniyete ateş açma emri verildi. Müdahale durumunda emniyet ateş açacak dedim. "Ateş açmayalım sayın valim" dedi. Ben de kesinlikle müdahale etmeyin, çekilin, telefonunuzu da sürekli iletişime açık tutun. Aramam halinde açın dedim. Bana "Tamam" cevabını verdi."

Kargın'ın kendisini bir defa gece 01.17'de aradığını söyleyen Özefe, telefon trafiği nedeniyle 01.38'de dönüş yaptığını ve aldığı cevapta Kargın'ın kendisine askerleri kışlaya çektiğini söylediğini dile getirdi.

Özefe, emniyette iken Erzurum Valisini aradığını söyleyen Erzurum Valisinin yanında bir devlet büyüğünün olduğunu, tugay komutanını çağırıp devlete bağlılığını istemesi üzerine yapılan görüşmeyle ilgili şunlara yer verdi:

"Erdem Kargın'ı 04.12'de arayarak kendisini valilikte beklediğimi söyledim. "Sayın valim biz tugaydayız ya da tugayda beklemedeyiz" cevabını verdi. "Böyle mi diyorsunuz?" dedim. "Evet biz tugaydayız sayın valim" cümlesini tekrar etti. "Peki" dedim. "Teşekkür ederim sayın valim" diyerek telefonu kapattı."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim