• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Arakanlı çocukların sağlığı ve güvenliği tehdit altında

Arakanlı çocukların sağlığı ve güvenliği tehdit altında
UNICEF, yaklaşan muson mevsimlerinin Myanmar’daki saldırılardan kaçarak Bangladeş'e sığınan 520 binden fazla Arakanlı çocuğun sağlık ve güvenlik koşullarını daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), tarafından yayınlanan raporda, Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder'in, "Zaten vahim olan insani durum muson mevsimlerinin başlamasından sonra felakete dönüşme riski taşıyor. Yüz binlerce çocuk korkunç şartlarda yaşıyor. Hastalık, su baskını, heyelan ve daha fazla yer değiştirme gibi daha büyük risklerle karşı karşıya kalınacaktır." açıklamasına yer verildi.

Beigbeder, "Pis su, yetersiz sanitasyon ve kötü hijyen koşulları, kolera salgınına ve Hepatit E'ye yol açabileceği gibi durgun ve hareketsiz su birikintileri de sıtma taşıyan sivrisinekleri çekebilir. Çocukları hastalıktan korumak mutlak bir öncelik olmalıdır." ifadesini kullandı.

Raporda, sığınmacı nüfus arasında, en az 24'ü çocuk 32 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binden fazla şüpheli difteri vakası bulunduğu kaydedildi.

Raporda, UNICEF ve ortaklarının, difteriyle mücadele için aşı kampanyası başlattığı ve çocuklarla ailelerinin temiz su ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak için çalıştığı ancak sığınmacı kamplarındaki aşırı yoğunluk ve kötüleşen hava koşullarının muhtemel salgın riskini de artırabileceği bildirildi.

Artan salgın hastalık tehdidinin yanı sıra muson mevsimiyle ortaya çıkabilecek sel ve toprak kaymalarının da doğrudan çocukların yaşamına etki edebileceği vurgulanan raporda, mart ayında başlayan siklon mevsimi öncesinde hazırlık yapmak için az bir zaman kaldığının altı çizildi.

Öte yandan, haziranda başlayan muson yağmurlarının da yıkıcı toprak kaymaları ve su baskınlarına yol açabileceği kaydedildi. Raporda, sığınak, su sistemleri, tuvalet ve diğer altyapı sistemlerinin fırtına ya da sellerde ağır hasar görebileceği uyarısında bulunuldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim