• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı
Balıkesir Adliyesinde Arabulucuk Merkezi düzenlenen törenle açıldı.

Balıkesir Adliyesinde Arabulucuk Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar 2016 yılında 1 milyona yakın dosyanın Arabuluculuk Merkezi tarafından çözümlenerek adliyedeki yükün azaltılmasının planlandığına dikkat çekerek " Şuana kadar yapılan 1700 arabuluculuk uygulamasında başarı oranı yüzde 98'dir"dedi.

Balıkesir Adliyesinde iş yükünü büyük ölçüde hafifletmesi beklenen Arabulucuk Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek açılış töreni çncesi yaptığı konuşmada "Balıkesir Adliyesinde faaliyete geçirmiş olduğumuz Arabuluculuk Merkezinin açılışına hoş geldiniz. Dünyanın çoğu ülkesinde uygulanmakta olan Arabuluculuk müessesesi ülkemizde de yakın zamanda uygulanmaya başlamıştır. Arabuluculuk kurumuyla büyük ihtimalle hukuk davalarındaki uyuşmazlıklar daha kısa sürede sonuçlanacak,uyuşmazlıklar giderilecek ve husumetler azalacaktır. Arabulucularımız sayesinde bu anlaşmazlıkların sona ermesiyle çok yoğun iş yükü altında bulunan adliyemiz yargının iş gücü azalacak ve buda toplumsal barışa fayda sağlayacaktır. Ben açmış olduğumuz Arabuluculuk merkezinin hukuki uyuşmazlıklarda fayda getireceğine, etkin bir rol oynayacağına inanıyorum"dedi.

AMAÇ ADALETE HIZLI ERİŞİM

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise "Başbakanımızın açıklamış olduğu 6 aylık hedef planınca bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davalarıda dahil olmak üzere miktar belirlenmeksizin önce arabuluculukda arkadaşlarımız tarafından çözümlenmeye çalışılacak eğer çözümlenmezse dava yoluna gidilecek ve böylelikle 2016 ylında 400 bine yakın iş dosyasının arabulucular marifetiyle çözümlenmesi ve böylelikle iş yoğunluğunun azaltılması hedeflenmektedir. İkinci olarak 2500 TL'ye kadar olan alacakların öncelikle arabulucular yoluyla çözümlenmesi hedeflenmekte böyleliklede 500 bine yakın bir dosyanın çözümlenmesi ve toplamda 1 milyona yakın dosyanın arabulucu arkadaşlar tarafından çözümlenerek işlerin azaltılması hedeflenmektedir. Arabuluculukta amaç adalete hızlı erişim ve hızlı adalettir. Bu gün arabulucuk sürecinde arkadaşlar biz bir sorunu bazen 1 günde bazen bir saatte bazende bir hafta da çok rahatlıkla çözüyoruz. Bir sorunu biz dava yoluyla bu kadar kısa zamanda çözemeyiz. Dünya ortalamasına bakıldığında yargı süreci içerisindeki bir uyuşmazlığın çözümlenmesinin süresi 200 ile 400 gün arasındadır"şeklinde konuştu.

Açılış töreni sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar "Arabuluculuk sistemi Türkiye'de 14 Kasım 2013 tarihinde başlamıştır. Şuan da 6500 arabulucumuz bulunmaktadr. Balıkesir'de ise şuanda 34 arabulucu arkadaşımız bulunmaktadır.Son 6 aydır bu sistemi yoğun bir şekilde duyurmaya çalışıyoruz. Arabuluculuk yargı sistemi içinde bir alternatif çözüm üretimi dediğimiz dostani bir çözüm üretimi arkadaşlar. Arabuluculuk sisteminde adalete hızlı erişim çok önemli. Uzun süren yargılama süreleri var Türkiye'de bunlara bakışın 1 yada 2 gün veya 1 haftada çok daha rahat bir şekilde çözümlenme yoludur arabuluculuk. Dünyaya bakıldığındqa 160 ülkede arabuluculuk sistemi uygulanmaktadır. Geç girmemize rağmen bu sürece hızlı bir şekilde uygulamları arttırmak istiyoruz. Şuana kadar 1700 uygulama yapıldı, 1700 uyuşmazlık daki başarı oranımız yüzde 98'dir"dedi.

Törene Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabuluculuk Tetkik Hakimi Fatih Karataş, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı katıldı.

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Arabuluculuk Merkezi Balıkesir’de Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim