• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Arabayı 5 bin lira masrafla elektrikliye çevirdiler

Arabayı 5 bin lira masrafla elektrikliye çevirdiler
Gediz Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selim Solmaz ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, otomotivde yeni bir sayfa açacak bir teknoloji geliştirdi.

İki bilimadamı, yerli teknoloji kullanarak KOSGEB desteğiyle bütün arabalara uygulanabilecek, jant içi elektrik motoru geliştirdi. Tekerlek içine takılacak bu motorla Otomobil, minibüs, otobüs ve kamyonlar, hibrid veya elektrikliye dönüştürülebilecek. Tipik bir binek arabada 5 bin lira maliyet öngörülen bu dönüşüm, en az yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayacak.

Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Solmaz ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uygun, arabaların en az iki tekerleğine elektrik motoru yerleştirilecek. Bunun dışında hangi hızda ve devirde benzin, LPG, motorin ya da elektrik motoruyla çalışacağını otomatik olarak yönlendirecek bilgisayar yazılımı içeren bir kontrol mekanizması takılacak. Elektrik motoru için gereken bataryalar, hem araba içerisindeki sistemlerden hem de prizden şarj edilebilecek.

‘EN AZ YÜZDE 20 YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK’

Doç. Dr. Solmaz, prototipini hazırladıkları motoru ve diğer ekipmanları, yıl sonuna kadar seri üretime hazır hale getirerek otomotiv sanayisine sunacaklarını söyledi. Solmaz, “Yakıt tüketiminin en çok olduğu şehiriçi kullanımda, en az yüzde 20 tasarruf sağlayacak. Özel araçların yanısıra özellikle taksi, minibüs, belediye otobüsü, çöp kamyonları gibi şehiriçinde düşük hızda ve sürekli yol alan ticari araçların yakıt tüketimini aşağıya çekecek. Benzin, LPG ve dizel gibi içten yanmalı motorlar daha az yükte çalışacağı için de atmosfere daha az egzoz gazı salınımı olacak, taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği azalacak.” bilgilerini verdi.

Yrd. Doç. Dr. Uygun da bir arabayı hareket ettirecek ve saatte 90 kilometre hıza kadar çıkarabilecek elektrik motorunu tekerlek içine sığdırmanın önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Üstelik bunu yaparken fren gibi hiçbir sistemine müdahale etmeye gerek kalmayacağını belirterek, “Bu sayede benzinli, LPG’li ya da dizel aracı, kolayca ve düşük maliyetle aynı zamanda elektrikli hale getirerek paralel hibride dönüştürebileceğiz. Bu yönüyle bir ilk olacak. Projemizin yurtdışından da yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi’nde geliştirdiğimiz bu millî teknolojiyi ihraç edersek, otomotivde ülkemiz adına gurur verici bir işi başarmış olacağız.” şeklinde konuştu. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim