• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

AR-GE’ye Destek Artıyor

AR-GE’ye Destek Artıyor
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AR-GE kanununda düzenlemeler yapıldığını belirterek, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinde özel...

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AR-GE kanununda düzenlemeler yapıldığını belirterek, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinde özel sektöre tam destek verildiğini kaydetti.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, ülkemizin ekonomik alanda ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçirmek için önemli adımlar attıklarını belirterek, yeni çıkardıkları AR-GE kanunu ile teknoloji merkezli şirketlerin rekabete dayalı küresel ekonomi içindeki paylarının artırılmasını sağlayacaklarını söyledi. Şahin, yeni kanunun üniversite-sanayi işbirliğini kurumsal hale getireceğini de bildirdi. Şahin yaptığı açıklamada, şubat ayında yürürlüğe giren AR-GE Kanunu'nun, ekonomik alanda devrim niteliği taşıdığını ve özel sektöre yönelik desteklerin kapsamının genişletildiğini belirtti. Yeni kanunun, AR-GE çalışmaları sonunda ortaya çıkacak ürünlerin ticarileşmesini kolaylaştıracağını, teknoloji merkezli şirketlerin büyümesine ve uluslararası pazarlara açılmasına olanak sağlayacağını bildiren Şahin, kanunun Türk sanayisinin orta ve yüksek teknolojili alanlardaki payını artırmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Yeni düzenlemenin, üniversite sanayi işbirliğinin kurumsal hale gelmesini sağlayacağını ve bilgi ekonomisine geçişi hızlandıracağını kaydetti.

KOBİLER AR-GE VE TASARIM HİZMETİ ALABİLECEK

AR-GE Kanunu'nun getirdiği yenilikler ve avantajlara değinen Şahin, kurulacak tasarım merkezlerinin AR-GE merkezlerine sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanacağını söyledi. Şahin, tasarım lerkezlerinin geliştirilen teknolojik ürünlerin dış pazarlara sunulması ve rekabet gücünün yükseltilmesi açısından önem arz ettiğine değindi. Firmaların en az 10 personel istihdam etmesi koşuluyla kuracağı Tasarım Merkezleri'ne devletin tam destek vereceğini anlatan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, kanun ile getirilen yenilikler hakkında şu bilgileri aktardı:

"AR-GE Merkezi kurmak için aranan 30 personel istihdam şartının sektörel farklılıklar göz önüne alınarak 15 personele düşürülmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiştir. AR-GE veya tasarım merkezi olmayan KOBİ'lerin, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla siparişe dayalı olarak gerçekleştirecekleri AR-GE ve tasarım hizmeti alımları desteklenecektir. Bu kapsamda AR-GE ve tasarım merkezlerinden alınacak hizmetler karşılığı ödenen ücretlerin tamamı, hizmet alan KOBİ tarafından AR-GE indirimi konusu yapılmıştır. Böylece, KOBİ'lerin AR-GE ve tasarıma dayalı katma değerli ürünler üretmeleri sağlanacaktır. Bu çerçevede hem sipariş veren KOBİ ve büyük firmalara hem de sipariş alan AR-GE ve tasarım merkezlerine yüzde 50 oranında AR-GE ve tasarım indirimi sağlanacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu'na bu indirim oranının yüzde 100'e çıkartma yetkisi verilmiştir"

Şahin, AR-GE kanunu ile getirilen yeniliklerden birinin de Rekabet Öncesi İşbirliği modelinin hayata geçirilesi olduğuna dikkat çekti. AR-GE indirimi, gelir vergisi, stopaj vergisi, sigorta pirimi desteği ve damga vergisi istisnası ile tek bir firma tarafından gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geniş kapsamlı ve ortak kullanıma açık olan AR-GE ve yenilik platformlarının gelişmesinin sağlanacağını vurgulayan Şahin, AR-GE çalışmaları ile ilgili dışarıda geçirilen sürelerin muafiyet kapsamına alınmasıyla bu çalışmaların daha rahat ve esnek bir ortamda yapılmasına olanak sağlandığını da kaydetti. Vekil Şahin şöyle devam etti:

"Bu açılımla AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin daha etkin, verimli ve kısa sürede gerçekleşmesi sağlanmıştır. AR-GE ve tasarım merkezlerinde lisansüstü eğitim yapan personelden, doktora yapan personelin üniversitede ders için geçirecekleri sürelerin 2 yılı ve yüksek lisans yapan personelin üniversitede ders için geçirecekleri sürelerin 1,5 yılı muafiyet kapsamına alınarak, ticarileştirmeye yönelik insan kaynağı kapasitesi artırılacaktır. Ayrıca bu kategorideki personele çeşitli oranlarda gelir vergisi stopaj desteği sağlanmıştır.

Çalışacak yabancı uyruklu AR-GE ve tasarım personeline yönelik istisnalar da sağlandı. Böylece, yurt dışından nitelikli AR-GE personelinin istihdamı sağlanarak yurt içindeki AR-GE faaliyetlerinin niteliği de artırılacaktır. Bu açılımla yurtdışında yetişmiş nitelikli AR-GE personelinin de tersine beyin göçüyle ülkemize kazandırılarak AR-GE ve yenilikte nitelikli işgücünün yetiştirilmesine de katkı yapılması sağlanacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim