• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Ar-Ge 2. Mevzuat Tanıtım Toplantısı

Ar-Ge 2. Mevzuat Tanıtım Toplantısı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine doğru taşımalıyız. Türkiye'yi yıllık...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine doğru taşımalıyız. Türkiye'yi yıllık 60 milyar dolar civarında Ar-Ge harcaması yapan bir ülke haline getirmeliyiz. Ar-Ge harcamalarını artırırken, özel sektörün bu harcamalardaki payını da yüzde 60'ın üzerine çıkarmalıyız" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Ar-Ge 2. Mevzuat Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ar-Ge mevzuatının yakın zamanda değiştiğini anlatarak, özellikle Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek adımlar attıklarını ifade etti. Türkiye'nin darbe girişimini başarıyla savuşturduğuna değinen Özlü, " Öyle bir badire atlattık ki hepimizin omuzlarındaki yük daha da artmış durumda. Bu ülkeyi kalkındırmak için her birimiz, artık çok daha büyük bir efor sarf etmeliyiz. Önümüzdeki süreç, elbette hem zorlukları hem de fırsatları barındırıyor. Fırsatları iyi değerlendirmeli ve zorlukları hep beraber aşmalıyız. Bugün, geçmişe göre çok daha güçlü, özgüveni yüksek, altyapısı sağlam bir ülke durumundayız. Artık niceliksel değil niteliksel sıçrama yapmamız gereken bir eşikte bulunuyoruz. 2023 ve sonrasındaki hedeflerimize ulaşmak için, muhakkak bir surette, daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçiş yapmalıyız. Bu nedenle, bilim, yenilik ve teknoloji ekosistemini her yönüyle güçlendirmeli ve geliştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

"Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine doğru taşımalıyız"

Ar-Ge harcamalarıyla ilgili ise Bakan Özlü, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının 2002'de yüzde 0,5 seviyesinde bulunurken, 2014'te ilk kez yüzde 1 seviyesinin aşıldığını ifade ederek, "Birlikte daha yapacak çok işimiz olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine doğru taşımalıyız. Türkiye'yi yıllık 60 milyar dolar civarında Ar-Ge harcaması yapan bir ülke haline getirmeliyiz. Ar-Ge harcamalarını artırırken, özel sektörün bu harcamalardaki payını da yüzde 60'ın üzerine çıkarmalıyız. 2014 itibarıyla 115 bin olan araştırmacı sayımızı, 200 bine, 300 bine doğru hızla ulaştırmalıyız. İhracatımızın içinde, yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 15'e yükseltmeliyiz" açıklamasında bulundu.

"Bakanlar Kurulumuz, TBMM'nin kendisine verdiği yetkiyi, sizlerin menfaatine olacak şekilde, hep en üst sınırlarda kullandı" diyen Özlü, şunları kaydetti:

"Mesela tasarım faaliyetinin ne olduğu ile ilgili düzenleme son derece geniş tutuldu. Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısı bazı sektörlerde 15'e indirilecekti. Bakanlar Kurulumuz, bu konuda da çok geniş davrandı. Böylece birkaç sektör dışında tüm sektörler için sayı 15'e düşmüş oldu. Ar-Ge personelinin Ar-Ge merkezi veya teknoloji geliştirme bölgeleri dışında geçirdikleri sürenin tamamını Ar-Ge indirimine dahil ettik. Kısacası Bakanlar Kurulu, Maliyeyi değil sizleri düşünerek karar aldı."

Ar-Ge Reform Paketinin büyük ölçüde alandan gelen taleplerle şekillendirildiğini bildiren Özlü, toplantıya katılan Ar-Ge merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinin yöneticilerine "Türkiye'yi Ar-Ge cenneti yapalım" ifadesini kullandı.

Ar-Ge 2. Mevzuat Tanıtım Toplantısı

Ar-Ge 2. Mevzuat Tanıtım Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim