• BIST 9722.09
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Apiterapi Merkezi yılda 60 milyon dolar katkı sağlayacak

Apiterapi Merkezi yılda 60 milyon dolar katkı sağlayacak
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum'da 10 milyon dolar öz kaynak yatımı ile apiterapi merkezi kurmak için çalışmaların...

Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum'da 10 milyon dolar öz kaynak yatımı ile apiterapi merkezi kurmak için çalışmaların tamamlanma sürecine geldiğini belirterek, bölgedeki arı ürünlerinin yıllık 300 milyon dolar katma değerle şehir ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin ilk apiterapi merkezi Erzurum'a kurulacak. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, ülke genelinde 5 tane apiterapi merkezinin kurulması için Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan onay çıktığını açıkladı. Bayır, Türkiye'nin çiçek balı potansiyeli zengin ve bitki örtüsü bakımından en zengin bölgelerinden birisinin Erzurum olduğunu ifade etti. Bayır, Erzurum'da ortaklık kültürü ile 10 milyon dolar öz kaynakla apiterapi merkezi kurulması için çalışmaların başlatıldığını dile getirdi.

Erzurum'da birliklerine bağlı bin 100 ailenin arıcılık yaptığının altını çizen Taner Bayır, şunları kaydetti: "Yıl sonuna kadar apiterapi merkezini faaliyete geçireceğiz. Söz konusu merkez için 20 bin metrekare yer aldık. İlimizde 30 milyon dolarlık çiçek balı üretiliyor, apiterapi merkezinin kurulmasıyla bölgemize 300 milyon dolar katma değer gelir kazandırmış olacağız. Apiterapi merkezinde en az 20 çeşit ürün üretip milli ekonomiye katkı sağlayacağız. AR-GE birimleriyle, istihdam edilecek bilim adamlarıyla apiterapi merkezi şehrimizin ekonomisine can suyu olacak."

Bayır, apiterapi merkezinde istihdam edilecek personelin Romanya'dan gelecek bilim adamları tarafından eğitileceğini de sözlerine ekleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük bal üreticisi ülkesiyiz. Ancak arı ürünlerini katma değer olarak milli ekonomiye kazandıramıyoruz. Bu amaçla Romanya'dan gelecek bilim adamları, apiterapi üzerine görevlendirilecek onlarca personele eğitim verecek. Maalesef toplum olarak arı ürünü olarak sadece balı tanıyoruz. Arıcılıktan sağlanan polen, arı sütü, propolis, arı zehir ve bal mumu ne tanıyoruz ne de toplum olarak tüketiyoruz. Son dönemlerde arı ürünleri ile yapılan tedavi amaçlı uygulamalar, bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayanarak, apiterapi adı altında tıp dünyasında da genel kabul görmeye başladı."

APİTERAPİ NEDİR?

Apiterapi, arı ürünlerinin bir yada birden fazla hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılması şeklinde tanımlanabilir. Her geçen gün sonuçlanan araştırmalar toplumların dikkatini bu konu üzerine çekmekte ve özellikle Uzakdoğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla yaygınlaşıyor. Hatta, başta Japonya, Doğu Asya ülkeleri, Amerika, Kanada gibi ülkelerde apiterapi merkezleri kuruldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim