• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı
Ulus Bent Deresi'nde tarihi 5 bin kişilik Roma Antik Tiyatrosu'nu ortaya çıkarma doğrultusundaki çalışmalar sürüyor.

Ulus Bent Deresi'nde tarihi 5 bin kişilik Roma Antik Tiyatrosu'nu ortaya çıkarma doğrultusundaki çalışmalar sürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, Antik Tiyatro'nun bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgedeki salaş ve metruk yapıları bir bir ortadan kaldırdı. Alandaki son yapı olan ve uzun süredir mahkeme süreci nedeniyle yıkılamayan 4 katlı Antalya Otel de dün gece yıkıldı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkan Akar Pınar Üstün, daha önce, bölgedeki tarihin üstünü kapatan salaş ve metruk haldeki, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait 4 katlı binayı, İlksan Öğretmenevi'ni, Anıl Otel'i, geneleve ait 6 binayı ve 10'un üzerindeki metruk yapıyı tarihi binalara ve çevreye zarar vermeden, özenli ve profesyonel şekilde yıktıklarını söyledi. Üstün, "Daire Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilen her yıkımın ardından, antik tiyatromuz biraz daha ortaya çıkıyor." dedi.

TARİHİ ÖRTEN SON YAPI DA ORTADAN KALDIRILDI

Bölgeyi örten son yapı olan Antalya Otel'in yıkılmasının da bu açıdan son derece önemli olduğunu bildiren Üstün, "Tarihin üzerine kurulan ve yıllar içinde iyice metruk ve çirkin bir görüntüye yol açan son bina olan 4 katlı Antalya Otel'in yıkımı için uzun mücadeleler verildi. Mahkeme süreci nedeniyle yıkamadığımız bu salaş yapıyı, Bakanlar Kurulu ve mahkemenin ilgili kararları doğrultusunda, "acele kamulaştırma ve el koyma işlemi'nin ardından ortadan kaldırdık." diye konuştu.

TARİHİ TİYATRODA TARİHİ YOLCULUK

Binaların yıkılmasının ardından adım adım restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü anlatan Daire Başkanı Üstün, şöyle devam etti: "Antik Tiyatro ile ilgili olarak Kültür Bakanlığı Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tüm araç, gereç ve ekipman konusunda lojistik desteği de Büyükşehir Belediyesi olarak biz sağlıyoruz. Bu bölge, birinci derecede arkeolojik kazı alanı. Bu kapsamda da kazı çalışmaları, uzman ekiplerce, Müze Müdürlüğü gözetiminde ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor."

"YAPRAK YAPRAK TARİHLE KARŞILAŞIYORUZ"

Akar Pınar Üstün, çalışmaların tamamlanmasıyla alanı ve çevresini gezen ziyaretçilerin, adeta tarihi bir yolculuğa tanıklık edeceklerini söyledi. Tiyatronun taşlarının andezitten yapıldığını ve bu taşların Hıdırlıktepe'deki taş ocağında imal edildiğinin belirlendiğini kaydeden Üstün, aynı taşların, Bizans döneminde Ankara Kalesi'nin surlarında da kullanıldığını bildirdi.

Tiyatronun tahrip edildiğini belirten Üstün, "Ancak tiyatronun bulunduğu bölge öyle bir bölge ki kazdıkça tarih çıkıyor. Tarih kitabı sayfaları gibi yaprak yaprak tarihle karşılaşıyoruz." dedi.

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Antik tiyatro için engel olan 4 katlı otel yıkıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim