• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Antibiyotik Timi Kuruldu

Antibiyotik Timi Kuruldu
Gaziantep'te bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi amacıyla 50 kişilik antibiyotik timi kuruldu.

Gaziantep'te bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi amacıyla 50 kişilik antibiyotik timi kuruldu.

Gaziantep'te Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Bölümü öğrencilerinden oluşan Antibiyotik Timi kuruldu.

Türkiye'de ve Gaziantep'te doğru ilaç kullanımına yönelik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Bölümü öğrencilerinden oluşan 50 kişilik antibiyotik timi kuruldu. Türkiye antibiyotik kullanımı açısından dünyada ilk sıralarda geldiği için böyle bir uygulama başlattıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, Türkiye'de ve Gaziantep'te antibiyotik kullanımının çok yüksek olduğunu, bunun için Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dekanlığı ile beraber bir antibiyotik timi kurduklarını ifade etti. Antibiyotik Timi, ellerindeki reçetelerle gezerek "Çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir" sloganıyla vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyor. Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Kıvanç Göngür de Gaziantep'te antibiyotik kullanımını en aza indirmek için ellerine gelen her şeyi yapacakları dile getirdi.

"YÜZ GÜLDÜRÜCÜ BİR YERDE DEĞİLDİK"

Sadettin Yazı, antibiyotik kullanımıyla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını söyleyerek, bir taraftan tüketen halk, diğer taraftan ise tüketime sunup, reçete yazan hekimlerin olduğunu aktardı. Yazı, "Hekimlerle ilgili, kimler daha çok antibiyotik yazıyor bunları tespit ettik. Fazla antibiyotik yazan aile hekimlerimiz, çocuk hekimlerimiz ve diş hekimlerimizin daha fazla olduğunu tespit ettik. bunlara yönelik çalışmalar başlattık. Antibiyotik reçete yazma konusunda Türkiye'de, yüz güldürücü bir yerde değildik. Hatta birinci sıradaydık. Bu çalışmalarla beraber, 6. sıraya düşmüş bulunmaktayız. Planladığımız çalışmalar neticesinde fazla antibiyotik yazan aile hekimleri ile ilgili çalışma başlattık. Bunları tek tek müdürlüğümüze çağırarak, bilgilendirme ve değerlendirme çalışmaları yapıyoruz. bu eğitimizde, bu gördüğünüz öğrencilerimizde gruplar halinde, katılıyorlar" şeklinde konuştu.

"CUMA NAMAZLARINDAN SONRA VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLECEK"

Müftülükle de işbirliği yaparak, antibiyotik kullanımını azaltmak amacıyla çalışma yaptıklarını vurgulayan Yazı, bütün imamları da bu konuda bilinçlendirdiklerini ifade etti. Yazı, "İmamlarımız bizim verdiğimiz, bu eğitimle birlikte onlara sağladığımız, bu eğitimle birlikte, onlara sağladığımız broşürleri ve bilgileri, cemaatte gerek Cuma günleri gerekse diğer vakitlerde halka, ulaştırma görevlerini yapıyorlar. Bu arada öğrencilerimizden oluşan Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik Bölümü öğrencilerinden oluşan öğrencilerden 50 kişilik bir grupla, anket çalışması başlattık. Bu anket çalışması çerçevesinde de gerek anket, anket yaparken de anket yaptıkları kişileri bilinçlendirme yapacak şekilde eğitimden geçti. Antibiyotik kullanımına yönelik yaklaşık 2 bin kişiye anket çalışması yapacaklar" diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Kıvanç Göngür ise "Öğrencilerimiz antibiyotik kullanımıyla ilgili halkımızla anketler yapacak. Onlarla birebir görüşmeler yapacak, kendilerine verilen reçete ile ilgili nasıl kullanılması gerektiğini anlatacak. Reçete edinmeden yazılan antibiyotiklerin, anlamsız olduğunu, kendi başlarına kullanmamaları gerektiğini, özellikle her ateşli hastalıkta antibiyotik kullanılmaması gerektiği gibi konularda bilinçlendirmeler yapacak" ifadelerine yer verdi.

"GAZİANTEP ANTİBİYOTİK KULLANIMI YÜZDE 40'LARIN ÜZERİNDE"

Güngör, antibiyotik kullanımında Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerin arasında en ön planda olduğunu ifade ederek, Gaziantep'teki oranı bu yapılan projeyle Türkiye genelinin altına çekmeye çalıştıklarını aktardı. Güngör, "Şu anda Türkiye'de en çok reçetelenen ilaç antibiyotik. Türkiye'de antibiyotik kullanımını mutlaka dünya ortalamasına çekmek gerekir. Gaziantep'te antibiyotik kullanımı yüzde 40'ların üzerinde amacımız bunu yüzde 30'un civarına çekmektir" ifadelerini kullandı.

"BÖYLE BİR ÇALIŞMADA YER ALMAKTAN MUTLUYUM"

Antibiyotik Timinden Hilal Turgut, "Hemşirelik 3. Sınıf öğrencisiyim. Okulumuzun da içinde bulunduğu Toplumsal Duyarlılık Projesi ve İl sağlık Müdürlüğü kapsamında, bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili "Geleceğini karartma" projesinde bizde bulunduk. Bu projenin bir parçası olmak bizi çok mutlu ediyor. bilinçli antibiyotik kullanımıyla ilgili hem biz bilinçleniyoruz, hem de halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz" diyerek ellerindeki anketlerle vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştı.

Antibiyotik Timi Kuruldu

Antibiyotik Timi Kuruldu

Antibiyotik Timi Kuruldu

Antibiyotik Timi Kuruldu

Antibiyotik Timi Kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim