• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Antep Savunmasının Osmanlı Kayıtları Kent Envanterine Kazandırıldı

Antep Savunmasının Osmanlı Kayıtları Kent Envanterine Kazandırıldı
Antep Savunması'nın Osmanlı kaynaklarında yer alan kayıtlarından oluşturulan 3 kitap, bir plan bir albüm ve 2 panorama resim düzenlenen lansmanla kamuoyuna...

Antep Savunması'nın Osmanlı kaynaklarında yer alan kayıtlarından oluşturulan 3 kitap, bir plan bir albüm ve 2 panorama resim düzenlenen lansmanla kamuoyuna tanıtıldı.

Gaziantep'in Şehit Kamil Belediyesi tarafından Turizm ve Kültür Müdürlüğü desteği ile Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar, Murad Uçaner, Arkeolog Ü. Gülsüm Yaprak Pusat tarafından Kurtuluş Savaşı'nda büyük mücadele örneğinin sergilendiği Antep savunmasında, dönemin hastane kayıt altına alınan yaralıların yer aldığı "bir şehrin feryadı" isimli hastane defteri, dönemin imkanları ile tutulmuş Antep savunmasındaki askerlerin iaşe kayıtlarının yer aldığı "Açlığın günlüğü', Antep savunmasında, birliklere gelen yaz ılı ve telefonla gelen emirler ile telgrafla sorulup karşıdan cevap gelmediği için "sessizliğin çığlığı adlı Ayıntab Etraf-ı Şehir Cephaneler Kumandanlığı Tahrirat, Telgraf, Telefon. Tamim Defteri oluşturuldu. Bu kitaplar, ayrıca oluşturulan Barsumyan-nazaryan Antep Şehir Planı ve 2 Abdülhamit albümlerinde Ayıntab Rumkale ve Halfeti isimli albüm ile kentin kuzey ve güney yakalarından çekilmiş çok eski fotoğraflardan oluşan panoramik resimler ile birlikte kamuoyuna tanıtıldı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdfan Fadıloğlu tarafından tanıtım gerçekleştirildi.

Tanıtımda eserler ile ilgili bilgi veren Fadıloğlu, "Gaziantep imalatıyla, ticaretiyle, üretimiyle, ihracatı ile Türkiye'de örnek gösterilen bir şehir ancak, özellikle sosyal hayat ve kültür hayatı noktasında dengeli bir gelişme olmadığı için hormonlu bir büyüme söz konusu. Bunların bir anda çözülmesi mümkün değil. Yıllardır gelen biriken sıkıntıları bir anda çözme imkanımız yok. Şehitkamil belediye olarak, özellikle eğitimin her noktasında vermiş olduğumuz katkılarla birlikte şehrin sosyal ve kültürel hayatına da katkı sağlamak adına değişik projeleri milletin hizmetine sunmaya devam ediyoruz" dedi.

Benzer eserleri genç kuşakların ve araştırmacıların faydalanabilmesi amacıyla Gaziantep envanterine dahil etmeye devam edeceklerini belirten Fadıloğlu, oluşturulan 2 panoromik resimlerden birinin orijinali Avustralya'da bir kütüphanede bulunan 4 kare resimden elde edildiğini, diğerinin ise internet üzerinden temin edildiğini ifade etti. Fadıloğlu, teknoloji yardımıyla son hali verilen her iki panoramik resmin olumsuz eleştirilerin de hedefi olduğunu hatırlatarak, "İş yapılan yerde mutlaka hata olabilir. Ama bu olumsuz eleştirilerle ilgili de aydınlatma yapılması gerekiyor. Bizim derdimiz bu memleketin derdi ile dertlenmek. Bu memleketin sosyal, kültürel hayatına katkı koymak. Bu eleştiriler bize negatif etki yapmayacak. Bizi kamçılayacak. Bunları arttırarak, devam ettireceğiz" diye konuştu.

Antep Savunmasının Osmanlı Kayıtları Kent Envanterine Kazandırıldı

Antep Savunmasının Osmanlı Kayıtları Kent Envanterine Kazandırıldı

Antep Savunmasının Osmanlı Kayıtları Kent Envanterine Kazandırıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim