• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Antandros’un küçük arkeologları iş başında

Antandros’un küçük arkeologları iş başında
Balıkesir'in Edremit ilçesinde Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği'nin ve Antandros Kazı ekibinin ortak çalışması olarak ortaya...

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği'nin ve Antandros Kazı ekibinin ortak çalışması olarak ortaya çıkan "Antandros'un Küçük Arkeologları" projesi, Antandros Derneği'ne tahsis edilmiş olan Altınoluk Abdullah Efendi Konağı'nın bahçesinde yapıldı.

Antandros Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Polat'ın hayata geçirdiği proje için, eğitimin temelini oluşturan iki kitapçık hazırlandı. Altınoluk Köyü'nde Antandros dernek binası olarak kullanılan Abdullah Efendi Konağı'nın bahçesi, bu projenin uygulanacağı alan ve mekan olarak seçildi. Dernek bahçesinin bir bölümü, dernek üyeleri tarafından çocukların eğitimi için kazı alanı olarak düzenlendi. Oluşturulan yapay kazı alanına "Eser Değerlendirme El Kitabı"nda yer alan buluntuların taklitleri gömüldü. Kazı çalışmalarının da hangi malzemelerle ve nasıl yapıldığını kapsayan sunumların ardından çocuklar, önceden oluşturulan kazı alanına alındı. Kazı yapılırken, dikkat etmeleri gereken tüm noktalar anlatıldı, rapor tutma, ölçü alma ve fotoğraflama işlemleri yapıldı. Kazı sırasında açığa çıkarılan eserler dikkatlice çıkarılıp temizlenip restorasyon ve konservasyonları yapıldı. Tanım, tarihlendirme gibi işlemler "Buluntu Değerlendirme El Kitabı" kullanılarak gerçekleştirildi.

Bu proje sayesinde ilk kez arkeoloji ile tanışan, bölgede antik kentlerin varlığından yeni haberdar olan miniklerin en mutlu oldukları anlardan biri de etkinlik sonunda yaşandı. Antandros Derneği üyelerinin projeye katılan öğrenciler için hazırladığı Truva kahramanları "Paris ve Helen" kıyafetlerini giyen öğrenciler, antik dönem kıyafetleri içinde bol bol fotoğraf çektirdiler. Öğrenciler teorik ve pratikten oluşan eğitimi tamamladıktan sonra katılımcı belgeleri verildi. Öğrenciler etkinlik kapsamında Antandros Antik Kenti Kazılarını da gezme imkanı buldular.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim