• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

'Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı son 10 yılın en düşük seviyesinde'

'Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı son 10 yılın en düşük seviyesinde'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan turizm sektöründe ciddi bir kriz sürecine girildiğini...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan turizm sektöründe ciddi bir kriz sürecine girildiğini belirtti. Turizmde alarm zilleri çaldığını ifade eden Budak, Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısının son yılda ilk kez 100 binin altında kaldığını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sektörüyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Budak'ın verdiği verilere göre, Ocak ayında Antalya'ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 18'lik bir gerileme yaşadı. Şubat ayının ilk iki günlük verileri de eklendiğinde gerileme yüzde 21'e çıktı. Muğla'daki kayıp ise yüzde 8. Antalya'ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısı son 10 yılda ilk kez 100 bin sınırının altında kaldı. Erken rezervasyonlarda fiyat indirimlerine rağmen, yüzde 40-50 düzeyinde bir gerileme mevcut. Otel, pansiyon, bar, restaurant, kafe gibi yerlerde çalışan 1.4 milyon kişiden yaklaşık 250 bini, Antalya'da da 50-60 bin turizm çalışanı işsizlik tehdidiyle karşı karşıya.

Ocak ve Şubat döneminin turizm için düşük sezon olduğunu ancak genel bir ipucu verdiğini belirten Budak, "Düşük sezonda yüzde 21'e kadar çıkan gerileme çok ciddi bir uyarıdır. Turizmde alarm zilleri çalıyor." dedi.

Erken rezervasyon taleplerinde fiyat indirimlerine rağmen düşüş olduğuna dikkat çeken Budak, "Rusya krizi devam edecek görünüyor. Sektör Rusya'yı sıfır olarak düşünüyor. Ancak Türkiye'nin olgunlaşmış pazarlarında da Avrupa pazarında da sorun var." ifadelerini kullandı.

Turizmdeki daralmanın istihdamı da olumsuz etkileyeceğini, içecek, gıda, tekstil gibi alanlar ile turizm bölgelerindeki esnafın ciddi kayıplar yaşayacağını vurgulayan Budak, "Turizmdeki gerileme pek çok alanı olumsuz etkileyecek. Özellikle Ruslar'ın yoğun olarak gittiği merkezlerde bazı oteller hiç açılmayacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Turizm sektörünün yaklaşık 13 yıldır ülke ekonomisine 250 milyar dolar döviz girişi sağladığını ve cari açığın önemli bir bölümünü finanse ettiğini hatırlatan Budak açıklamasına şöyle devam etti: "Ancak turizm sektörü AKP hükümetinden destek göremedi. Kriz döneminde de benzer tutum sürdü. Hükümetin uçuş desteği, kredi kefaleti gibi destekleri krizin boyutlarıyla örtüşmüyor. Hükümet, turizmdeki krizi doğru okuyamıyor. İstanbul'da EMİTT Fuarı'nda gördüm, sivil toplum örgütleri, belediyeler kendi bölgelerini tanıtabilmek için ciddi çaba sarf ediyorlar. Küçük bütçeleriyle çırpınıyorlar. Çünkü krizi görüyorlar. Hükümetin de benzer bir tutum içinde olması lazım. Yurt dışında ciddi bir tanıtım atağı yapılması lazım. Ama hükümette bir atalet var. Belediyelerdeki, sivil toplum örgütlerindeki duyarlılık AKP hükümetinde yok. Bir an önce tanıtım bütçesi ciddi şekilde arttırılmalı, 2017 ve sonrası için de planlamalar yapılmalı."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim