• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Antalya'da etkili olmaya başladı.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Antalya'da etkili olmaya başladı. Antalya'da örtü altı ürün yetiştiren çiftçiler yeni yıla seralarında bulunan ürünleri donmaktan korumak için soba yakarak girdi.

Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'da bulunan çiftçiler yeni yıla seralarda don nöbeti tutarak girdi. Hava sıcaklığının dışarıda 1 dereceye kadar düştüğü bölgede çiftçiler sobalarını erken saatlerde yakmaya başladı. Çiftçilerin sabaha kadar nöbet tuttuğu seraların içerisinde ürünlerin zarar görmemesi için hava sıcaklığı 4-5 dereceye kadar çıkarılıyor. Antalya'yı 2 gündür etkisi altına alan soğuk hava örtü altı sebzeciliğin en önemli merkezlerinden birisi olan kentte domates üreticilerini olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklığının akşam saatlerinden itibaren 1 dereceye düşmesiyle birlikte üreticiler seraların içerisinde bulunan dev sobaları yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Çiftçilerin akşam saat 19.00 sıralarında başlayan don nöbetleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Seralara yaklaşık 5 kilometrelik uzaklıktaki lüks oteller ve eğlence merkezlerinde yeni yıl kutlanırken, çiftçiler ise seralarında ürünlerini kurtarmanın derdine düştü. Ürünlerini kurtarmaya çalışan çiftçiler bir yıllık emeklerinin boşa gitmemesi için 2016 yılının ilk gününe seralarında don nöbeti tutarak geçirdi.

"BÜTÜN GELECEĞİMİZ SERADAKİ SEBZELER"

6 dönüm serada 20 tane soba yaktığını ifade eden çiftçi Adem Gümüş, bütün geleceklerinin seradaki sebzelere bağlı olduğunu söyledi. Gümüş, "Bugün bütün gün soba yaktık. Dışarıda hava eksilerde, içeride ise şuan 4-5 derecelerde. Ortalama burada 6 dönüm var. 20 tane de soba var. Şuan içerisi yüksek olduğu için biraz zor ısınıyor. Serayı ısıtmak için odun ve kömür karışık kullanıyoruz. Bugün yılbaşı ama biz çiftçi olduğumuz için ürünümüzü soğuktan korumak için çalışıyoruz. Bizim bütün emeğimiz bu, bizim bütün geleceğimiz bunlara bağlı. Şuan domatesin fiyatı 2-2,5 TL arasında değişiyor. Rusya'ya bağlı dediler o da ayın 1'inde belli olacakmış. Bir hafta önce sobaları 3 gün yaktık. Son 2 gündür de soğuktan dolayı yakıyoruz. Akşam saat 21.00'den sabah 07.00-07.30'a kadar nöbet tutacağız. İşimiz çok zor" dedi.

"SABAHA KADAR SOBANIN BAŞINDA NÖBET TUTACAĞIZ"

Serada bulunan domateslerini kömürle ısıttıklarını belirten çiftçi Nihat Çakar, "10 dönüm seramızda 40 tane sobamız var. Seramızdaki domatesleri kömürle ısıtıyoruz. Dışarıda hava sıcaklığı şuan 1 derece, seranın içerisi ise 3-4 derece var. Ürünlerimizi kurtarmak için mecburen sobalarımızı yakıyoruz. Halde satışlarımız iyiydi ama Rusya ile kriz meydana gelince, durum ocaktan sonra belli olacak. Şu an satışlarımız biraz iyi. Sabaha kadar sobanın başında nöbet tutacağız. Ürünlerimizi kontrol edeceğiz" diye konuştu.

"HERKES SOBA BAŞINDA EĞLENİRKEN, BİZ SABAHA KADAR NÖBET TUTUYORUZ"

Yılbaşında herkesin soba başında eğlendiğini ancak kendilerinin soba başında sabaha kadar nöbet tuttuklarını belirten çiftçi Mustafa Hazırcı, "17 dönüm serada soba yaktık. Sabah 20.00'den sabah saat 07.00-08.00'e kadar sobaları yakıyoruz. Sabahlara kadar nöbet tutuyoruz. Bildiğiniz rezillik çekiyoruz. Millet eğlence mekanlarında sobanın başında eğlence yaparken, biz burada seramızda soba başında nöbet tutuyoruz. Herkes eğleniyor. Biz burada ürünlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Bizim işimiz, ekmek paramız bu. Mahsüllerimizi korumak için soba yakmak zorundayız. Hava sıcaklığı şuan dışarıda eksilerde. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu

Antalya’nın Domateslerini Ambargodan Sonra Don Vurdu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim