• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması
Antalya'nın Kemer ilçesinde sivil toplum kuruluşları ve belediye tarafından düzenlenen "Türk-Rus Dostluk Buluşması" isimli toplantıda barış mesajları...

Antalya'nın Kemer ilçesinde sivil toplum kuruluşları ve belediye tarafından düzenlenen "Türk-Rus Dostluk Buluşması" isimli toplantıda barış mesajları verilirken iki ülke arasındaki halk diplomasisinin, ilişkilerin düzelmesine katkı sağlayacağı dile getirildi.

Türkiye'deki Rus Yurttaşlar Koordinasyon Kurulu tarafından Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) ve Kemer Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen toplantıya Antalya Valisi Muammer Türker, Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Kemer Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Yasin Berçin, Kemer Emniyet Müdürü Ali Saydam, Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğu'nda görevli Konsolos Aleksey Shivanov, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, KETOB Başkanı Tayyar Gül, Türkiye'de yaşayan Rus vatandaşlar, Türk-Rus çiftler ve çocukları, turizmciler, esnaflar katıldı.

"İKİ HALK OLARAK KÖPRÜYÜ KORUYALIM"

Toplantının açılış konuşmasını Türkiye'deki Rus Yurttaşlar Koordinasyon Kurulu Başkanı Nadezda Pelit yaptı. Türk ve Rus halkları arasında sonsuza uzanan köprü bulunduğunu belirten Pelit, "Ülkeler arasında mesafeler olsa da halklarımız arasındaki farklılıklar benzerliklerden daha büyük olsa da, yüzyıllar boyunca bizleri bağlayan bir köprü inşa edebildik. Bu bir dostluk köprüsüydü. Çok sayıda Rusya kökenli insan Türkiye'de, Türk vatandaşı da Rusya'da yaşıyor. Evlilikler kuruluyor ve bu evliliklerden bir milyona yakın çocuk dünyaya geldi. Bizler iki halk olarak el ele köprümüzü korumalıyız, köprünün yıkılan direği onarılana kadar beklemeliyiz" dedi.

"KÜÇÜK MOSKOVA OLDUK"

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül de 1994 yılında ilk kez Kemer'e gelen 30 kişilik Rus turist heyetten bugüne kadar gelişen ilişkiler sonunda Kemer'in Rusya'da "Küçük Moskova" olarak anıldığını hatırlattı ve 21 yılda güzel büyük bir aile olduklarını belirtti. Gül, "Eş oldular, yenge oldular, bizlere bacı oldular, kardeş oldular, çocukları bizlerin Türkiye'nin yeğenleri oldular" diye konuştu.

"ETLE TIRNAK OLMUŞUZ"

Antalya'nın Türkiye'de vitrin vazifesi gören kentlerinden biri olduğunu hatırlatan Antalya Valisi Muammer Türker, vatandaşlığa geçmiş olanlar hariç 80 bin yabancı uyruklu Rus vatandaşın Antalya'da yaşadığını ifade etti. 11 bini aşkın Rusya Federasyonu vatandaşının Antalya'da mülk edindiğini belirten Türker, "Bugün bu buluşma aslında bütün rakamların bütün kuru bilgilerin çok ötesinde bir anlam taşıyor. Bugün aslında turizmi de, ticareti de, tarımı da, aramızdaki ekonomik ilişkileri de bir yana bırakıp insani düzlemde buluşacağımız bir gün. Türkiye ile Rusya arasında bir kriz yaşanıyor ama bu kriz diplomatik düzlemde uluslararası düzlemde ortaya çıkmış askeri düzlemde ortaya çıkmış bir kriz ve bunun çözümünü mutlak suretle yine diplomatik ve askeri düzlemde sağlanması gerekiyor. Bu krizin bizim aramızdaki iki dost ve müttefik ülke arasındaki ticari ilişkilerde turizm ve tarım gibi alanlardaki işbirliğini engellemesine kesinlikle idarelerimizin kesinlikle müsaade etmemesini diliyorum. Bugün buradaki bu dostluk buluşması şüphesiz ki iki toplum arasındaki et ve tırnak olma halini ortaya koyan güzel bir göstergedir" şeklinde konuştu.

"HALK DİPLOMASİSİ ÖNE ÇIKMALI"

Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosluğu'nda görevli Konsolos Aleksey Shivanov da toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ettiği konuşmasında, profesyonel diplomaside Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zoraki olarak gölgede kaldığı bu süreçte öne çıkması gerekenin halk diplomasisi olduğunu belirtti. Shivanov, "Umarım ki bugün ki buluşmamızda karşılıklı küskünlük ve sitemlerin buzullarını tam olarak eritecek güçte olmasa da ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yeni ilkbaharını simgeleyecek zarif çiçeklerin açmasına bir katkıda bulunacaktır" dedi.

Bale, dans ve müzik gösterileriyle renklenen toplantı kokteylle sona erdi.

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Antalya’da Türk-rus Dostluk Buluşması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim