• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi
Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine (AKHB) bağlı SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, "Bebeğini Öğrenerek Koru" sloganıyla açılan "Prematüre Anneleri...

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine (AKHB) bağlı SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, "Bebeğini Öğrenerek Koru" sloganıyla açılan "Prematüre Anneleri Okulu" eğitimine başladı. Çoğunluğu Suriyeli ailelerin katıldığı ilk derste, annelere prematüre bebek bakımı konusunda eğitim verildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "Prematüre Anneleri Okulu" eğitimi başladı. Okulun ilk dersine prematüre bebekleri olan ailelerin yanı sıra Suriyeli aileler de katıldı. AKHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, "Prematüre Anneler Okulu'nun Antalya'da ilk, Türkiye'de 4'üncü olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde eğitime de önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Anne ve çocuk ölümünde olumlu ilerleme kaydettik. Prematüre bebeklere ise çok özel bir bakım gerekiyor. Son derece riskli doğumlar ama bunların özel bakım ve tedavileri sonucunda prematüre doğan bebeklerimizi yaşatabiliyoruz. Ülkemiz bilindiği gibi dünya insanlarını misafir ediyor. Bugün de eğitimimize ülkemizde yaşayan Suriyeli aileler de katıldı. Biz sağlık hizmetini tüm ülke vatandaşlarına sunuyoruz. Suriyeli misafirlerimize de çeviri yaparak onların eğitimine katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.

"Bin Suriyeli doğum"

Antalya'da 2016 yılında Suriyeli ailelere 600'den fazla prematüre ve çeşitli ameliyatlar yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "Binden fazla da doğum gerçekleştirdik. Ama bunların yüzde kaçı prematüre bilgim yok. Hangi milletten olursa olsun eşit hizmet veriyoruz. Küvezlerimizde yatan prematüre bebeklerin büyük bir kısmı da misafir ülke vatandaşlarının bebekleridir. Kentte küvez sayısı yeterli durumda. Hayata geçirilecek olan ek binamızda 30'dan fazla yeni küvez olacak. Herhangi bir tıbbı eksikliğimiz yok" dedi.

"Annelerin neler yapacaklarını anlattık"

Yenidoğan uzmanı Gönül Erişir ise, 37 haftadan önce doğumu gerçekleşen bebeğe prematüre bebek dediklerini söyledi. Derste prematüre bebeklere bakım yapan doktor ve hemşirelerin neler yaşadıklarını aktardıklarını ifade eden Erişir, "Sonrasında ise annelerin evlerinde neler yapacaklarını anlatıyoruz. Besleme, giyim, bakımı, banyo, hastalık ve aşılar konusunda bilgilendirdik. Bu bebeklerin ileride sağlıklı bir birey olması için bizim anne karnından sonra yoğum bakım ünitelerinde başlattığımız olayı, annelerin devam ettirmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Prematüre bebek büyütmede hastalık ve aşıların hayati önem taşıdığını vurgulayan Erişir, taburcu edildikten sonra da bu bebeklerin büyümelerini takip ettiklerini belirtti.

"Bakımı normal bebekten zor"

Eğitime katılan Duygu Ekin, bebeğinin 32 aylık doğduğunu hatırlatarak, şuan sağlıklı şekilde büyüdüğünü söyledi.

Prematüre anne olmanın çok zor olduğunu dile getiren Ekin, "45 gün küvezde kaldı. Çocuğunuz küvezde kalıyor siz evde. Bakımı normal bebekten çok zor. En ufak sorunda hasta oluyor. Bilmediğim konuları da bu eğitimden öğrendim" dedi.

Bir diğer prematüre bebek annesi Feyza Demir, bebeğinin 29 haftalık doğduğunu aktararak, büyüme sürecinde sadece evde kaldıklarını, ama sağlıklı bir büyüme olduğunu kaydetti.

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim