• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Antalya’da "Ambargo Sonrası İran" Konferansı Düzenlenecek

Antalya’da "Ambargo Sonrası İran" Konferansı Düzenlenecek
İran'a uygulanan ambargonun 36 yıl aradan sonra kaldırılma kararının ardından yeni dönemin Türkiye için "hayati" önem taşıdığına vurgu yapan Türkiye...

İran'a uygulanan ambargonun 36 yıl aradan sonra kaldırılma kararının ardından yeni dönemin Türkiye için "hayati" önem taşıdığına vurgu yapan Türkiye ve İran Enerji Ekonomisi Dernekleri, Antalya'da düzenlenecek konferansla Türk firmalarına İran kapılarını açmayı hedefliyor.

İran Enerji Ekonomisi Derneği ile birlikte 22-23 Ocak tarihlerinde Antalya'da "Ambargo Sonrası İran-Yeni İş, Yeni Enerji-Yeni Fırsatlar" başlıklı bir konferans düzenleneceğini hatırlatan Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği ve Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, İran'ın tüm kurum ve kuruluşlarıyla ambargo sonrasına yönelik çok ciddi hamleler yaptığını ve bugün Ortadoğu'da yaşanan olaylar başta olmak üzere ülkelerin dış politikalarındaki değişikliklerin temelinde bu hamlelerin yansımalarının yattığını söyledi. Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Çok uzun süredir "varlık içinde yokluk" çeken bir ülkenin yeniden dünya piyasalarına entegre olacağı bir döneme şahitlik ediyoruz. İran'da yatırıma ihtiyaç var, yatırımı finanse edecek para var, yatırımı karlı kılacak talep var. Türkiye'de de tüm bunlara ortak olabilecek tecrübe ve İran'ı batıya taşıyacak jeopolitik var. Her iki ülke için de müthiş bir işbirliği ve ticaret potansiyeli söz konusu. Ancak İran pazarı sadece Türkiye'nin ilgisini çekmiyor. ABD'den Almanya'ya, Rusya'dan İngiltere'ye kadar çok sayıda ülke İran'ın bu yeni döneminde etkin olmak istiyor. Çünkü İran, "yeni, bakir, ve güçlü bir pazar" anlamına geliyor. Bizim onlardan farkımız İran'la çok ciddi bir kültürel geçmişimizin ve dini yakınlığımızın olması. Bu avantajımızı iyi kullanmamız gerekiyor. Konferansa İran cephesinden yoğun ilgiyle karşılaştık. İran Ulusal Kalkınma Fonu ve Dünya Enerji Konseyi İran Milli Komitesi tarafından konferansa destek kararları oy birliği ile alındı. Konferansın enerji sektöründe İran'ın köklü ve önemli kuruluşu olan İran Enerji Ekonomisi Derneği ile birlikte düzenlenmesi İran tarafındaki ilgiyi artırıyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim