• BIST 9579.88
  • Altın 2488.208
  • Dolar 32.5347
  • Euro 34.8684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Antalya turizmini bekleyen tehlike ’fiyat indirimi’

Antalya turizmini bekleyen tehlike ’fiyat indirimi’
Başlayan yaz sezonuyla Türkiye'de turizmin kalbinin attığı Antalya'da hareketlilik başladı.

Başlayan yaz sezonuyla Türkiye'de turizmin kalbinin attığı Antalya'da hareketlilik başladı. Ancak bölgedeki otel yöneticileri yaşanacak fiyat indirimlerinin kentte turizmi olumsuz etkileyebileceğini belirttiler.

Türkiye'de turizmin lokomotifi olarak en fazla turist ağırlayan şehir Antalya'da ilk 4 ay rakamlarına bakıldığında Rusya pazarında geçen yıl yaşanan sıkıntıları önemli ölçüde aşıldı. Antalya ve Belek bölgesi, Avrupa Pazarı içinde umutlu. Ancak otel yöneticileri yaşanacak fiyat indiriminin kentte turizmi olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya ve Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Ali Şahin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cornelia Diamond Golf Resort Spa ve Cornelia De Luxe Resort Otelleri, 2017'nin ilk 4 ayında 2015 yılına göre Rus misafirlerde yüzde 17'nin üzerinde bir artış kaydederken, İran, İsrail, Hollanda, Danimarka, İsveç gibi alternatif pazarlardan gelen turist sayısında artış görüldü. Alkaya ve Şahin, Antalya için ilk 4 aylık rakamların tatmin edici olmamakla birlikte olumlu olduğunu söyledi. Antalya'nın, erken rezervasyonu seven ve bu yıl daha yoğun kullanan yerli turistle moral bulduğu aktaran yöneticiler, Cornelia Otelleri'nin, 2017 yılı için şu anda 42 ülkeden ön rezervasyon aldığını da açıkladılar.

Türkiye turizminin lokomotifi olan Antalya, ilk 4 ay değerlendirmesi sektöre moral verdi. Dış turizmde ilk 4 ayın kurtarıcısı Rusya, Kazakistan, Romanya ve İsrail oldu. Yerli turizmde ise, erken rezervasyon kampanyaları sonuçları turizmcileri mutlu etti. Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Antalya'nın "Ağırlıklı Pazar Sendromuna" dikkat çekti. Zafer Alkaya, ilk 4 ay rakamlarının umut verici olduğunu ve bir süredir kaybedilmiş olan Rusya, Ukrayna ve İsrail pazarının yeniden canlanmasının bölgeyi 2015 rakamlarına taşıdığını söyledi. Rusya'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, Ukrayna ve Kırım krizlerine rağmen ilk 4 ayda Rusya'dan gelen turist sayısının yüzde 17'nin üzerinde artış gösterdiğini kaydeden Zafer Alkaya, " Rusya'da ki siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle daha çok ekonomik tatil talep eden turist almaya başladık. Bu nedenle Rus turistte ilk 4 ayda meydana gelen yüzde 17'lik artışta bu doğrultuda gerçekleşti. Bu artış, Belek otellerinin değil daha ziyade Kemer, Side, Alanya gibi bölgelerin artışıdır. Yüksek gelir sahibi Rus turistte azalma var. Ruslar artık ekonomik tatile ağırlık veriyor. Eskisi kadar lüks talepleri yok. Rusya'dan beklentimiz üst segment, Villa ve nitelikli lüks odaları talep eden turist. Kaybettiğimiz İsrail ve Ukrayna pazarı bu yıl yeniden hareketlendi. Geçtiğimiz yıllarda sıfıra kadar düşen Rusya pazarı bu yıl ciddi bir artş kaydetti. Biz Cornelia otelleri olarak Alman pazarında yüzde 5 oranında artış kaydettik ama Antalya genelinde Alman turist sayısı yüzde 50 gibi önemli bir düşüş gösterdi" şeklinde konuştu.

"Dünyanın en iyi servisini veren turizm ülkesiyiz"

Dünyanın en iyi servisini veren turizm ülkesi olduğumuzu söyleyen Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya konuyla ilgili şunları söyledi "Antalya, özellikle Belek bölgesinde ki tesisler dünyanın hiçbir turizm bölgesinde bulamayacağınız kadar iyi hizmet veren tesisler. Herşeyden önce mekanik hizmet vermiyoruz, personelimiz turistin gözünün içine bakıyor ve özellikle Cornelia Otelleri olarak biz her misafirimizin mutlu ayrılmasına önem veriyoruz. Bölgede ki birçok tesis de bizi takip ederek bu hizmeti sunmaya başladı. Herşey dahil hizmeti dünyada en iyi sunan ülkeyiz. Rusya, Almanya gibi ağırlıklı pazarlar mutlaka olacaktır ve önemlidir. Ancak bizde olduğu gibi alternatif pazarlar karşısında turizm hareketine bu derece hükmeden bir konumda olmasının bizi zaman zaman sıkıntıya düşürdüğü de bir gerçek. Yıllardır turizmde pazar payımızı dengeli dağıtabilmeyi başaramadığımız için belli pazarlarda çeşitli nedenlerle yaşadığımız sıkıntılar istediğimiz sonucu almamızı çoğu zaman zorlaştırıyor. Son yıllarda alternatif pazar sayımızı giderek arttırdığımız bir gerçek; ancak pazar sayımız artıyor olsa da küçük pazarların hacim itibariyle sonuca çok fazla etki yapamadığını görüyoruz. Oysa ağırlıklı pazarlarla ilgili yaşadığımız sıkıntıları, öncelikle bu pazarlarda daha fazla tanıtım yaparak, peşini bırakmayarak, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'a yönelene turistimizi geri kazanarak aşabiliriz. Kesinlikle alternatif pazar sayımızı ve bu pazarlardaki payımızı arttırmak zorundayız. Artık ülkemize neredeyse her ülkeden turist geliyor. Burada önemli olan pazar dağılımını bize nefes aldıracak daha dengeli bir konuma getirebilmekte. Bunu başarabilirsek Fiyat baskısından, aksiyon çaresizliğinden kurtulur, giderek artan kaliteli hizmet hamlelerimize çok daha fazla konsantre olabiliriz".

Orta Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini arttırmamız gerektiğini belirten Alkaya, "Hollanda, Belçika gibi Orta Avrupa ülkeleriyle; Danimarka, İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkelerinin Antalya'ya olan ilgilerinin giderek arttığını gözlemliyoruz. Hedef bu ülkelerde yakaladığımız ivmeyi arttırmak olmalıdır. BDT ülkeleri en önemli alternatif pazarlar arasındadır. Bu ülkelerdeki pazar payımızı mutlaka geliştirmeliyiz. Uzakdoğu, Çin, Japonya turistini cezbetmenin kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bu yöndeki faaliyetlerimizi asla umutsuzluğa düşmeden sürdürmemeliyiz. Buralarda mevcut potansiyel çok büyüktür ve mutlaka değerlendirilmelidir. Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Moldova, Macaristan, Bulgaristan gibi pazarlar çok daha fazla önemsenmelidir. Orta Doğu pazarının yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen her zaman iyi bir alternatif Pazar olduğu unutulmamalıdır. İran, Ürdün, Dubai, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Suudi Arabistan harcama yapan turist anlamında çok önemli pazarla ve üst segment turist anlamında bu ülkelerden mutlaka pay almalıyız. Her ülkeden ve üstelik de her segmentten turist alabilen ülkelerin rahatlığını çoğu zaman imrenerek izliyoruz. Sanırım onlar gibi rahat olabilmek için pazar dağılımında ideal dengeyi sağlama noktasında çok daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Avusturya örneğini veren Zafer Alkaya, "Avusturya 8 milyon nüfusa sahip bir ülke ama Avusturyalı turist, bir yıl içerisinde 3-4 kez tatile çıkarak 20 milyonluk bir turist potansiyeli oluşturuyor. Küçük diye bakmadan, Avusturya gibi nüfusu küçük ama birden fazla tatil satın alan, alım gücü yüksek, lüks talepleri olan turistlere tanıtım yapmamız, kazanmamız lazım" dedi.

"Rusya'dan erken rezervasyon talebi yüzde 40'ı aştı"

Antalya ve Belek bölgesinin tanıtımı için Moskova'da Haziran ayında "Türk Festivali" yapılacağını anlatan Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, " Avrupa pazarında da Rusya pazarında da sıkıntıları aşmanın yolu fiyat kırmadan, hizmet kalitesinden ödün vermeden, tanıtımı daha da arttırmak. Antalya'nın ihtiyacı olan ekonomik paket alan turist değil, villa, suit, lüks hizmet talep eden üst segment turist" dedi.

Rusların hükümet politikası sebebiyle vatandaşlarını Soçi ve Kırım'a yönlenmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Ali Şahin, "Kırım ve Soçi'ye özel turlar, vergi indirimleri v.b. destekler veriliyor. Bu da, Rusya pazarında Antalya açısından önlem alınması gereken bir risk olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu. İspanya ve Yunanistan'ın Rus pazarına yönelik ataklarının sürdüğünün altını çizen Ali Şahin "İspanya ve Yunanistan, Rus turisti keşfettiğinden beri bu pazara çok ağırlık veriyor. Vize sorununu minimuma indirdiler. Rusların neyi sevdiğini iyi çözdüler ve Ruslara yönelik Alışveriş Turları yapıyorlar. Marka ülke olmanın avantajıyla ciddi tanıtım yapıyorlar. Yine, Rusların bir Tayland takıntısı var. Yüksek harcama yapan Ruslar, İspanya, Yunanistan, Portekiz Tayland gibi ülkelere kaymaya başladı. Rusya'da bir kere doların Rubleye göre değer kaybetmesi Rus turisti önemli oranda etkiledi. En azından yüksek harcama anlamında söyleyebilirim bunu. Ekonomik turlarla gelen Rusların sayısında hatırı sayılır bir artış var. Tabii, bizim Rus turistten beklentimiz bu değil. Biz Rusların ekonomik turlarla gelmesini istemiyoruz. Biz Avrupa pazarında zaten ekonomik turlarla bu açığı kapatıyoruz. Bizim Rus pazarından beklediğimiz daha yüksek segment turistin gelerek Lüks odaların, villaların satışının daha fazla olması." Dedi.

Ukrayna pazarının hareketlendiğini ifade eden Ali Şahin "Ukrayna 450 bin turistle Antalya'nın dördüncü büyük pazarıydı. Yaşanan olaylar nedeniyle yüzde 25'lik bir düşüş oldu. Biz Cornelia olarak Ukrayna'da yüzde 25 artış kaydettik bu sezon ve bu sevindirici bir durum. Ukrayna Antalya için önemli bir pazar" şeklinde konuştu.

"Türkler erken rezervasyonu sevdi, Antalya'da yerli turist talebi yükseldi"

Erken rezervasyonlara yerli turistin bu yıl ilgisinin büyük olduğunu ve geçen yıla göre erken rezervasyonda yüzde 13 artış olduğunu açıklayan Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Ali Şahin, "Yerli turizmde artık belli ölçüde yerleşiyor. Önceden okul kapanmasıyla başlayan yerli turizm artık Mayıs ayı itibariyle başladı ve Eylül sonuna kadar uzadı. Erken rezervasyonda da bu yıl ciddi bir artış var. Biz Cornelia olarak Mayıs ayında yerli turizmde yüzde 70'e kadar çıktık" dedi.

Şahin, iç pazarın son 3-4 yılda yüzde 35'e varan erken rezervasyon indirimlerinden faydalanmaya başladığını ve ufak sigorta bedelleri ile tatil dönemlerini değişterebilmelerinin bunda büyük payı olduğunu anlattı. Şahin "Geçen yıla göre iç pazarda tüm sezon için yüzde 23'lük bir artış bekliyoruz" diye konuştu.

Cornelia Grubu büyüyor

Cornelia Otelleri Grubu, üçüncü otelini Kıbrıs'a açmayı planlıyor. Proje çalışmaları başlayan grubun üçüncü otelinin en uygun zamanda hizmete girmesi hedefleniyor. 150 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen Kıbrıs yatırımının dışında yine Antalya Belek'de 5 bin kişilik ileri teknoloji Uluslar arası Kongre Merkezi yatırımı yapıldı. İnşaatı başlayan kongre merkezinin tamamlandığında Türkiye'nin en ileri teknoloji ve en büyük kongre merkezi olacağı aktarıldı.

Antalya turizmini bekleyen tehlike ’fiyat indirimi’

Antalya turizmini bekleyen tehlike ’fiyat indirimi’

Antalya turizmini bekleyen tehlike ’fiyat indirimi’

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim