• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Rusya ile uçak krizi sonrası yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rusya'ya bölge ihracatının 340 milyon...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Rusya ile uçak krizi sonrası yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rusya'ya bölge ihracatının 340 milyon dolardan 270 milyon dolara gerilediğini söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) yılın son meclis toplantısı olan Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke üzerinde son bir ayda akla gelmeyen olaylar gerçekleştiğini söyledi.

Rusya'nın uçağının düşürülmesinin ardından yaptırımların geldiğini hatırlatan Çetin, "Rusya, uçak düşürülmesini bahane edip, Batı Suriye'ye iyice yerleşti. En önemlisi Suriye'yi üçe bölen ateş maalesef Türkiye'ye de sıçradı ve Güneydoğu'da şimdiye kadar görmediğimiz olaylar başladı. PKK ve destekçileri kent merkezlerinde sivil halkı siper ederek, çocukların eline silah vererek, yeni bir kirli oyuna başlattılar. Asker ve polisimiz çok zor ve kahramanca bir mücadele içerisinde. Bir aydır sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde sorun devam ediyor. Bir taraftan şehit cenazelerimiz geliyor, diğer tarafta siviller, çocuklar da arada ölüyor, on binlerce insan göç ediyor. Oradaki askerimiz PKK'ya karşı azimli, ama halka karşı da şefkatli olmak gibi çok ağır bir yük üstlenmiş durumda" diye konuştu.

"ÇOCUKLARI TERÖRİST OLMA BATAKLIĞINDAN ÇIKARACAK BİR İLETİŞİM GEREKLİDİR"

Güneydoğu Anadolu'da asker ve polisin, Cizre'de halka gıda yardımı taşıdığını ifade eden Çetin, "Bunlar da çok isabetli bir tutum, çünkü böyle olmazsa bu mücadele başarılı olamaz. Orada çocukları terörist olma bataklığından çıkaracak bir iletişim gereklidir. Bu sorun bir çıkmaza saplanmadan bölgeyi de Türkiye'yi de PKK'dan kurtaracak daha kapsamlı bir politika gereklidir. Bölgede mücadele sadece genç asker ve polislere yüklenmemeli, Büyük Millet Meclisi, Hükümet ve STK'lar da orada olmalıdır. Bu konu iç siyaset konusu olmaktan çıkmalı ve partiler üstü bir söyleme dikkat edilmelidir. Hakkari Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksekova ilçesi futbol ekibinin Antalya'da kamp yapmasına öncülük etti" dedi.

"İHRACAT BU YIL 340 MİLYON DOLARDAN 270 MİLYON DOLARA GERİLEDİ"

2016 yılının Antalya için en önemli konusunun tarımda ve turizmde Rusya yaptırımlarının olacağının altını çizen Davut Çetin, "Rusya'nın yaptırımları, sanki Türkiye'yi değil, Antalya'nın tarım üreticisini ve turizmini hedef aldı. Rusya'ya Türkiye'nin meyve ihracatı 830 bin ton, sebze ihracatı ise 550 bin ton. Bunun 360 bin tonu örtü altı domates. 360 bin tonu portakal, 170 bin tonu üzüm. Aralık ayında Rusya'ya meyve ihracatımız arttı, ama sebze ihracatımız yüzde 50 düştü. Ekonomik kriz nedeniyle Rusya'ya bölgemiz ihracatı bu yıl 340 milyon dolardan 270 milyon dolara geriledi. Şimdi yaptırımlar Ocak'ta başlayacak, Ocak'tan itibaren ürün de bollaşacak. Önümüzdeki aydan itibaren mutlaka alternatif pazarların, yolların bulunması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ANTALYA'DA RUS VATANDAŞLARA SATILAN KONUT SAYISI 13 BİN"

Bu yıl Rusya'da 650 bin, Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Avusturya, Norveç, Çek Cumhuriyeti pazarlarında da 250 bin turist kaybedildiğini hatırlatan Davut Çetin, "Almanya, Ukrayna, İngiltere ve Doğu Avrupa'da 200 bin kadar artış oldu. Oran olarak Rusya'da yüzde 18, toplamda yüzde 5 kayıpla yılı kapattık. Rus konuk sayımız yüzde 18 düşmesine rağmen 2.8 milyon turist ve yüzde 26'lık bir oran demektir. Geceleme ve turizm gelirinde ise bu pay daha yüksektir. Bu yıl Türkiye turizminde düşüş yok, ama turizm geliri 10 ayda 2.5 milyar dolar düşmüş görünüyor. Bu neredeyse tamamen Antalya kaybıdır. Dolayısıyla bu hesaplar doğru yapılmalıdır. Antalya'da Rus vatandaşlara satılan konut sayısı 13 bin civarında. Bu, 40-50 bin Rusya vatandaşının Antalya'ya bağlanması demektir" dedi.

ASGARİ ÜCRET

Ocak ayında bin 300 TL olması beklenen asgari ücrete de değinen Çetin, "Asgari ücretin neti bin 300 liraya çıkarıldığında işverene maliyeti bin 940 liraya ulaşıyor. Net asgari ücreti 300 lira artırmak için işveren üzerine ilave 440 lira, yıllık ise 5 bin 280 lira civarında ek maliyet yükleniyor. Asgari ücret kapsamında yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor. Dolayısıyla 22-26 milyar lira arasında maliyet artışı ortaya çıkıyor. Asgari ücretlilerin sayısına ve dağılımına gelince, 5 milyon rakamı Maliye Bakanlığı tesbitidir. Bir de Merkez Bankasının bu yıl yaptığı bir çalışma var. Bu çalışmaya göre de istihdamın yüksek olduğu sektörlerde genel oran yüzde 50, hatta bazı sektörlerde yüze 70 oranına çıkıyor. Hükümet asgari ücret artışının oluşturacağı yükü görerek bu yükün bir kısmının alınacağını söyledi. Umarız ki, böyle olur" ifadelerini kaydetti.

Toplantıda ATSO'nun 2016 yılı bütçesi 26 milyon 850 bin TL olarak onaylandı.

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim