• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Antalya Büyükşehir'in tramvay projesi için borçlanması yasal değil iddiası

Antalya Büyükşehir'in tramvay projesi için borçlanması yasal değil iddiası
CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen, Türkiye'nin en pahalı tramvay projesi için Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı borçlanma yetkisinin yasal olmadığını...

CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen, Türkiye'nin en pahalı tramvay projesi için Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı borçlanma yetkisinin yasal olmadığını söyledi. Esen, meclis toplantısında MHP ve AK Partililerin 20 yıllığına 39 milyon Euro kredi alımını kabul ettiklerini ancak borçlanma için İçişleri Bakanlığı'nın da onayı gerektiğini ifade etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını halktan gizlediğini kaydeden Esen, meclis toplantısından istemelerine rağmen ilgili borç ve bütçe rakamlarının kendilerine bildirilmediğini açıkladı.

Ocak ayı olağanüstü meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi'ne verilen borçlanma yetkisinin yasal olmadığına dikkat çeken CHP Antalya İl Başkanı, kredi alınmasına red oyu kullanmalarının gerekçelerini şöyle açıkladı: "Biz Antalya'nın ve Halkın yararına olan her projeye destek verir ve yanında oluruz. CHP grubunun red oyu kullanmasının gerekçesi yasalara aykırı olarak istenen borçlanma talebidir. Bu borçlanma yasal değildir ve yanlıştır. Belediyenin ASAT dahil tüm şirketleri dahil toplam borç stoku kesinleşmiş bir önceki yıl gelir toplamının yeniden değerlendirme oranı ile çarpımını geçemez. Bu rakam büyükşehir belediyelerinde 1.5 kat olarak uygulanabilir. Büyükşehir Belediyesi'nin Meclis kararı ile borçlanma limiti bir önceki yıl bütçe gelirinin yüzde 10 kadardır. Bu rakamın karşılığı olarak belediyenin meclis kararı ile borçlanma limiti yaklaşık 94 Milyon TL civarındadır. Bunun üstündeki borçlanma limiti için İçişleri Bakanlığı onayı gerekir. Tramvay yatırımı için meclis kararı ile borçlanmak istenen rakam yaklaşık 135 milyon TL olup, meclis yetkisinin dışındadır. Bu işlem için bakanlık onayı gerekir."

CHP olarak yatırımlara değil, halkın geleceğinin ipotek altına alınmasına ve bilgi kaçırılmasına karşı olduklarını kaydeden Semih Esen, "Biz Antalya'nın ve halkın yararına olan her projeye destek verir ve yanında oluruz. CHP grubunun ret oyu kullanmasının gerekçesi yasalara aykırı olarak istenen borçlanma talebidir." dedi.

Antalya'da yapımı devam eden EXPO alanı ile havalimanını şehir merkezine bağlayacak 18 kilometrelik Meydan-EXPO raylı sistem hattının toplam maliyeti yaklaşık 394 milyon TL. Araç alımlarıyla birlikte 21.8 milyon TL'yi bulacak projenin 259 milyon TL'sini Ulaştırma Bakanlığı karşılayacak. Geri kalan kısmı karşılamak için Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında borçlanma yetkisi aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim